ΣΤΙΣ ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ

Η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται το πεδίο των εξαρτήσεων στη χώρα αποτυπώνεται χαρακτηριστικά στο Προσχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης σχετικά με τον καθορισμό επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίαςπου κυκλοφόρησε πρόσφατα

Καταρχάς, αναγνωρίζεται μεν ότι η δουλειά με τους εξαρτημένους είναι σημαντικό κομμάτι της Δημόσιας Υγείας και συμπεριλαμβάνονται οι δυο μεγάλοι Οργανισμοί ΚΕΘΕΑ και ΟΚΑΝΑ, αλλά δεν συμπεριλαμβάνονται όλοι οι εγκεκριμένοι οργανισμοί θεραπείας.

Συγκεκριμένα, λείπουν

 • η Μονάδα Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής,
 • οι Μονάδες Απεξάρτησης του Γ.Ν.Θ. Γ.ΠΑΠΑΝΙΚΟΑΛΟΥ – ΨΝΘ, Οργανική Μονάδα Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, (Τμήμα Αποκατάστασης Εξαρτημένων ΙΑΝΟΣ, Πρόγραμμα Εναλλακτικής Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων ΑΡΓΩ και Μονάδα Απεξάρτησης από Αλκοόλ, Φάρμακα και Τυχερά παιχνίδια), καθώς και
 • η Μονάδα του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας, ΔΙΑΠΛΟΥΣ
 • η Μονάδα του Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Χατζηκώστα, Πολυδύναμο Κέντρο Αντιμετώπισης της κρίσης των χρηστών Ναρκωτικών και Αλκοολισμού.

Ταυτόχρονα, η επέκταση του επιδόματος στο ΚΕΘΕΑ και τον ΟΚΑΝΑ δημιουργεί [πολλά ερωτηματικά.

 • Με βάση ποια κριτήρια καθορίστηκαν οι κατηγορίες προσωπικού και η κατάταξή τους στις κατηγορίες του επιδόματος;
 • Γιατί παρατηρούνται διαφοροποιήσεις μεταξύ των οργανισμών όσο και μεταξύ του προσωπικού που κάνει την ίδια δουλειά;
 • Μένουν εκτός κατηγορίες εργαζομένων και γιατί;

Η απουσία του συνόλου των δημόσιων δομών αλλά και οι διαφοροποιήσεις και οι αποκλεισμοί ολόκληρων κατηγοριών εργαζομένων που κάνουν την ίδια δουλειά, σε άμεση επαφή με τους εξυπηρετούμενους, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

 Η αντιμετώπιση της εξάρτησης στηρίζεται στη λειτουργία διεπιστημονικών ομάδων εργαζομένων, στις οποίες όλοι/ες οι εργαζόμενοι/ες συμμετέχουν ισότιμα στο θεραπευτικό πλαίσιο ανεξαρτήτως ειδικότητας. Επωμίζονται την άμεση και καθημερινή επαφή με την ευπαθή ομάδα των εξαρτημένων και συνεισφέρουν ενεργά στη θεραπευτική διαδικασία.

Οι διακρίσεις μεταξύ των Δομών και οι διαχωρισμοί του προσωπικού στο εσωτερικό τους δεν συμβαδίζουν με την πραγματικότητα της δουλειάς με τους εξαρτημένους. Η  δε απουσία οποιασδήποτε διαδικασίας διαλόγου μόνο ως απαξίωση των εργαζομένων μπορεί να εκληφθεί, τη στιγμή μάλιστα που πασχίζουν να διατηρήσουν στη ζωή τις υποστελεχωμένες δημόσιες δομές για τις εξαρτήσεις.

Ζητάμε:

 • Την ένταξη όλων των δημόσιων Δομών για τις εξαρτήσεις και όλου του προσωπικού στις προβλέψεις της ΚΥΑ.
 • Την ενίσχυση της στελέχωσης των δημόσιων Δομών με προσωπικό.
 • Την κατάργηση των πολιτικών διακρίσεων και άνισης μεταχείρισης Δομών και προσωπικού.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 24/12/2023

ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ

Αυτές τις μέρες βρισκόμαστε όλες και όλοι μπροστά σε μια μεγάλη, αγωνιστική και εξαιρετικά δυναμική κινητοποίηση των καλλιτεχνών, των σπουδαστών των καλλιτεχνικών σχολών και των δασκάλων τους.

Είναι μια ακηδεμόνευτη κινητοποίηση ενεργών πολιτών που μας μαθαίνουν τη βαθιά πολιτική  ουσία των κοινωνικών αγώνων και το πώς πρέπει να δίνονται.

 Στο ΚΕΘΕΑ έχουμε βιώσει και γνωρίζουμε πολύ καλά τι σημαίνει απαξίωση του ρόλου και του έργου των εργαζομένων, με τις πολιτικές διάλυσης των δημοσίων δομών υγείας, και την παράλληλη εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίησή τους.

Στεκόμαστε αμέριστα αλληλέγγυοι στους αγωνιζόμενους καλλιτέχνες που παλεύουν ενάντια στην υποβάθμιση των πτυχίων τους από την κυβέρνηση και ζητούν την άμεση απόσυρση του ΠΔ 85/20022.

Θα είμαστε μαζί τους μέχρι τη νίκη.

Ο ΑΓΙΟΣ ΚΑΙ Η ΦΟΒΕΡΑ ΤΟΥ…

Τελικά χρειάστηκαν μόνον 7 ημέρες κλειστής γραμμής για να ξαναλειτουργήσει το 1114, έστω και με έναν εργαζόμενο. Οι υπόλοιποι θα χρειαστούν κάποιες μέρες παραπάνω.

Χρειάστηκε βέβαια και ένα δελτίο τύπου του Συλλόγου με μεγάλη δημοσιότητα.

Χρειάστηκε και μια επιστολή από τον ΟΠΑΠ που έλεγε σχεδόν τα ίδια με τον Σύλλογο, απαιτούσε την άμεση επαναλειτουργία της γραμμής και επιφυλασσόταν για κάθε νόμιμο δικαίωμά του.

Χρειάστηκε και μια συνάντηση, αμέσως μετά, εκπροσώπων του ΟΠΑΠ με τον Πρόεδρο και τον Διευθυντή του ΚΕΘΕΑ.

Μετά από όλα αυτά, η διοίκηση έκανε την έκπληξη και χρειάστηκε να κλείσει τη γραμμή τον μισό χρόνο από αυτόν που η ίδια προέβλεπε και δημόσια ανακοίνωνε. Τα συγχαρητήριά μας. Ειλικρινά.

Τίποτα ωστόσο δεν απαλείφει την ευθύνη της διοίκησης: δεν κατάφερε να διασφαλίσει την αδιάκοπη λειτουργία του 1114 παρότι δεν είχε κανένα εμπόδιο. Αυτή είναι η πραγματικότητα, εδώ βρίσκεται και η ευθύνη. Αναρωτιόμαστε αν θα επιδείκνυε την ίδια ταχύτητα χωρίς την πίεση από τον ΟΠΑΠ, ενώ αδιαφόρησε για την παρέμβαση των εργαζομένων.

ΤΟ 1114 ΔΕΝ ΑΠΑΝΤA…

Από σήμερα 1 Φεβρουαρίου η γραμμή τηλεφωνικής υποστήριξης του ΚΕΘΕΑ για τον τζόγο θα είναι κλειστή και κανείς δεν θα απαντά στις κλήσεις των πολιτών.

Η εξέλιξη αυτή βαραίνει αποκλειστικά τη διοίκηση του ΚΕΘΕΑ, η οποία, 

• παρά την δηλωμένη πρόθεση της ΟΠΑΠ ΑΕ να ανανεώσει για έναν ακόμη χρόνο την χρηματοδότηση της γραμμής, από τις 21/2/23 έως τις 20/2/24.

• Παρά την επιστολή του Συλλόγου Εργαζομένων ήδη από τις 22/11/22 με την οποία εφιστούσαμε την προσοχή στη διοίκηση να κινηθούν οι διαδικασίες για την ανανέωση των συμβάσεων, με ορατό τον κίνδυνο διακοπής της λειτουργίας της γραμμής.

Η διοίκηση απαξίωσε άλλη μια φορά να δώσει απάντηση στα ερωτήματα του Συλλόγου Εργαζομένων για το

• Εάν διασφαλίζεται και με ποιον τρόπο η αδιάκοπη λειτουργία της γραμμής.

• Εάν διασφαλίζεται η εργασία των εργαζομένων.

• Εάν προτίθεται να ενσωματώσει τη λειτουργία της γραμμής στις υπηρεσίες του ΚΕΘΕΑ.

Πέρυσι, η γραμμή βρέθηκε να στηρίζεται στην αίσθηση ευθύνης των εργαζομένων που, προκειμένου να μην διακόψουν την παροχή αναγκαίων υπηρεσιών προς τους πολίτες, αναγκάστηκαν να εργάζονται απλήρωτες. 

Φέτος, με την τραγική έλλειψη διοικητικής επάρκειας, το ΚΕΘΕΑ κλείνει τη γραμμή γιατί δεν πρόλαβε, μέσα σε ένα χρόνο να ολοκληρώσει τις διαδικασίες ανανέωσης των συμβάσεων.

Μέχρι να τα καταφέρει, κανείς δεν θα απαντά στο 1114.

ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΥΝΕΒΗ ΣΤΟ ΚΕΘΕΑ κ. ΠΡΟΔΡΕ;

Εμφανίζεται λοιπόν μια ωραία πρωία με πηχυαίους τίτλους για το άνοιγμα των στομάτων στην υπόθεση του ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ, το ίδιο άρθρο, λες και το έγραψε ένας, ταυτόχρονα, σε δυο έντυπα, το κύρος των οποίων μπορεί ο καθένας ελεύθερα να κρίνει. Βγαίνουν μάλιστα και ονόματα μαθαίνουμε. Τέλεια!

Πολύ θα θέλαμε κι εμείς να μάθουμε επιτέλους την κατάληξη ενός θέματος που τέθηκε από τους ίδιους τους εργαζόμενους και την Επιτροπή Δεοντολογίας του ΚΕΘΕΑ που απαρτιζόταν από αιρετούς εργαζόμενους με μυστική ψηφοφορία. Γεγονότα λοιπόν. Πρώτοι εμείς θέσαμε τα ερωτήματα, ζητήσαμε την αλήθεια και ουδέποτε σπεκουλάραμε!

Ο Πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ όμως, αδράχνει την ευκαιρία των δημοσιευμάτων που δεν προσφέρουν τίποτα το νέο και αξιόλογο σε μια υπόθεση για την οποία δεν γνωρίζει κανείς τίποτα επισήμως, για να θολώσει τα νερά. Άλλωστε το ένα από αυτά φιλοξενεί συχνά άρθρα του.

Υπαινίσσεται πως η ΠΝΠ ήταν αποτέλεσμα της κακής διοίκησης, η οποία ωστόσο με τα όργανά της έθεσε τα πρώτα ερωτήματα. Ανακριβές. Η ΠΝΠ εκδόθηκε πριν την κοινοποίηση των στοιχείων του ΚΕΘΕΑ στο Υπουργείο.

Υποστηρίζει πως έκανε ενέργειες για ενιαία διοίκηση πανελληνίως των προγραμμάτων στις φυλακές και την θέσπιση νέων πρωτοκόλλων. Αναληθές. Τουλάχιστον εμείς οι εργαζόμενοι δεν έχουμε γνώση για κάτι τέτοιο, αλλά πάλι γιατί να μας το πει;

Διατείνεται πως το ΣτΕ έκρινε νόμιμο τον διορισμό διοίκησης στο ΚΕΘΕΑ. Μερικώς σωστό. Είναι νόμιμος ο διορισμός, ακριβώς επειδή η επιστημονική και θεραπευτική λειτουργία του οργανισμού διασφαλίζεται από τη Γενική του Συνέλευση, την οποία ωστόσο ουδέποτε συγκάλεσε, όπως είχε υποχρέωση εκ του νόμου. Συνεπώς ο διορισμός διοίκησης είναι νόμιμος, τα πεπραγμένα της όμως είναι χωρίς τη Γενική Συνέλευση που αποτελεί το ανώτατο διοικητικό όργανο; Ερώτηση που απαιτεί απάντηση.

Το θέμα όμως είναι γιατί ξαναζεσταίνεται τώρα μια κιτρινισμένη παλιά σούπα χωρίς νέα συστατικά; Γιατί ο Πρόεδρος, με το πρόσχημα της υπεράσπισης του ΚΕΘΕΑ (από τι άραγε;) προσπαθεί να υπερασπιστεί τη δική του θητεία; Γιατί δεν λέει τίποτα για την κατάργηση των ίδιων οργάνων που πρώτα έθεσαν το ζήτημα από τη διοίκησή του; Πολλά ερωτήματα μαζεμένα…

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΣ, 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022

ΓΙΑΤΙ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ συμμετέχει στην γενική απεργία που θα πραγματοποιηθεί στις 9 Νοεμβρίου 2022, κι έχει πολλούς λόγους να το κάνει. Λόγους καταρχάς που αφορούν στο χώρο εργασίας του ΚΕΘΕΑ, ο οποίος μοιάζει όλο και περισσότερο με θλιβερό τόπο που αποξενώνει όλο και περισσότερο τους εργαζόμενούς του.

Εδώ και τρία χρόνια έχει εγκατασταθεί μια νέα διοίκηση με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία

 • διοικεί αδιαφανώς και κατά το δοκούν, τοποθετεί επικεφαλής μονάδων κατ’ ανάθεση (με ποια κριτήρια άραγε;), εργαλειοποιεί την παρακολούθηση των ποσοτικών δεικτών των Μονάδων, φτάνοντας να αλλάζει ακόμα και αυτό το οργανόγραμμα δια της πλαγίας οδού, το οποίο βρήκε την συντριπτική απόρριψη από τους εργαζόμενους του ΚΕΘΕΑ
 • αδιαφορεί για τους κανονισμούς, τα θεσμικά όργανα και τις διαδικασίες,
 • οδηγεί τον οργανισμό στην υποστελέχωση,
 • δημιουργεί εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων με ευκαιριακές προσλήψεις προσωρινών εργαζομένων,
 • δημιουργεί μονάδες ΕΣΠΑ χωρίς κανένα απολύτως σχέδιο και μέριμνα για να συνεχίσουν και μετά τη λήξη της χρηματοδότησης,
 • εγκαθιστά κλίμα αδικίας, αβεβαιότητας, φόβου και απόγνωσης στο προσωπικό,
 • μεταχειρίζεται το προσωπικό ορισμένου χρόνου και του ΟΑΕΔ ως δεύτερης κατηγορίας με μειωμένα δικαιώματα και παροχές,

σε πλήρη εναρμόνιση με τις πολιτικές διάλυσης του δημόσιου συστήματος υγείας και ακραίας λαφυραγώγησης των υπηρεσιών του από ιδιωτικά συμφέροντα, τα οποία καλούμαστε όλοι να πληρώσουμε διπλά και τριπλά.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση συνεχίζει την αντιεπιστημονική αλλά ακραία εκδικητική πολιτική αποκλεισμού των ανεμβολίαστων εργαζομένων στις δομές υγείας από την εργασία τους που τόσο έχει ανάγκη ο πολίτης.

Όλα αυτά συμβαίνουν μέσα σε ένα πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον

 • οικονομικής ασφυξίας των πολιτών,
 • κρατικής βίας και αστυνομικής καταστολής,
 • διάρρηξης κάθε θεσμικού πλαισίου στο χώρο της εργασίας
 • κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων
 • διαρκούς υποχώρησης της δημοκρατίας
 • ιδεοληπτικής νεοφιλελεύθερης οικονομικής διαχείρισης
 • απειλών κατά της κυριαρχίας της χώρας
 • με τον πόλεμο να έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας.

Έχουμε όλους αυτούς κι άλλους τόσους λόγους για να ενώσουμε τη φωνή μας με όλους τους εργαζόμενους, με την κοινωνία ολόκληρη, ενάντια στην συνολική υποβάθμιση της ζωή και της χώρας μας. Ενάντια στον πόλεμο στην Ουκρανία, στην ραγδαία οικοδόμηση  της κατάστασης «πολεμικής οικονομίας», δηλαδή της απόπειρας να πληρωθεί από τους λαούς το κόστος  της άμεσης εμπλοκής των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και των προετοιμασιών που απαιτούνται Ενάντια στην τεράστια προσπάθεια που επιχειρείται να θεωρήσουν οι πολίτες πως δεν υπάρχει καμία εναλλακτική, πως τα πράγματα έτσι είναι και δεν θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά, ενάντια στην άποψη πως αυτό μας αξίζει γιατί τέτοιοι είμαστε.

Σίγουρα το συνδικαλιστικό κίνημα στη χώρα δεν βρίσκεται στις καλύτερες στιγμές του και η ευθύνη βαραίνει και το ίδιο, με τη λογική με την οποία λειτούργησε και λειτουργεί ακόμη και σήμερα. Κατανοούμε και την πικρία και τη δυσπιστία απέναντι στις επιλογές της ηγεσίας του.

Ωστόσο φτάνουν κάποιες στιγμές κρίσιμες, για τη χώρα, τους πολίτες, τους εργαζόμενους που πρέπει να ενώσουμε τις φωνές μας. Να εστιάσουμε σε αυτό που μας ενώνει, παραμερίζοντας προσώρας τις διαφωνίες μας, γιατί αυτό που βιώνουμε θα γίνει χειρότερο αν δεν αντιδράσουμε.

Σας καλούμε λοιπόν να συμμετέχετε μαζικά στη γενική απεργία της 9ης Νοεμβρίου. Να μην λειτουργήσει το ΚΕΘΕΑ, να βρεθούμε μαζί, στους δρόμους για τις ζωές μας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΣ, 3 Νοεμβρίου 2022

ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΟΥ.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

Συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από το 2019, όταν η παρούσα κυβέρνηση αντικατέστησε πραξικοπηματικά, με μια πρωτοφανή στη διάρκεια της μεταπολίτευσης Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, το εκλεγμένο και άμισθο Διοικητικό του Συμβούλιο με ένα κομματικά διορισμένο χωρίς να προσφέρει δημοσίως καμία ουσιαστική αιτιολόγηση της αναγκαιότητας της πράξης της.

Εκ των υστέρων, προβλήθηκαν γενικώς και ασαφώς επιχειρήματα περί λογοδοσίας και χρηστής διοίκησης τα οποία δεν έπεισαν και δεν πείθουν κανέναν. Το σοκ της παρέμβασης ήταν τέτοιο που ξεσήκωσε σημαντική και σχεδόν καθολική αντίδραση στο σύνολο της κοινωνίας, του πολιτικού κόσμου και των ΜΜΕ.

Ακόμη μεγαλύτερη αντίδραση ξεσηκώθηκε με την απόπειρα γραφειοκρατικής μετάλλαξης του ΚΕΘΕΑ από την νέα διοίκηση όταν παρουσίασε ένα σχέδιο νόμου που τεμάχιζε και στη συνέχεια επανένωνε τα κομμάτια του ΚΕΘΕΑ σε κάτι που έμοιαζε περισσότερο με το συμπαθές δημιούργημα του Δρ. Φρανκενστάιν, παρά με οργανισμό που σέβεται την ιστορία, το επιστημονικό έργο και το θεραπευτικό μοντέλο του.

Το σχέδιο νόμου αποσύρθηκε σιωπηλά από το Υπουργείο Υγείας και ουδείς ασχολήθηκε ξανά με αυτό, ενώ παρά την κατάθεση από τους εργαζόμενους συνολικής πρότασης οργανισμού, οργανογράμματος, κανονισμού εργασίας και συστήματος αξιολόγησης, μετά από αίτημα του Υπουργείου, ουδέποτε λάβαμε απάντηση. Η μετά-ΠΝΠ διοίκηση θεωρεί ότι το ΚΕΘΕΑ της είναι ένα νέο πράγμα και άρα δεν δεσμεύεται από τον τρόπο που λειτουργούσε πριν από αυτήν. Αφού το τεμάχισε και δεν μπόρεσε να το ξαναφτιάξει, άφησε τα πάντα καταγής, να σέρνονται χωρίς προφανή αιτία και σκοπό.

 Μετά από τρία χρόνια νέας διοίκησης,

 • Δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία Γενική Συνέλευση του Οργανισμού, παρά την πρόβλεψη της ίδιας της ΠΝΠ για ετήσια σύγκληση του ανώτατου θεσμικού οργάνου.
 • Δεν έχει κατατεθεί κανονισμός λειτουργίας του Διοικητικού Συμβουλίου, παρά την πρόβλεψη της ΠΝΠ.
 • Δεν έχει εκδοθεί καμία από τις Υπουργικές Αποφάσεις που απαιτούνταν από την ΠΝΠ για τη ρύθμιση εσωτερικών λειτουργιών του Οργανισμού.
 • Δεν γίνεται σεβαστός ο υφιστάμενος κανονισμός λειτουργίας και η συντριπτική πλειοψηφία των θέσεων προϊσταμένων καλύπτονται κατ’ ανάθεση, χωρίς καμία διαδικασία.
 • Δεν λειτουργεί κανένα συλλογικό όργανο είτε σχεδιασμού πολιτικής, όπως το Συμβούλιο Πολιτικής ΚΕΘΕΑ, είτε ελέγχου και ρύθμισης της εσωτερικής λειτουργίας όπως η Επιτροπή Δεοντολογίας, παρότι προβλέπονται ρητά από το νόμο και τον κανονισμό εργασίας.
 • Το ΚΕΘΕΑ εξακολουθεί να χάνει έμπειρο και εκπαιδευμένο προσωπικό. Από 558 το 2009, το 2021 έκλεισε με 411 μόνιμες θέσεις εργασίας στον οργανισμό, 28 λιγότερες από το 2019, ενώ μόλις το 2022 κατορθώθηκε να προσληφθούν 46 νέα στελέχη που εκκρεμούσαν από το 2018.
 • Όλες οι νέες δράσεις και μονάδες καλύπτονται από προσωρινούς εργαζόμενους κυρίως μέσω ΕΣΠΑ, χωρίς κανέναν προφανή σχεδιασμό και μέριμνα για συνέχεια των υπηρεσιών μετά τη λήξη της χρηματοδότησης.

Δεν υφίσταται τίποτα πέραν του Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο θεωρεί προφανώς ότι νομιμοποιείται να διοικεί έναν σημαντικότατο οργανισμό δημόσιας υγείας χωρίς ρυθμιστικό πλαίσιο, ανάλογα με την κρίση του και παρά το ότι διορίστηκε στο όνομα της λογοδοσίας και της διαφάνειας!

Η καθημερινότητα στον χώρο εργασίας μοιάζει με άσκηση ισορροπίας χωρίς δίχτυ προστασίας. Η αβεβαιότητα και ο διάχυτος φόβος για το τι θα μας ξημερώσει είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα των εργαζομένων σε ένα θεραπευτικό οργανισμό που οφείλει να διασφαλίζει ένα προστατευτικό πλαίσιο για μέλη του που αγωνίζονται με τις εξαρτήσεις τους. Δεν είναι προφανές πως αργά ή γρήγορα, αυτή η συνθήκη επηρεάζει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, της θεραπευτικής δουλειάς;

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι το ΚΕΘΕΑ βρίσκεται σε πολύ χειρότερη κατάσταση από αυτήν που βρισκόταν πριν την ΠΝΠ. Τα αναμφισβήτητα προβλήματα που είχε ο Οργανισμός πριν την κατάργηση του αυτοδιοίκητου, είχαν ταυτόχρονα τον χώρο και τα όργανα για να επιλυθούν, όπως γινόταν σε όλη τη διάρκεια της πορείας του. Σήμερα, στον οργανισμό-λάφυρο στο κομματικό κράτος, με κονιορτοποιημένη οποιαδήποτε συλλογική διαδικασία διαλόγου και αποφάσεων, η, όποια, διοίκηση δεν μπορεί παρά να μεγεθύνει με γεωμετρική πρόοδο τα προβλήματα.

Το πλαίσιο που επέβαλε η κυβέρνηση με την ΠΝΠ απέτυχε και βάλτωσε το ΚΕΘΕΑ. Πρέπει να καταργηθεί και να αντικατασταθεί μέσα από μια συναινετική διαδικασία:

 • Η πρόταση για την οργάνωση και τη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ που έχει κατατεθεί από τους εργαζόμενους στο Υπουργείο Υγείας είναι λειτουργική, τεκμηριωμένη, άμεσα εφαρμόσιμη και έχει τη συναίνεση των εργαζομένων και των στελεχών του οργανισμού. Αποτελεί την καλύτερη βάση διαλόγου για έναν καλύτερο, αυτοδιοικούμενο και αποτελεσματικό οργανισμό για τις εξαρτήσεις στο πλαίσιο της δημόσιας υγείας.
 • Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι των ΕΣΠΑ και με οποιαδήποτε άλλη μορφή προσωρινότητας, έχοντας εκπαίδευση και εμπειρία στο πεδίο, πρέπει να παραμείνουν στο ΚΕΘΕΑ με σταθερές και μόνιμες θέσεις εργασίας ως η μόνη άμεση λύση του προβλήματος της τραγικής υποστελέχωσης του Οργανισμού.
 • Στο μεσοδιάστημα, η διοίκηση θα πρέπει να σταματήσει να διοικεί κατά το δοκούν και να εφαρμόσει, ως οφείλει, το υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο του οργανισμού και να επαναλειτουργήσει τα θεσμικά του όργανα, τα οποία ουδέποτε καταργήθηκαν.

Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να αποκατασταθεί ένας ιστορικός φορέας και να αποδοθεί στην κοινωνία, συμβάλλοντας με το θεραπευτικό του μοντέλο και την οργανωτική του φιλοσοφία στην καταπολέμηση των εξαρτήσεων και τη δημόσια υγεία.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΚΕΘΕΑ

ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ

Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ μετά την προσφυγή μελών του τελευταίου εκλεγμένου ΔΣ του ΚΕΘΕΑ, όπως έχει αναρτηθεί στο ιστότοπο του Δικαστηρίου, δέχεται πως η πολιτεία μπορεί να ορίζει το ΔΣ του ΚΕΘΕΑ με τον τρόπο που αυτή κρίνει, επειδή αυτή της η δικαιοδοσία δεν θίγει το κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο του οργανισμού. Η αυτοδιοίκηση διασφαλίζεται από ορισμό της Γενικής Συνέλευση ως το θεσμικό όργανο που έχει τη θεραπευτική και επιστημονική ευθύνη για τις μεθόδους απεξάρτησης, την εσωτερική λειτουργία των κοινοτήτων και την χάραξη και διαμόρφωση της θεραπευτικής και επιστημονικής στρατηγικής του ΚΕΘΕΑ.

Η απόδοση της εκπροσώπησης και του ελέγχου της διαχείρισης της συνεισφοράς που παρέχει ο κρατικός προϋπολογισμός στο ΚΕΘΕΑ στο Διοικητικό Συμβούλιο και η διασφάλιση του θεραπευτικού και επιστημονικού αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ μέσω της Γενικής Συνέλευσης ωστόσο, θέτει το δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων, δηλαδή στο συνολικό ζήτημα της δομής, της οργάνωσης και της λειτουργίας του οργανισμού, τα οποία προσπάθησε αυθαίρετα και αυταρχικά να τροποποιήσει η διοίκηση. Για να λειτουργήσει προϋποθέτει ρυθμίσεις τέτοιες που θα διασφαλίζουν τόσο τα δικαιώματα της πολιτείας όσο και την αυτοδιοικητική επιταγή της θεραπευτικής και επιστημονικής λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ.

Πώς μπορεί όμως να γίνει κάτι τέτοιο όταν το όργανο διοίκησης είναι διαφορετικό από αυτό που έχει τη θεραπευτική και επιστημονική αρμοδιότητα, όταν δηλαδή δεν εκλέγεται από αυτό, όπως συνέβαινε μέχρι την κατάργησή του με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου;

Μέσα από ποια όργανα και με ποιες διαδικασίες η Γενική Συνέλευση θα ασκεί τις κατοχυρωμένες αρμοδιότητές της σε πραγματικό χρόνο;

Πώς θα διασφαλιστεί η επιστημονική και θεραπευτική της αρμοδιότητα σε αποφάσεις στρατηγικού και επιστημονικού χαρακτήρα όπως η ίδρυση και λειτουργία μονάδων ή οι οργανογραμματικές αλλαγές;

Το εγχείρημα μοιάζει δύσκολο σε έναν οργανισμό δημόσιας υγείας όπου το μεγαλύτερο μέρος της δομής του εμπεριέχει θεραπευτικές και επιστημονικές λειτουργίες. Πόσο μάλλον όταν, επί τρία χρόνια μετά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν έχει συγκληθεί η Γενική του Συνέλευση, τα επιστημονικά συλλογικά του όργανα παραμένουν αδρανή και δεν έχει ρυθμιστεί απολύτως τίποτα από αυτά που ο νόμος προβλέπει ότι θα πρέπει να ρυθμιστούν.

Μέχρι σήμερα, πάνω στο τραπέζι, υπάρχει μόνον η αναλυτικά επεξεργασμένη πρόταση των εργαζομένων για τη δομή και τη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ, κατατεθειμένη στο Υπουργείο Υγείας, η οποία απαντά στα καίρια ζητήματα που τίθενται και από την απόφαση του Δικαστηρίου.

Είναι απαραίτητο πλέον να συγκληθεί η Γενική Συνέλευση, να λειτουργήσουν τα συλλογικά όργανα και να ξεκινήσει ένας ευρύς διάλογος που θα καταλήξει σε ρυθμίσεις οι οποίες θα διασφαλίζουν την αυτοδιοικητική λειτουργία του ΚΕΘΕΑ, χωρίς να αφήνουν χώρο για ερμηνείες που μπορούν να οδηγούν σε συνεχείς προσφυγές, προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών που έχουν ανάγκη την απεξάρτηση.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ, 30/6/2022

Δείτε την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ εδώ

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΚΑΙ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΚΕΘΕΑ

Οι πολίτες που απευθύνονται στη γραμμή βοήθειας για το τζόγο 1114 του ΚΕΘΕΑ, οφείλουν να γνωρίζουν πως τους υποστηρίζουν απλήρωτα στελέχη ψυχικής υγείας εδώ και τρεις μήνες. Καλό είναι να το γνωρίζει και η Ελληνική κοινωνία πως το Υπουργείο Υγείας και η διοίκηση του ΚΕΘΕΑ διατηρούν μια σημαντικότατη υπηρεσία προς την κοινωνία με απλήρωτους εργαζόμενους που δεν μπορούν πια να ανταποκριθούν αξιοπρεπώς στα προς το ζην, θέτοντάς τους αντικειμενικά σε κατάσταση ομηρίας, εν μέσω μιας τεράστιας κρίσης ακρίβειας.

Παρότι προειδοποιούσαμε δημόσια στην αρχή του έτους

• Πως «η τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης 1114 του ΚΕΘΕΑ για όσους έχουν προβλήματα εξάρτησης με τον τζόγο υπολειτουργεί και πρόκειται να κλείσει στις 20/2, ενώ τέσσερις υψηλά καταρτισμένοι εργαζόμενοι θα βρεθούν άνεργοι». 

• Πως «η Διοίκηση του ΚΕΘΕΑ, η ΕΕΕΠ και το σύνολο των στοιχηματικών εταιρειών της χώρας με τζίρο δισεκατομμυρίων, βρίσκονται ένα βήμα πριν κατορθώσουν το αδιανόητο: να αφήσουν την ελληνική κοινωνία χωρίς το απελπιστικά ελάχιστο δίχτυ προστασίας που αποτελούσε το 1114, είτε επειδή αδρανούν είτε επειδή δεν θέλουν». 

Και θέταμε ενώπιον των ευθυνών τους 

• Το Υπουργείο Υγείας για το ότι η αντιμετώπιση της εξάρτησης από το τζόγο δεν μπορεί να επαφίεται στις στρατηγικές υπεύθυνου παιχνιδιού που αναπτύσσουν ή καταργούν οι στοιχηματικές εταιρείες και ότι οφείλει να αναπτύξει δημόσιες υπηρεσίες προστασίας από την εξάρτηση στο τζόγο.

• Τη διοίκηση του ΚΕΘΕΑ για το εάν προτίθεται «να εντάξει τη γραμμή 1114 στις μόνιμες υπηρεσίες του οργανισμού, διασφαλίζοντας την αδιάλειπτη υποστήριξη των πολιτών και την εργασία των εργαζομένων».

Η «λύση» που επιλέχθηκε ήταν η ανανέωση της χρηματοδότησης από τον ΟΠΑΠ ΑΕ και η διοίκηση του ΚΕΘΕΑ, δια στόματος του Προέδρου του Οργανισμού, ζήτησε την παραμονή των εργαζομένων υποσχόμενη την επίλυση του ζητήματος των συμβάσεων εργασίας τους, με τροπολογία που θα κατέθετε το Υπουργείο Υγείας. 

Το Υπουργείο Υγείας ωστόσο καθυστερεί να καταθέσει την τροπολογία που θα διασφάλιζε την αδιάκοπη λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής για τον τζόγο και η διοίκηση θεωρεί πως, αν και οι εργαζόμενοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, δεν μπορούν να πληρώνονται.

Πέρα από το θυμό, την απόγνωση ή όποιο άλλο συναίσθημα μπορεί να προκύψει από τη συγκεκριμένη κατάσταση, καλό θα ήταν επίσης να καταλάβει το Υπουργείο Υγείας και η διοίκηση του ΚΕΘΕΑ πως η ψυχική υγεία μιας κοινωνίας δεν υπηρετείται με λύσεις ανάγκης κι εργαζόμενους-ομήρους που αναρωτιούνται πότε θα μπορέσουν να πληρώσουν το νοίκι τους. Υπηρετείται με πολιτικές δημόσιες και σταθερές, με μόνιμες και αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας για τα στελέχη που τις υλοποιούν. Εκτός κι αν η καλύτερη υπηρεσία είναι αυτή που δεν πληρώνεται.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ προκηρύσσει στάση εργασίας την Τετάρτη 25 Μαΐου από τις 09:00 έως τις 12:00, αντιδρώντας στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Ζητάμε:

• Την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων των συναδέλφων μας.

• Την ένταξη της λειτουργίας της γραμμής 1114 και των εργαζομένων της στις μόνιμες δομές του ΚΕΘΕΑ με αποκλειστική χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό του.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΣ, 19 Μαΐου 2022

ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 6/4/2022

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ συμμετέχει στην 24ωρη γενική απεργία την Τετάρτη 6 Απριλίου 2022.

Σε ένα εθνικό τοπίο ακραίας επίθεσης σε οτιδήποτε μπορεί να νοηθεί ως κράτος δικαίου και πρόνοιας, μέσα σε μια περίοδο με κινδύνους πολέμου, φτωχοποίησης, έξαρσης των διαχωρισμών και των αντιθέσεων οφείλουμε να αντιδράσουμε για να υπερασπιστούμε τις ζωές μας.

Ως εργαζόμενοι στο ΚΕΘΕΑ ζούμε μια διαρκή απαξίωση και προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της δημόσιας υγείας, υποβάθμιση των υπηρεσιών προς τους εξαρτημένους και τις οικογένειές τους, απώλειας ανθρώπινου δυναμικού με την διχαστική και τιμωρητική πολιτική των αναστολών εργασίας, απαξίωσης, υποστελέχωσης και τελμάτωσης των δημόσιων δομών απεξάρτησης.

 Συμμετέχουμε στη γενική απεργία για την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων, για την προστασία της δημόσιας υγείας, για καλύτερες και δημόσιες υπηρεσίες για την εξάρτηση, για να τερματιστούν οι πολιτικές διχασμού της κοινωνίας, για τον τερματισμό της βαρβαρότητας του πολέμου που βιώνει ακόμη μια φορά η Ευρώπη.

Για την Αθήνα:

Συμμετέχουμε στην απεργιακή συγκέντρωση των συνδικάτων στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11:00. Προσυγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας στις 9:30.