ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΥΝΕΒΗ ΣΤΟ ΚΕΘΕΑ κ. ΠΡΟΔΡΕ;

Εμφανίζεται λοιπόν μια ωραία πρωία με πηχυαίους τίτλους για το άνοιγμα των στομάτων στην υπόθεση του ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ, το ίδιο άρθρο, λες και το έγραψε ένας, ταυτόχρονα, σε δυο έντυπα, το κύρος των οποίων μπορεί ο καθένας ελεύθερα να κρίνει. Βγαίνουν μάλιστα και ονόματα μαθαίνουμε. Τέλεια!

Πολύ θα θέλαμε κι εμείς να μάθουμε επιτέλους την κατάληξη ενός θέματος που τέθηκε από τους ίδιους τους εργαζόμενους και την Επιτροπή Δεοντολογίας του ΚΕΘΕΑ που απαρτιζόταν από αιρετούς εργαζόμενους με μυστική ψηφοφορία. Γεγονότα λοιπόν. Πρώτοι εμείς θέσαμε τα ερωτήματα, ζητήσαμε την αλήθεια και ουδέποτε σπεκουλάραμε!

Ο Πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ όμως, αδράχνει την ευκαιρία των δημοσιευμάτων που δεν προσφέρουν τίποτα το νέο και αξιόλογο σε μια υπόθεση για την οποία δεν γνωρίζει κανείς τίποτα επισήμως, για να θολώσει τα νερά. Άλλωστε το ένα από αυτά φιλοξενεί συχνά άρθρα του.

Υπαινίσσεται πως η ΠΝΠ ήταν αποτέλεσμα της κακής διοίκησης, η οποία ωστόσο με τα όργανά της έθεσε τα πρώτα ερωτήματα. Ανακριβές. Η ΠΝΠ εκδόθηκε πριν την κοινοποίηση των στοιχείων του ΚΕΘΕΑ στο Υπουργείο.

Υποστηρίζει πως έκανε ενέργειες για ενιαία διοίκηση πανελληνίως των προγραμμάτων στις φυλακές και την θέσπιση νέων πρωτοκόλλων. Αναληθές. Τουλάχιστον εμείς οι εργαζόμενοι δεν έχουμε γνώση για κάτι τέτοιο, αλλά πάλι γιατί να μας το πει;

Διατείνεται πως το ΣτΕ έκρινε νόμιμο τον διορισμό διοίκησης στο ΚΕΘΕΑ. Μερικώς σωστό. Είναι νόμιμος ο διορισμός, ακριβώς επειδή η επιστημονική και θεραπευτική λειτουργία του οργανισμού διασφαλίζεται από τη Γενική του Συνέλευση, την οποία ωστόσο ουδέποτε συγκάλεσε, όπως είχε υποχρέωση εκ του νόμου. Συνεπώς ο διορισμός διοίκησης είναι νόμιμος, τα πεπραγμένα της όμως είναι χωρίς τη Γενική Συνέλευση που αποτελεί το ανώτατο διοικητικό όργανο; Ερώτηση που απαιτεί απάντηση.

Το θέμα όμως είναι γιατί ξαναζεσταίνεται τώρα μια κιτρινισμένη παλιά σούπα χωρίς νέα συστατικά; Γιατί ο Πρόεδρος, με το πρόσχημα της υπεράσπισης του ΚΕΘΕΑ (από τι άραγε;) προσπαθεί να υπερασπιστεί τη δική του θητεία; Γιατί δεν λέει τίποτα για την κατάργηση των ίδιων οργάνων που πρώτα έθεσαν το ζήτημα από τη διοίκησή του; Πολλά ερωτήματα μαζεμένα…

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΣ, 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022

ΓΙΑΤΙ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ συμμετέχει στην γενική απεργία που θα πραγματοποιηθεί στις 9 Νοεμβρίου 2022, κι έχει πολλούς λόγους να το κάνει. Λόγους καταρχάς που αφορούν στο χώρο εργασίας του ΚΕΘΕΑ, ο οποίος μοιάζει όλο και περισσότερο με θλιβερό τόπο που αποξενώνει όλο και περισσότερο τους εργαζόμενούς του.

Εδώ και τρία χρόνια έχει εγκατασταθεί μια νέα διοίκηση με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία

 • διοικεί αδιαφανώς και κατά το δοκούν, τοποθετεί επικεφαλής μονάδων κατ’ ανάθεση (με ποια κριτήρια άραγε;), εργαλειοποιεί την παρακολούθηση των ποσοτικών δεικτών των Μονάδων, φτάνοντας να αλλάζει ακόμα και αυτό το οργανόγραμμα δια της πλαγίας οδού, το οποίο βρήκε την συντριπτική απόρριψη από τους εργαζόμενους του ΚΕΘΕΑ
 • αδιαφορεί για τους κανονισμούς, τα θεσμικά όργανα και τις διαδικασίες,
 • οδηγεί τον οργανισμό στην υποστελέχωση,
 • δημιουργεί εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων με ευκαιριακές προσλήψεις προσωρινών εργαζομένων,
 • δημιουργεί μονάδες ΕΣΠΑ χωρίς κανένα απολύτως σχέδιο και μέριμνα για να συνεχίσουν και μετά τη λήξη της χρηματοδότησης,
 • εγκαθιστά κλίμα αδικίας, αβεβαιότητας, φόβου και απόγνωσης στο προσωπικό,
 • μεταχειρίζεται το προσωπικό ορισμένου χρόνου και του ΟΑΕΔ ως δεύτερης κατηγορίας με μειωμένα δικαιώματα και παροχές,

σε πλήρη εναρμόνιση με τις πολιτικές διάλυσης του δημόσιου συστήματος υγείας και ακραίας λαφυραγώγησης των υπηρεσιών του από ιδιωτικά συμφέροντα, τα οποία καλούμαστε όλοι να πληρώσουμε διπλά και τριπλά.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση συνεχίζει την αντιεπιστημονική αλλά ακραία εκδικητική πολιτική αποκλεισμού των ανεμβολίαστων εργαζομένων στις δομές υγείας από την εργασία τους που τόσο έχει ανάγκη ο πολίτης.

Όλα αυτά συμβαίνουν μέσα σε ένα πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον

 • οικονομικής ασφυξίας των πολιτών,
 • κρατικής βίας και αστυνομικής καταστολής,
 • διάρρηξης κάθε θεσμικού πλαισίου στο χώρο της εργασίας
 • κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων
 • διαρκούς υποχώρησης της δημοκρατίας
 • ιδεοληπτικής νεοφιλελεύθερης οικονομικής διαχείρισης
 • απειλών κατά της κυριαρχίας της χώρας
 • με τον πόλεμο να έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας.

Έχουμε όλους αυτούς κι άλλους τόσους λόγους για να ενώσουμε τη φωνή μας με όλους τους εργαζόμενους, με την κοινωνία ολόκληρη, ενάντια στην συνολική υποβάθμιση της ζωή και της χώρας μας. Ενάντια στον πόλεμο στην Ουκρανία, στην ραγδαία οικοδόμηση  της κατάστασης «πολεμικής οικονομίας», δηλαδή της απόπειρας να πληρωθεί από τους λαούς το κόστος  της άμεσης εμπλοκής των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και των προετοιμασιών που απαιτούνται Ενάντια στην τεράστια προσπάθεια που επιχειρείται να θεωρήσουν οι πολίτες πως δεν υπάρχει καμία εναλλακτική, πως τα πράγματα έτσι είναι και δεν θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά, ενάντια στην άποψη πως αυτό μας αξίζει γιατί τέτοιοι είμαστε.

Σίγουρα το συνδικαλιστικό κίνημα στη χώρα δεν βρίσκεται στις καλύτερες στιγμές του και η ευθύνη βαραίνει και το ίδιο, με τη λογική με την οποία λειτούργησε και λειτουργεί ακόμη και σήμερα. Κατανοούμε και την πικρία και τη δυσπιστία απέναντι στις επιλογές της ηγεσίας του.

Ωστόσο φτάνουν κάποιες στιγμές κρίσιμες, για τη χώρα, τους πολίτες, τους εργαζόμενους που πρέπει να ενώσουμε τις φωνές μας. Να εστιάσουμε σε αυτό που μας ενώνει, παραμερίζοντας προσώρας τις διαφωνίες μας, γιατί αυτό που βιώνουμε θα γίνει χειρότερο αν δεν αντιδράσουμε.

Σας καλούμε λοιπόν να συμμετέχετε μαζικά στη γενική απεργία της 9ης Νοεμβρίου. Να μην λειτουργήσει το ΚΕΘΕΑ, να βρεθούμε μαζί, στους δρόμους για τις ζωές μας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΣ, 3 Νοεμβρίου 2022

ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΟΥ.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

Συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από το 2019, όταν η παρούσα κυβέρνηση αντικατέστησε πραξικοπηματικά, με μια πρωτοφανή στη διάρκεια της μεταπολίτευσης Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, το εκλεγμένο και άμισθο Διοικητικό του Συμβούλιο με ένα κομματικά διορισμένο χωρίς να προσφέρει δημοσίως καμία ουσιαστική αιτιολόγηση της αναγκαιότητας της πράξης της.

Εκ των υστέρων, προβλήθηκαν γενικώς και ασαφώς επιχειρήματα περί λογοδοσίας και χρηστής διοίκησης τα οποία δεν έπεισαν και δεν πείθουν κανέναν. Το σοκ της παρέμβασης ήταν τέτοιο που ξεσήκωσε σημαντική και σχεδόν καθολική αντίδραση στο σύνολο της κοινωνίας, του πολιτικού κόσμου και των ΜΜΕ.

Ακόμη μεγαλύτερη αντίδραση ξεσηκώθηκε με την απόπειρα γραφειοκρατικής μετάλλαξης του ΚΕΘΕΑ από την νέα διοίκηση όταν παρουσίασε ένα σχέδιο νόμου που τεμάχιζε και στη συνέχεια επανένωνε τα κομμάτια του ΚΕΘΕΑ σε κάτι που έμοιαζε περισσότερο με το συμπαθές δημιούργημα του Δρ. Φρανκενστάιν, παρά με οργανισμό που σέβεται την ιστορία, το επιστημονικό έργο και το θεραπευτικό μοντέλο του.

Το σχέδιο νόμου αποσύρθηκε σιωπηλά από το Υπουργείο Υγείας και ουδείς ασχολήθηκε ξανά με αυτό, ενώ παρά την κατάθεση από τους εργαζόμενους συνολικής πρότασης οργανισμού, οργανογράμματος, κανονισμού εργασίας και συστήματος αξιολόγησης, μετά από αίτημα του Υπουργείου, ουδέποτε λάβαμε απάντηση. Η μετά-ΠΝΠ διοίκηση θεωρεί ότι το ΚΕΘΕΑ της είναι ένα νέο πράγμα και άρα δεν δεσμεύεται από τον τρόπο που λειτουργούσε πριν από αυτήν. Αφού το τεμάχισε και δεν μπόρεσε να το ξαναφτιάξει, άφησε τα πάντα καταγής, να σέρνονται χωρίς προφανή αιτία και σκοπό.

 Μετά από τρία χρόνια νέας διοίκησης,

 • Δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία Γενική Συνέλευση του Οργανισμού, παρά την πρόβλεψη της ίδιας της ΠΝΠ για ετήσια σύγκληση του ανώτατου θεσμικού οργάνου.
 • Δεν έχει κατατεθεί κανονισμός λειτουργίας του Διοικητικού Συμβουλίου, παρά την πρόβλεψη της ΠΝΠ.
 • Δεν έχει εκδοθεί καμία από τις Υπουργικές Αποφάσεις που απαιτούνταν από την ΠΝΠ για τη ρύθμιση εσωτερικών λειτουργιών του Οργανισμού.
 • Δεν γίνεται σεβαστός ο υφιστάμενος κανονισμός λειτουργίας και η συντριπτική πλειοψηφία των θέσεων προϊσταμένων καλύπτονται κατ’ ανάθεση, χωρίς καμία διαδικασία.
 • Δεν λειτουργεί κανένα συλλογικό όργανο είτε σχεδιασμού πολιτικής, όπως το Συμβούλιο Πολιτικής ΚΕΘΕΑ, είτε ελέγχου και ρύθμισης της εσωτερικής λειτουργίας όπως η Επιτροπή Δεοντολογίας, παρότι προβλέπονται ρητά από το νόμο και τον κανονισμό εργασίας.
 • Το ΚΕΘΕΑ εξακολουθεί να χάνει έμπειρο και εκπαιδευμένο προσωπικό. Από 558 το 2009, το 2021 έκλεισε με 411 μόνιμες θέσεις εργασίας στον οργανισμό, 28 λιγότερες από το 2019, ενώ μόλις το 2022 κατορθώθηκε να προσληφθούν 46 νέα στελέχη που εκκρεμούσαν από το 2018.
 • Όλες οι νέες δράσεις και μονάδες καλύπτονται από προσωρινούς εργαζόμενους κυρίως μέσω ΕΣΠΑ, χωρίς κανέναν προφανή σχεδιασμό και μέριμνα για συνέχεια των υπηρεσιών μετά τη λήξη της χρηματοδότησης.

Δεν υφίσταται τίποτα πέραν του Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο θεωρεί προφανώς ότι νομιμοποιείται να διοικεί έναν σημαντικότατο οργανισμό δημόσιας υγείας χωρίς ρυθμιστικό πλαίσιο, ανάλογα με την κρίση του και παρά το ότι διορίστηκε στο όνομα της λογοδοσίας και της διαφάνειας!

Η καθημερινότητα στον χώρο εργασίας μοιάζει με άσκηση ισορροπίας χωρίς δίχτυ προστασίας. Η αβεβαιότητα και ο διάχυτος φόβος για το τι θα μας ξημερώσει είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα των εργαζομένων σε ένα θεραπευτικό οργανισμό που οφείλει να διασφαλίζει ένα προστατευτικό πλαίσιο για μέλη του που αγωνίζονται με τις εξαρτήσεις τους. Δεν είναι προφανές πως αργά ή γρήγορα, αυτή η συνθήκη επηρεάζει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, της θεραπευτικής δουλειάς;

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι το ΚΕΘΕΑ βρίσκεται σε πολύ χειρότερη κατάσταση από αυτήν που βρισκόταν πριν την ΠΝΠ. Τα αναμφισβήτητα προβλήματα που είχε ο Οργανισμός πριν την κατάργηση του αυτοδιοίκητου, είχαν ταυτόχρονα τον χώρο και τα όργανα για να επιλυθούν, όπως γινόταν σε όλη τη διάρκεια της πορείας του. Σήμερα, στον οργανισμό-λάφυρο στο κομματικό κράτος, με κονιορτοποιημένη οποιαδήποτε συλλογική διαδικασία διαλόγου και αποφάσεων, η, όποια, διοίκηση δεν μπορεί παρά να μεγεθύνει με γεωμετρική πρόοδο τα προβλήματα.

Το πλαίσιο που επέβαλε η κυβέρνηση με την ΠΝΠ απέτυχε και βάλτωσε το ΚΕΘΕΑ. Πρέπει να καταργηθεί και να αντικατασταθεί μέσα από μια συναινετική διαδικασία:

 • Η πρόταση για την οργάνωση και τη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ που έχει κατατεθεί από τους εργαζόμενους στο Υπουργείο Υγείας είναι λειτουργική, τεκμηριωμένη, άμεσα εφαρμόσιμη και έχει τη συναίνεση των εργαζομένων και των στελεχών του οργανισμού. Αποτελεί την καλύτερη βάση διαλόγου για έναν καλύτερο, αυτοδιοικούμενο και αποτελεσματικό οργανισμό για τις εξαρτήσεις στο πλαίσιο της δημόσιας υγείας.
 • Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι των ΕΣΠΑ και με οποιαδήποτε άλλη μορφή προσωρινότητας, έχοντας εκπαίδευση και εμπειρία στο πεδίο, πρέπει να παραμείνουν στο ΚΕΘΕΑ με σταθερές και μόνιμες θέσεις εργασίας ως η μόνη άμεση λύση του προβλήματος της τραγικής υποστελέχωσης του Οργανισμού.
 • Στο μεσοδιάστημα, η διοίκηση θα πρέπει να σταματήσει να διοικεί κατά το δοκούν και να εφαρμόσει, ως οφείλει, το υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο του οργανισμού και να επαναλειτουργήσει τα θεσμικά του όργανα, τα οποία ουδέποτε καταργήθηκαν.

Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να αποκατασταθεί ένας ιστορικός φορέας και να αποδοθεί στην κοινωνία, συμβάλλοντας με το θεραπευτικό του μοντέλο και την οργανωτική του φιλοσοφία στην καταπολέμηση των εξαρτήσεων και τη δημόσια υγεία.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΚΕΘΕΑ

ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ

Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ μετά την προσφυγή μελών του τελευταίου εκλεγμένου ΔΣ του ΚΕΘΕΑ, όπως έχει αναρτηθεί στο ιστότοπο του Δικαστηρίου, δέχεται πως η πολιτεία μπορεί να ορίζει το ΔΣ του ΚΕΘΕΑ με τον τρόπο που αυτή κρίνει, επειδή αυτή της η δικαιοδοσία δεν θίγει το κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο του οργανισμού. Η αυτοδιοίκηση διασφαλίζεται από ορισμό της Γενικής Συνέλευση ως το θεσμικό όργανο που έχει τη θεραπευτική και επιστημονική ευθύνη για τις μεθόδους απεξάρτησης, την εσωτερική λειτουργία των κοινοτήτων και την χάραξη και διαμόρφωση της θεραπευτικής και επιστημονικής στρατηγικής του ΚΕΘΕΑ.

Η απόδοση της εκπροσώπησης και του ελέγχου της διαχείρισης της συνεισφοράς που παρέχει ο κρατικός προϋπολογισμός στο ΚΕΘΕΑ στο Διοικητικό Συμβούλιο και η διασφάλιση του θεραπευτικού και επιστημονικού αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ μέσω της Γενικής Συνέλευσης ωστόσο, θέτει το δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων, δηλαδή στο συνολικό ζήτημα της δομής, της οργάνωσης και της λειτουργίας του οργανισμού, τα οποία προσπάθησε αυθαίρετα και αυταρχικά να τροποποιήσει η διοίκηση. Για να λειτουργήσει προϋποθέτει ρυθμίσεις τέτοιες που θα διασφαλίζουν τόσο τα δικαιώματα της πολιτείας όσο και την αυτοδιοικητική επιταγή της θεραπευτικής και επιστημονικής λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ.

Πώς μπορεί όμως να γίνει κάτι τέτοιο όταν το όργανο διοίκησης είναι διαφορετικό από αυτό που έχει τη θεραπευτική και επιστημονική αρμοδιότητα, όταν δηλαδή δεν εκλέγεται από αυτό, όπως συνέβαινε μέχρι την κατάργησή του με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου;

Μέσα από ποια όργανα και με ποιες διαδικασίες η Γενική Συνέλευση θα ασκεί τις κατοχυρωμένες αρμοδιότητές της σε πραγματικό χρόνο;

Πώς θα διασφαλιστεί η επιστημονική και θεραπευτική της αρμοδιότητα σε αποφάσεις στρατηγικού και επιστημονικού χαρακτήρα όπως η ίδρυση και λειτουργία μονάδων ή οι οργανογραμματικές αλλαγές;

Το εγχείρημα μοιάζει δύσκολο σε έναν οργανισμό δημόσιας υγείας όπου το μεγαλύτερο μέρος της δομής του εμπεριέχει θεραπευτικές και επιστημονικές λειτουργίες. Πόσο μάλλον όταν, επί τρία χρόνια μετά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν έχει συγκληθεί η Γενική του Συνέλευση, τα επιστημονικά συλλογικά του όργανα παραμένουν αδρανή και δεν έχει ρυθμιστεί απολύτως τίποτα από αυτά που ο νόμος προβλέπει ότι θα πρέπει να ρυθμιστούν.

Μέχρι σήμερα, πάνω στο τραπέζι, υπάρχει μόνον η αναλυτικά επεξεργασμένη πρόταση των εργαζομένων για τη δομή και τη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ, κατατεθειμένη στο Υπουργείο Υγείας, η οποία απαντά στα καίρια ζητήματα που τίθενται και από την απόφαση του Δικαστηρίου.

Είναι απαραίτητο πλέον να συγκληθεί η Γενική Συνέλευση, να λειτουργήσουν τα συλλογικά όργανα και να ξεκινήσει ένας ευρύς διάλογος που θα καταλήξει σε ρυθμίσεις οι οποίες θα διασφαλίζουν την αυτοδιοικητική λειτουργία του ΚΕΘΕΑ, χωρίς να αφήνουν χώρο για ερμηνείες που μπορούν να οδηγούν σε συνεχείς προσφυγές, προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών που έχουν ανάγκη την απεξάρτηση.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ, 30/6/2022

Δείτε την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ εδώ

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΚΑΙ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΚΕΘΕΑ

Οι πολίτες που απευθύνονται στη γραμμή βοήθειας για το τζόγο 1114 του ΚΕΘΕΑ, οφείλουν να γνωρίζουν πως τους υποστηρίζουν απλήρωτα στελέχη ψυχικής υγείας εδώ και τρεις μήνες. Καλό είναι να το γνωρίζει και η Ελληνική κοινωνία πως το Υπουργείο Υγείας και η διοίκηση του ΚΕΘΕΑ διατηρούν μια σημαντικότατη υπηρεσία προς την κοινωνία με απλήρωτους εργαζόμενους που δεν μπορούν πια να ανταποκριθούν αξιοπρεπώς στα προς το ζην, θέτοντάς τους αντικειμενικά σε κατάσταση ομηρίας, εν μέσω μιας τεράστιας κρίσης ακρίβειας.

Παρότι προειδοποιούσαμε δημόσια στην αρχή του έτους

• Πως «η τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης 1114 του ΚΕΘΕΑ για όσους έχουν προβλήματα εξάρτησης με τον τζόγο υπολειτουργεί και πρόκειται να κλείσει στις 20/2, ενώ τέσσερις υψηλά καταρτισμένοι εργαζόμενοι θα βρεθούν άνεργοι». 

• Πως «η Διοίκηση του ΚΕΘΕΑ, η ΕΕΕΠ και το σύνολο των στοιχηματικών εταιρειών της χώρας με τζίρο δισεκατομμυρίων, βρίσκονται ένα βήμα πριν κατορθώσουν το αδιανόητο: να αφήσουν την ελληνική κοινωνία χωρίς το απελπιστικά ελάχιστο δίχτυ προστασίας που αποτελούσε το 1114, είτε επειδή αδρανούν είτε επειδή δεν θέλουν». 

Και θέταμε ενώπιον των ευθυνών τους 

• Το Υπουργείο Υγείας για το ότι η αντιμετώπιση της εξάρτησης από το τζόγο δεν μπορεί να επαφίεται στις στρατηγικές υπεύθυνου παιχνιδιού που αναπτύσσουν ή καταργούν οι στοιχηματικές εταιρείες και ότι οφείλει να αναπτύξει δημόσιες υπηρεσίες προστασίας από την εξάρτηση στο τζόγο.

• Τη διοίκηση του ΚΕΘΕΑ για το εάν προτίθεται «να εντάξει τη γραμμή 1114 στις μόνιμες υπηρεσίες του οργανισμού, διασφαλίζοντας την αδιάλειπτη υποστήριξη των πολιτών και την εργασία των εργαζομένων».

Η «λύση» που επιλέχθηκε ήταν η ανανέωση της χρηματοδότησης από τον ΟΠΑΠ ΑΕ και η διοίκηση του ΚΕΘΕΑ, δια στόματος του Προέδρου του Οργανισμού, ζήτησε την παραμονή των εργαζομένων υποσχόμενη την επίλυση του ζητήματος των συμβάσεων εργασίας τους, με τροπολογία που θα κατέθετε το Υπουργείο Υγείας. 

Το Υπουργείο Υγείας ωστόσο καθυστερεί να καταθέσει την τροπολογία που θα διασφάλιζε την αδιάκοπη λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής για τον τζόγο και η διοίκηση θεωρεί πως, αν και οι εργαζόμενοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, δεν μπορούν να πληρώνονται.

Πέρα από το θυμό, την απόγνωση ή όποιο άλλο συναίσθημα μπορεί να προκύψει από τη συγκεκριμένη κατάσταση, καλό θα ήταν επίσης να καταλάβει το Υπουργείο Υγείας και η διοίκηση του ΚΕΘΕΑ πως η ψυχική υγεία μιας κοινωνίας δεν υπηρετείται με λύσεις ανάγκης κι εργαζόμενους-ομήρους που αναρωτιούνται πότε θα μπορέσουν να πληρώσουν το νοίκι τους. Υπηρετείται με πολιτικές δημόσιες και σταθερές, με μόνιμες και αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας για τα στελέχη που τις υλοποιούν. Εκτός κι αν η καλύτερη υπηρεσία είναι αυτή που δεν πληρώνεται.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ προκηρύσσει στάση εργασίας την Τετάρτη 25 Μαΐου από τις 09:00 έως τις 12:00, αντιδρώντας στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Ζητάμε:

• Την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων των συναδέλφων μας.

• Την ένταξη της λειτουργίας της γραμμής 1114 και των εργαζομένων της στις μόνιμες δομές του ΚΕΘΕΑ με αποκλειστική χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό του.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΣ, 19 Μαΐου 2022

ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 6/4/2022

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ συμμετέχει στην 24ωρη γενική απεργία την Τετάρτη 6 Απριλίου 2022.

Σε ένα εθνικό τοπίο ακραίας επίθεσης σε οτιδήποτε μπορεί να νοηθεί ως κράτος δικαίου και πρόνοιας, μέσα σε μια περίοδο με κινδύνους πολέμου, φτωχοποίησης, έξαρσης των διαχωρισμών και των αντιθέσεων οφείλουμε να αντιδράσουμε για να υπερασπιστούμε τις ζωές μας.

Ως εργαζόμενοι στο ΚΕΘΕΑ ζούμε μια διαρκή απαξίωση και προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της δημόσιας υγείας, υποβάθμιση των υπηρεσιών προς τους εξαρτημένους και τις οικογένειές τους, απώλειας ανθρώπινου δυναμικού με την διχαστική και τιμωρητική πολιτική των αναστολών εργασίας, απαξίωσης, υποστελέχωσης και τελμάτωσης των δημόσιων δομών απεξάρτησης.

 Συμμετέχουμε στη γενική απεργία για την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων, για την προστασία της δημόσιας υγείας, για καλύτερες και δημόσιες υπηρεσίες για την εξάρτηση, για να τερματιστούν οι πολιτικές διχασμού της κοινωνίας, για τον τερματισμό της βαρβαρότητας του πολέμου που βιώνει ακόμη μια φορά η Ευρώπη.

Για την Αθήνα:

Συμμετέχουμε στην απεργιακή συγκέντρωση των συνδικάτων στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11:00. Προσυγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας στις 9:30.

ΧΩΡΙΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΤΖΟΓΟ

Το Δ΄ τμήμα του ΣτΕ έκρινε ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου του 2019 με την οποία επετράπη ο διορισμός από την κυβέρνηση νέας διοίκησης στο ΚΕΘΕΑ, είναι αντισυνταγματική. Όπως επιβάλει το Σύνταγμα, η υπόθεση παραπέμφθηκε στην ολομέλεια του δικαστηρίου για αμετάκλητη κρίση. Αναμένουμε να δούμε το κείμενο της απόφασης, παρόλα αυτά η εξέλιξη δικαιώνει το συλλογικό αγώνα όσων αγωνίστηκαν και αγωνίζονται για την ανατροπή της κατάργησης του αυτοδιοίκητου του οργανισμού.

Την ίδια στιγμή, η υποβάθμιση των υπηρεσιών που ΚΕΘΕΑ προς την κοινωνία συνεχίζεται. Η τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης 1114 του ΚΕΘΕΑ για όσους έχουν προβλήματα εξάρτησης με τον τζόγο υπολειτουργεί και πρόκειται να κλείσει στις 20/2, ενώ τέσσερις υψηλά καταρτισμένοι εργαζόμενοι θα βρεθούν άνεργοι.

Η γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης και τηλεσυμβουλευτικής λειτουργεί από το 2011 με τη συνεργασία του ΟΠΑΠ, στο πλαίσιο της στρατηγικής Υπεύθυνου Παιχνιδιού που εφαρμόζει η εταιρεία καθώς διαπιστώθηκε η ανάγκη σύστασης μιας γραμμής βοήθειας για άτομα και τις οικογένειές τους που πιθανόν αντιμετωπίζουν προβλήματα εξάρτησης από την ενασχόληση τους με τα τυχερά παιχνίδια.

Σήμερα η εταιρεία αποσύρεται από τη λειτουργία της γραμμής, σταματώντας τη χρηματοδότησή της ενώ η διοίκηση του οργανισμού με πολύ μεγάλη καθυστέρηση προσπαθεί να βρει χρηματοδότη στην Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων ενώ απαξιεί να απαντήσει τόσο στους εργαζόμενους της γραμμής όσο και στο Σύλλογο Εργαζομένων για τις προθέσεις της, αρκούμενη σε γενικόλογες υποσχέσεις. Στο μεταξύ, ένα μεγάλο πλήθος πολιτών, παίκτες, συγγενικά και φιλικά πρόσωπα, πανελλαδικά θα μείνουν χωρίς υποστήριξη απέναντι σε μια εξάρτηση που καθημερινά αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς.

Η Διοίκηση του ΚΕΘΕΑ, η ΕΕΕΠ και το σύνολο των στοιχηματικών εταιρειών της χώρας με τζίρο δισεκατομμυρίων, βρίσκονται ένα βήμα πριν κατορθώσουν το αδιανόητο: να αφήσουν την ελληνική κοινωνία χωρίς το απελπιστικά ελάχιστο δίχτυ προστασίας που αποτελούσε το 1114, είτε επειδή αδρανούν είτε επειδή δεν θέλουν.

Θεωρεί το Υπουργείο Υγείας πως η αντιμετώπιση της εξάρτησης από το τζόγο μπορεί να επαφίεται στις στρατηγικές υπεύθυνου παιχνιδιού που αναπτύσσουν ή καταργούν οι στοιχηματικές εταιρείες ή οφείλει να αναπτύξει δημόσιες υπηρεσίες προστασίας από την εξάρτηση στο τζόγο;

Προτίθεται η Διοίκηση του ΚΕΘΕΑ να εντάξει τη γραμμή 1114 στις μόνιμες υπηρεσίες του οργανισμού, διασφαλίζοντας την αδιάλειπτη υποστήριξη των πολιτών και την εργασία των εργαζομένων;

Έστω και την τελευταία στιγμή ας αναλάβουν οι εμπλεκόμενοι την ευθύνη που τους αναλογεί για να μη μείνουν με το βουητό στο ακουστικό τους οι άνθρωποι που ζητούν βοήθεια και οι εργαζόμενοι χωρίς δουλειά.

ΔΙΑ ΤΗΣ ΠΛΑΓΙΑΣ ΟΔΟΥ

Το σχέδιο γραφειοκρατικής μετάλλαξης και ουσιαστικής διάλυσης του ΚΕΘΕΑ που προωθούνταν από τη διορισμένη διοίκηση του ΚΕΘΕΑ και απορρίφθηκε από τους εργαζόμενους αλλά κυρίως από την κοινωνία ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων, φαίνεται να επανέρχεται από το παράθυρο προωθώντας, με την όποια ευκαιρία, αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία του Οργανισμού που έχουν άμεση και εμφανή επίπτωση στην παροχή των υπηρεσιών του.

Τελευταίο παράδειγμα αποτελεί η επιχειρούμενη κατάργηση του Θεραπευτικού Προγράμματος ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ που λειτουργεί στην Πελοπόννησο, δια της διχοτομήσεώς του και του διαμοιρασμού των κομματιών του στην Ήπειρο και τον Πειραιά! Αφορμή αποτελεί η παραίτηση της υπεύθυνης του προγράμματος. Αιτιολόγηση της απόφασης είναι ότι θα τα ξαναδούμε αυτά όταν αλλάξουμε τον Οργανισμό. Αποτέλεσμα όμως είναι ότι κρίσιμες υπηρεσίες απεξάρτησης, δημόσιας υγείας δηλαδή, μιας ολόκληρης περιφέρειας θα τηλεποπτεύονται επιστημονικά και θα τηλεδιοικούνται, οι μισές από τα Ιωάννινα και οι υπόλοιπες από τον Πειραιά!

Γιατί προκρίνεται μια απολύτως και με κάθε πιθανό αξιολογικό κριτήριο ανορθολογική και προφανώς αναποτελεσματική και βλαπτική, καταρχάς για τις τοπικές κοινωνίες, λύση; Γιατί δεν προκηρύσσεται απλά, καθαρά και αξιοκρατικά η θέση του υπεύθυνου του προγράμματος; Το πλαίσιο υπάρχει, οι διαδικασίες υπάρχουν, γιατί δεν εφαρμόζονται; Αυτό όμως είναι ένα μόνο δείγμα.

Εν μέσω πανδημίας και αναστολών εργασίας που μειώνουν το διαθέσιμο προσωπικό, η Διοίκηση, αξιοποιώντας τη συγκυρία, συνεχίζει να λειτουργεί αδιαφορώντας για το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο του ΚΕΘΕΑ επειδή θέλει να το αλλάξει στο μέλλον για να το ελέγξει. Τα συλλογικά όργανα που σχεδίαζαν, αποφάσιζαν και εξειδίκευαν την πολιτική του Οργανισμού ουδέποτε συγκλήθηκαν από το 2019, ενώ ο υφιστάμενος κανονισμός εργασίας τηρείται κατά το δοκούν, με αποτέλεσμα την αποξένωση των εργαζομένων από την ίδια τους τη δουλειά και τη συνεχή αιμορραγία στελεχών.

Δεν είναι μόνον η περίπτωση της Καλαμάτας. Από την τοποθέτηση της νέας Διοίκησης καμία θέση ευθύνης δεν έχει προκηρυχθεί όπως προβλέπεται από το θεσμικό πλαίσιο του ΚΕΘΕΑ. Όλες είναι κατ’ ανάθεση, χωρίς καμία διαδικασία, κατά παράβαση του εσωτερικού κανονισμού και σε αντίθεση με την πρακτική των εκλεγμένων διοικήσεων του Οργανισμού.

Συνέπεια αυτής της πρακτικής είναι το ΚΕΘΕΑ να τελματώνει και να συρρικνώνεται. Η Διοίκηση χρησιμοποιεί το αποτέλεσμα της δικής της διαχείρισης, ως ευκαιρία για να προχωρήσει στη γραφειοκρατική μετάλλαξη του ΚΕΘΕΑ δια της πλαγίας οδού. Το ΚΕΘΕΑ διαθέτει οργανόγραμμα, κανονισμό εργασίας, όργανα και διαδικασίες. Το να θέλει κανείς να τα αλλάξει είναι ένα θέμα. Το να παραβιάζεται το πλαίσιο λειτουργίας δημόσιων οργανισμών επειδή δεν αρέσει, είναι ένα τελείως διαφορετικό και εξόχως σοβαρότερο ζήτημα.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ, 1 Οκτωβρίου 2021

ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΕΚΤΟΣ (ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΟΣ) ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

Σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τα μέτρα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και την αναστολή εργασίας των υγειονομικών και των εργαζομένων στη δημόσια υγεία, συμπεριλαμβανομένων των οργανισμών απεξάρτησης από 15/9.  Η εφαρμογή της ρύθμισης για υποχρεωτική αναστολή εργασίας και στο βάθος την απόλυση  των ανεμβολίαστων εργαζομένων αποτελεί μέτρο εργασιακής βαρβαρότητας, ενώ ταυτόχρονα πλήττει σε μεγάλο βαθμό την παροχή υπηρεσιών στους πολίτες, καθώς στερεί από το τους ήδη υποστελεχομένους οργανισμούς απεξάρτησης αλλά και το ΕΣΥ από έμπειρο προσωπικό.

Η διχαστική και εκδικητική πολιτική που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση δεν μπορεί να προωθήσει τη δημιουργία του απαιτούμενου τείχους ανοσίας στον πληθυσμό που η ίδια επικαλείται.  Η προάσπιση της δημόσιας υγείας διασφαλίζεται μέσω συμπεριληπτικών πολιτικών που προωθούν τη θετική στάση για τον απαραίτητο εμβολιασμό και την ανάπτυξη του αισθήματος κοινωνικής αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και με προσλήψεις γιατρών και υγειονομικών αντί για  απολύσεις, με πρωτοβάθμια περίθαλψη, με εμβολιασμό και φάρμακα, με ιατρική μέριμνα για κάθε πολίτη, με ιατρική φροντίδα στο σπίτι από τα πρώτα συμπτώματα της νόσου, με τεστ για όλους τους πολίτες και δωρεάν  ιατρική κάλυψη σε όλους τους πολίτες, με γενναία ενίσχυση του ΕΣΥ και αξιοποίηση των ιδιωτικών δομών υγείας, με πλήρη διαφάνεια και ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση έχει αποτύχει στη δημιουργία κλίματος κοινωνικής αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση της πανδημίας  επιλέγοντας διχαστικές πολιτικές που μεταθέτουν το πρόβλημα στους πολίτες, προσπαθώντας να αποσείσει τις βαριές ευθύνες της πολιτείας. Σήμερα  βρισκόμαστε σε ένα νέο περιβάλλον, όπου δεν ασκείται πολιτική διαχείρισης της πανδημίας αλλά πολιτική στις πλάτες της πανδημίας:  η αποδυνάμωση των δομών δημόσιας υγείας δεν συμβάλλει στην προστασία από την πανδημία, αλλά στην διάλυση υπηρεσιών απαραίτητων για αυτήν και στο βάθος την ιδιωτικοποίησή τους.

Οι εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ δεν μπορούμε να δεχθούμε εκδικητικές πολιτικές που στρέφονται ενάντια σε εργαζόμενους και δομές υγείας γιατί, τελικά, στρέφονται ενάντια στην ίδια την κοινωνία και τη δημόσια υγεία, προωθώντας μεγάλες διαιρέσεις και αποκλεισμούς. Θεωρούμε απαραίτητο τον διάλογο και την ανάπτυξη συμπεριληπτικών πολιτικών για την προστασία από την πανδημία, την επίτευξη του τείχους ανοσίας με τον εμβολιασμό αλλά και την καθολική κάλυψη των αναγκών της κοινωνίας και του καθενός πολίτη ξεχωριστά από ένα δημόσιο σύστημα υγείας.

Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε κανείς συνάδελφος μας να τεθεί σε αναστολή εργασίας. Συσπειρωμένοι στο σωματείο μας προχωράμε σε ΓΣ την Τρίτη 7/9 για την οργάνωση της δράσης μας. Ως ΔΣ, θα θέσουμε τα ζητήματα στη Διοίκηση και θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο, ακόμα και με νομική κάλυψη, εφόσον χρειαστεί, τους συναδέλφους που θα διωχθούν. Θα συντονίσουμε τη δράση μας με τα σωματεία των εργαζομένων στην υγεία και πρόνοια, στα Κέντρα Πρόληψης και στον ΟΚΑΝΑ και στηρίζουμε εμπράκτως με αποφάσεις συμμετοχής τις κινητοποιήσεις των υγειονομικών για την προστασία του δημόσιου συστήματος υγείας το επόμενο διάστημα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΣ, 3 Σεπτεμβρίου 2021

ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΖΟΥΓΚΛΑ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ

Το νομοσχέδιο «Χατζηδάκη» επιχειρεί να εξανεμίσει ό,τι έχει απομείνει από την εργατική νομοθεσία και το συνδικαλιστικό κίνημα, νομοθετώντας το δίκαιο της γαλέρας. Λίγη σημασία έχει αν αυτό διαπνέεται από μίσος και απέχθεια προς την εργασία, από αγάπη προς την εργοδοσία, ή και από τα δυο μαζί. Λίγη σημασία έχει αυτήν την ώρα το ότι σχεδόν το σύνολο του νομοσχεδίου προσκρούει στο σύνταγμα και τα ίδια τα ανθρώπινα δικαιώματα, σημασία έχει η αντίδραση των εργαζομένων και της κοινωνίας να εμποδίσει τη νομοθέτηση της γαλέρας που επιχειρείται.

Στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την ιδεολογική προώθηση του νομοσχεδίου, η κυβέρνηση προσπαθεί με οργουελικό τρόπο να αντιστρέψει την πραγματικότητα, παρουσιάζοντας τη νομοθέτηση της γαλέρας ως ενδυνάμωση του εργαζόμενου. Η μόνη απάντηση σήμερα βρίσκεται στην κινητοποίηση όλων μας, η αντίστασή μας στην εργασιακή βαρβαρότητα που ολοκληρώνεται με την βούλα του κράτους.

Οι εργαζόμενοι στο ΚΕΘΕΑ ενώνουμε τη φωνή μας μαζί με όλους τους εργαζόμενους και συμμετέχουμε στην πανεργατική απεργία στις 10 Ιουνίου και στις κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται σε όλη την Ελλάδα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΣ, Αθήνα 7 Ιουνίου 2021