Προβεβλημένα

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ διοργανώνει μεγάλη συναυλία, ενάντια στην κυβερνητική πράξη νομοθετικού περιεχομένου που καταργεί με αυταρχικό τρόπο το αυτοδιοίκητο του οργανισμού.

Συμμετέχουν αλφαβητικά οι:
ALEX K. & STEF (The Last Drive)
Φοίβος Δεληβοριάς/Foivos Delivorias
Στάθης Δρογώσης – Stathis Drogosis
Δημήτρης Μητσοτάκης / Dimitris Mitsotakis (ΕΝΔΕΛΕΧΕΙΑ)
Thodoris Mavrogiorgis
Γιώτα Νέγκα
Panx Romana II
Παναγιώτης Σκουλάς
ΧΟΡΔΕΣ (ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ)
ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΤΕΚΙΟΥ (ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ)
ΟΜΑΔΑ ΚΡΟΥΣΤΩΝ ΕΜΠ

Σας καλούμε να ενώσετε τη φωνή σας με τα μέλη των θεραπευτικών προγραμμάτων, τους Συλλόγους Οικογένειας, το προσωπικό και τους φίλους του ΚΕΘΕΑ.

Είμαστε ΟΛΟΙ ΚΕΘΕΑ!
Αγωνιζόμαστε για το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ, για δωρεάν, χωρίς διακρίσεις απεξάρτηση σε όλους.

Συνεχίστε να στηρίζετε την προσπάθειά του ΚΕΘΕΑ για την απόσυρση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου υπογράφοντας το διαδικτυακό ψήφισμα στο Avaaz:
https://secure.avaaz.org/en/community_petitions/_Psifizoyme_gia_to_aytodioikito_ton_therapeytikon_koinotiton_KEThEA

Όλοι οι καλλιτέχνες συμμετέχουν αφιλοκερδώς.

Προβεβλημένα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΕΘΕΑ

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης, αλλάζει εκ θεμελίων η οργάνωση και η διοίκηση του ΚΕΘΕΑ με την κατάργηση του αυτοδιοίκητου του Οργανισμού, αντικαθιστώντας το εκλεγμένο και άμισθο Διοικητικό Συμβούλιο με ένα διορισμένο και έμμισθο! 

Η αναγκαιότητα της ακραίας μορφής θεσμικής λειτουργίας μέσω πράξης νομοθετικού περιεχομένου, αιτιολογείται από την «εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη για τη θέσπιση κανόνων χρηστής διαχείρισης και διοίκησης…». Ουδέν ψευδέστερο για έναν Οργανισμό, ο οποίος άλλωστε βρίσκεται υπό την εποπτεία του κράτους και του υπουργείου Υγείας και στη Διοίκηση του οποίου τα δύο μέλη ήδη διορίζονται από την κυβέρνηση.

Το ΚΕΘΕΑ, στην 37χρονη ιστορία του δεν έχει προκαλέσει ποτέ οικονομικό σκάνδαλο, δεν είχε ποτέ ανοίγματα στον προϋπολογισμό του, ούτε “έπαιξε” ποτέ στα πρωτοσέλιδα ως κακή είδηση. Ποτέ. Αντιθέτως, είναι ο μόνος οργανισμός της χώρας με διεθνή εμβέλεια και κύρος, με αποκορύφωμα την επιλογή του ως συμβούλου του ΟΗΕ για ζητήματα απεξάρτησης. 

Παρόλα αυτά είχε επιχειρηθεί ξανά στο παρελθόν τροποποίηση στον τρόπο συγκρότησης και αρμοδιοτήτων του ΔΣ του Οργανισμού και του τρόπου διοίκησής του. Γιατί τότε λοιπόν επανέρχεται σήμερα μια άλλη κυβέρνηση όχι μόνο να ξαναβάλει τέτοια ζητήματα αλλά και να τα επιβάλει με τέτοιο υποτιμητικό τρόπο ;

Η κυβέρνηση οφείλει να εξηγήσει στην ελληνική κοινωνία ποια είναι ακριβώς η μεγάλη και επείγουσα ανάγκη, που επιβάλει την αλλαγή του τρόπου διοίκησης ενός δημόσιου Οργανισμού με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και όχι με την κανονική κοινοβουλευτική διαδικασία. Αλλιώς μένει έκθετη.

Η ίδρυση του ΚΕΘΕΑ αποτέλεσε την απαρχή της ιστορίας της απεξάρτησης στη χώρα, έδωσε διέξοδο σε συνανθρώπους μας που θεωρούνταν “τελειωμένοι”, επανεντάσσοντάς τους στην κοινωνία. Άνοιξε το δρόμο για τη δημιουργία ενός πλέγματος υπηρεσιών που καλύπτει σήμερα – έστω και ανεπαρκώς, μιας και χρειάζονται πολλά να γίνουν – χιλιάδες κόσμου που εγκλωβίζεται στην εξάρτηση. Ο Υπουργός Υγείας έχει, νομίζουμε, την ηθική υποχρέωση να εξηγήσει γιατί επιλέγει να “εκτελέσει” με τόση σπουδή κι αυταρχισμό μια τέτοια προσπάθεια.

Κυρίως έχει να εξηγήσει, στους εργαζόμενους που έβαλαν πλάτη για να παραμείνουν ζωντανοί οι Οργανισμοί απεξάρτησης και να παρέχουν υπηρεσίες επιπέδου τα τελευταία δέκα χρόνια στο χώρο των εξαρτήσεων, αν η πολιτεία στήριξε τα προγράμματα, έκανε του σχεδιασμούς σε εθνικό επίπεδο, συντόνισε ή δεν συντόνισε τη δράση τους. 

Το θεσμικό πλαίσιο αυτοδιοίκησης του ΚΕΘΕΑ, σύμφωνα με το οποίο το Διοικητικό του Συμβούλιο εκλέγεται από μια ευρύτατη Γενική Συνέλευση, συμβάλλει στη διασφάλιση των ανθρωπιστικών χαρακτηριστικών στη  λειτουργία του Οργανισμού και στη σύνδεση και αλληλεπίδρασή του με την κοινωνία. Κυρίως σηματοδοτεί και όλο το μοντέλο της θεραπευτικής πρότασης του ΚΕΘΕΑ.

Αυτά όμως δεν είναι κανονικά πράγματα για να συμβαίνουν σε μιαν Ευρωπαϊκή χώρα. 

Δεν είναι εχέγγυο χρηστής διαχείρισης ένα διοικητικό συμβούλιο που, παρότι διαχρονικά συγκεντρώνει εξαίρετες προσωπικότητες, όχι μόνον εκλέγεται αλλά δεν αμείβεται κιόλας! Η κανονικότητα επιτάσσει οι οργανισμοί να διοικούνται από ένα διορισμένο διοικητικό συμβούλιο από τον εκάστοτε Υπουργό, ο οποίος θα μπορεί να αντικαθιστά κατά ο δοκούν τα μέλη του και να καθορίζει την αμοιβή τους, χωρίς πρόβλεψη οποιασδήποτε διαδικασίας ελέγχου ή προκήρυξης. Αναρωτιόμαστε αν τα παραπάνω θεωρούνται από την κυβέρνηση εχέγγυα χρηστής διαχείρισης. Γιατί από τον κοινωνία μάλλον δεν θεωρούνται.

Φοβόμαστε ότι όλα αυτά δεν αποτελούν παρά ένα πρώτο επεισόδιο στην προσπάθεια διάλυσης της δημόσιας και δωρεάν θεραπείας της εξάρτησης, με απώτερο στόχο την είσοδο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στον χώρο της δημόσιας υγείας. Μόνο που εδώ δεν παίζονται δρόμοι και δημόσια έργα, αλλά ζωές ανθρώπων. 

Οι εργαζόμενοι στο ΚΕΘΕΑ δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε με όλους τους τρόπους για την απόσυρση ή την ακύρωση μιας πράξης που είναι συκοφαντική, αντισυνταγματική, βάζει σε κίνδυνο την πορεία χιλιάδων εξυπηρετούμενων και ανοίγει το δρόμο για τη διάλυση της απεξάρτησης, πασχίζοντας ταυτόχρονα να απαντήσουμε στα προβλήματα που ήδη έχουμε ανοιχτά για τη λειτουργία του οργανισμού. Και σ’ αυτόν τον αγώνα καλούμε τον κάθε πολίτη να αγωνιστεί μαζί μας.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ Ή ΕΛΕΓΧΟΣ;

Άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Εποχή στις 29/12/2019

Η κυβέρνηση προχώρησε πρόσφατα στην αλλαγή του τρόπου διοίκησης του ΚΕΘΕΑ με πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Tο εκλεγμένο και άμισθο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού αντικαθίσταται με ένα διορισμένο και, ίσως, έμμισθο. Η αναμφίβολα αυταρχική παρέμβαση αιτιολογήθηκε με το επιχείρημα της λογοδοσίας. Ότι δηλαδή αυτός που δίνει τα χρήματα οφείλει να ελέγχει το πού και πώς χρησιμοποιούνται και αυτό δεν μπορεί να επιτυγχάνεται παρά μόνον μέσω του ελέγχου της διοίκησης των οργανισμών. Το ΚΕΘΕΑ ήταν, με αυτή την έννοια, μια ανωμαλία στην κανονικότητα του κυβερνητικού ελέγχου σε όλους τους υπόλοιπους οργανισμούς και με την κατάληψή του από την κυβέρνηση αποκαταστάθηκε η κανονικότητα.

Η κόκκινη κλωστή με την τοπική κοινωνία

Από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, για πάνω από τρεις δεκαετίες το ΚΕΘΕΑ αναπτύχθηκε σε σημείο να διαθέτει πάνω από 110 μονάδες σε 17 πόλεις, αναπτύσσοντας δράσεις πρόληψης, έγκαιρης παρέμβασης, θεραπείας, επανένταξης και οικογενειακής υποστήριξης για κάθε είδους εξάρτηση: ναρκωτικά, διαδίκτυο, τζόγο, αλκοόλ. Ταυτόχρονα, συνέβαλε τα μέγιστα στη διερεύνηση του φαινομένου των εξαρτήσεων στην Ελλάδα και στην εκπαίδευση των στελεχών του συνόλου των φορέων στο πεδίο.
Η λογική με την οποία πραγματοποιήθηκε η εγκατάσταση των μονάδων στην τοπική κοινωνία, η κόκκινη κλωστή που τις νοηματοδοτούσε και τις έκανε λειτουργικές, ήταν η συνεργασία με την ίδια την τοπική κοινωνία, η διερεύνηση των αναγκών της, η σύμπραξη με τους τοπικούς θεσμούς και κυρίως την αυτοδιοίκηση για τη λειτουργία, τη στελέχωση και τις υποδομές των μονάδων αυτών. Λειτουργώντας με αυτόν τον τρόπο, κατάφερε να καλύψει σε σημαντικό βαθμό το σύνολο της χώρας με εστιασμένες στην τοπική πραγματικότητα, διαφοροποιημένες δηλαδή ανάλογα με τις ανάγκες, υπηρεσίες αντιμετώπισης των εξαρτήσεων. Δεν είναι τυχαίο που η Ένωση Περιφερειών παρείχε μια ηχηρή υποστήριξη στην μέχρι τώρα λειτουργία του ΚΕΘΕΑ, παρότι η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της ανήκουν στην κυβερνητική παράταξη.
Αυτό βέβαια έχει ως προϋποθέσεις τη διοικητική αυτονομία και τη συμμετοχική διοίκηση στο εσωτερικό του Οργανισμού. Με όλα του τα προβλήματα, που οι εργαζόμενοι είχαμε πολλές φορές φορές αναδείξει και αγωνιζόμασταν να ξεπεράσουμε με περισσότερη συμμετοχή και δημοκρατία, ιδιαίτερα μετά τον μνημονιακό Αρμαγεδδώνα, το ΚΕΘΕΑ διατηρούσε στα παραπάνω στοιχεία μια συναίνεση που του επέτρεπε να έχει μια εντυπωσιακή ανάπτυξη σε εθνικό επίπεδο, όντας προσδεμένο στις τοπικές κοινωνίες.

Αποδυνάμωση

Η κυβερνητική παρέμβαση, αυταρχική με τον τρόπο που πραγματοποιήθηκε εν κενώ διαλόγου και προσπαθώντας να νομιμοποιηθεί εκ των υστέρων διαβάλλοντας τον Οργανισμό, θα αποδυναμώσει το ΚΕΘΕΑ ακριβώς εκεί: στη δυνατότητά του να συμβάλει στη δημόσια υγεία με τον τρόπο που το έκανε μέχρι τώρα, με τελικό χαμένο την ίδια την κοινωνία. Καταργώντας την αυτονομία του, του αφαιρεί τη δυνατότητα να αναπτύσσεται σε συνέργεια με την κοινωνία. Το καθιστά δέσμιο της πολιτικής σκοπιμότητας της εκάστοτε διακυβέρνησης σε αντίθεση με την αναγκαιότητα στο χώρο της δημόσιας υγείας για μακροχρόνιο σχεδιασμό δράσεων και υπηρεσιών που απαντούν σε πραγματικές ανάγκες.
Οι φόβοι που έχουν από παντού εκφραστεί για τη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ μετά την ΠΝΠ φαίνεται να ενισχύονται από τη συμπεριφορά της νέας διοίκησης. Μέχρι σήμερα, το νέο διοικητικό συμβούλιο διοικεί αποκομμένο και αδιαφανώς, μέσω των αυστηρά απολύτως απαραίτητων θεσμικών οργάνων. Δεν έχει επικοινωνήσει τίποτα για το σχεδιασμό του και δεν έχει πραγματοποιήσει καμία συνάντηση με τους εργαζόμενους παρότι έχει εγγράφως ζητηθεί. Δεν παραστάθηκε δε, ούτε καν ειδοποίησε ότι δεν θα παρασταθεί, στον ΟΜΕΔ, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της συλλογικής διαπραγμάτευσης για κανονισμό και συλλογική σύμβαση εργασίας!

Στους ώμους μας

Η αναστάτωση που έχει προκληθεί στους εργαζόμενους και τα μέλη του, το ρήγμα εμπιστοσύνης που έχει προκαλέσει η σπίλωση του Οργανισμού στην κοινωνία, η αβεβαιότητα για τις προθέσεις της νέας διοίκησης, προκαλούν έμφραγμα στο ΚΕΘΕΑ.
Οι εργαζόμενοι έχουμε αναλάβει να πάρουμε στους ώμους μας τη λειτουργία των μονάδων προς όφελος των εξυπηρετούμενων και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για έναν σύγχρονο και δημοκρατικό οργανισμό δημόσιας υγείας. Είχαμε προτείνει, κατά τη διάρκεια της κρίσης που προκάλεσε η κυβερνητική παρέμβαση στο ΚΕΘΕΑ, τη συγκρότηση της διοίκησης του Οργανισμού με σύγχρονο και συμμετοχικό τρόπο που θα βελτίωνε τη λειτουργία του και θα αναβάθμιζε τη διασύνδεσή του με την κοινωνία.
Προτείναμε και εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε, τη θεσμοθέτηση ενός διοικητικού συμβουλίου που θα περιλαμβάνει μέλη που θα ορίζονται από την πολιτεία, μέλη που θα εκλέγονται από την ευρεία γενική συνέλευση του ΚΕΘΕΑ, εκλεγμένους εκπροσώπους των εργαζόμενων, της κοινωνικής επανένταξης και των συλλόγων οικογένειας και φίλων και μέλη που θα εκπροσωπούν την επιστημονική κοινότητα και την αυτοδιοίκηση. Με άλλα λόγια, θέλουμε έναν οργανισμό δημόσιας υγείας ανοιχτό, δημοκρατικό, με ισχυρή εποπτεία από την πολιτεία, την κοινωνία και τους πολίτες στους οποίους απευθύνεται.
Αντί αυτού, δυστυχώς η κυβέρνηση επέλεξε τη λογική του ασφυκτικού κομματικού ελέγχου, επιβάλλοντας μια διοίκηση που δεν λογοδοτεί παρά μόνον στην ίδια, παραμερίζοντας τους εργαζόμενους, τους εξυπηρετούμενους τις τοπικές κοινωνίες και την επιστημονική κοινότητα. Ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες που μας αναλογούν.

Δημήτρης Κολοκάθης,
Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ