ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ

Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ μετά την προσφυγή μελών του τελευταίου εκλεγμένου ΔΣ του ΚΕΘΕΑ, όπως έχει αναρτηθεί στο ιστότοπο του Δικαστηρίου, δέχεται πως η πολιτεία μπορεί να ορίζει το ΔΣ του ΚΕΘΕΑ με τον τρόπο που αυτή κρίνει, επειδή αυτή της η δικαιοδοσία δεν θίγει το κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο του οργανισμού. Η αυτοδιοίκηση διασφαλίζεται από ορισμό της Γενικής Συνέλευση ως το θεσμικό όργανο που έχει τη θεραπευτική και επιστημονική ευθύνη για τις μεθόδους απεξάρτησης, την εσωτερική λειτουργία των κοινοτήτων και την χάραξη και διαμόρφωση της θεραπευτικής και επιστημονικής στρατηγικής του ΚΕΘΕΑ.

Η απόδοση της εκπροσώπησης και του ελέγχου της διαχείρισης της συνεισφοράς που παρέχει ο κρατικός προϋπολογισμός στο ΚΕΘΕΑ στο Διοικητικό Συμβούλιο και η διασφάλιση του θεραπευτικού και επιστημονικού αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ μέσω της Γενικής Συνέλευσης ωστόσο, θέτει το δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων, δηλαδή στο συνολικό ζήτημα της δομής, της οργάνωσης και της λειτουργίας του οργανισμού, τα οποία προσπάθησε αυθαίρετα και αυταρχικά να τροποποιήσει η διοίκηση. Για να λειτουργήσει προϋποθέτει ρυθμίσεις τέτοιες που θα διασφαλίζουν τόσο τα δικαιώματα της πολιτείας όσο και την αυτοδιοικητική επιταγή της θεραπευτικής και επιστημονικής λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ.

Πώς μπορεί όμως να γίνει κάτι τέτοιο όταν το όργανο διοίκησης είναι διαφορετικό από αυτό που έχει τη θεραπευτική και επιστημονική αρμοδιότητα, όταν δηλαδή δεν εκλέγεται από αυτό, όπως συνέβαινε μέχρι την κατάργησή του με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου;

Μέσα από ποια όργανα και με ποιες διαδικασίες η Γενική Συνέλευση θα ασκεί τις κατοχυρωμένες αρμοδιότητές της σε πραγματικό χρόνο;

Πώς θα διασφαλιστεί η επιστημονική και θεραπευτική της αρμοδιότητα σε αποφάσεις στρατηγικού και επιστημονικού χαρακτήρα όπως η ίδρυση και λειτουργία μονάδων ή οι οργανογραμματικές αλλαγές;

Το εγχείρημα μοιάζει δύσκολο σε έναν οργανισμό δημόσιας υγείας όπου το μεγαλύτερο μέρος της δομής του εμπεριέχει θεραπευτικές και επιστημονικές λειτουργίες. Πόσο μάλλον όταν, επί τρία χρόνια μετά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν έχει συγκληθεί η Γενική του Συνέλευση, τα επιστημονικά συλλογικά του όργανα παραμένουν αδρανή και δεν έχει ρυθμιστεί απολύτως τίποτα από αυτά που ο νόμος προβλέπει ότι θα πρέπει να ρυθμιστούν.

Μέχρι σήμερα, πάνω στο τραπέζι, υπάρχει μόνον η αναλυτικά επεξεργασμένη πρόταση των εργαζομένων για τη δομή και τη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ, κατατεθειμένη στο Υπουργείο Υγείας, η οποία απαντά στα καίρια ζητήματα που τίθενται και από την απόφαση του Δικαστηρίου.

Είναι απαραίτητο πλέον να συγκληθεί η Γενική Συνέλευση, να λειτουργήσουν τα συλλογικά όργανα και να ξεκινήσει ένας ευρύς διάλογος που θα καταλήξει σε ρυθμίσεις οι οποίες θα διασφαλίζουν την αυτοδιοικητική λειτουργία του ΚΕΘΕΑ, χωρίς να αφήνουν χώρο για ερμηνείες που μπορούν να οδηγούν σε συνεχείς προσφυγές, προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών που έχουν ανάγκη την απεξάρτηση.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ, 30/6/2022

Δείτε την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ εδώ

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΚΑΙ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΚΕΘΕΑ

Οι πολίτες που απευθύνονται στη γραμμή βοήθειας για το τζόγο 1114 του ΚΕΘΕΑ, οφείλουν να γνωρίζουν πως τους υποστηρίζουν απλήρωτα στελέχη ψυχικής υγείας εδώ και τρεις μήνες. Καλό είναι να το γνωρίζει και η Ελληνική κοινωνία πως το Υπουργείο Υγείας και η διοίκηση του ΚΕΘΕΑ διατηρούν μια σημαντικότατη υπηρεσία προς την κοινωνία με απλήρωτους εργαζόμενους που δεν μπορούν πια να ανταποκριθούν αξιοπρεπώς στα προς το ζην, θέτοντάς τους αντικειμενικά σε κατάσταση ομηρίας, εν μέσω μιας τεράστιας κρίσης ακρίβειας.

Παρότι προειδοποιούσαμε δημόσια στην αρχή του έτους

• Πως «η τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης 1114 του ΚΕΘΕΑ για όσους έχουν προβλήματα εξάρτησης με τον τζόγο υπολειτουργεί και πρόκειται να κλείσει στις 20/2, ενώ τέσσερις υψηλά καταρτισμένοι εργαζόμενοι θα βρεθούν άνεργοι». 

• Πως «η Διοίκηση του ΚΕΘΕΑ, η ΕΕΕΠ και το σύνολο των στοιχηματικών εταιρειών της χώρας με τζίρο δισεκατομμυρίων, βρίσκονται ένα βήμα πριν κατορθώσουν το αδιανόητο: να αφήσουν την ελληνική κοινωνία χωρίς το απελπιστικά ελάχιστο δίχτυ προστασίας που αποτελούσε το 1114, είτε επειδή αδρανούν είτε επειδή δεν θέλουν». 

Και θέταμε ενώπιον των ευθυνών τους 

• Το Υπουργείο Υγείας για το ότι η αντιμετώπιση της εξάρτησης από το τζόγο δεν μπορεί να επαφίεται στις στρατηγικές υπεύθυνου παιχνιδιού που αναπτύσσουν ή καταργούν οι στοιχηματικές εταιρείες και ότι οφείλει να αναπτύξει δημόσιες υπηρεσίες προστασίας από την εξάρτηση στο τζόγο.

• Τη διοίκηση του ΚΕΘΕΑ για το εάν προτίθεται «να εντάξει τη γραμμή 1114 στις μόνιμες υπηρεσίες του οργανισμού, διασφαλίζοντας την αδιάλειπτη υποστήριξη των πολιτών και την εργασία των εργαζομένων».

Η «λύση» που επιλέχθηκε ήταν η ανανέωση της χρηματοδότησης από τον ΟΠΑΠ ΑΕ και η διοίκηση του ΚΕΘΕΑ, δια στόματος του Προέδρου του Οργανισμού, ζήτησε την παραμονή των εργαζομένων υποσχόμενη την επίλυση του ζητήματος των συμβάσεων εργασίας τους, με τροπολογία που θα κατέθετε το Υπουργείο Υγείας. 

Το Υπουργείο Υγείας ωστόσο καθυστερεί να καταθέσει την τροπολογία που θα διασφάλιζε την αδιάκοπη λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής για τον τζόγο και η διοίκηση θεωρεί πως, αν και οι εργαζόμενοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, δεν μπορούν να πληρώνονται.

Πέρα από το θυμό, την απόγνωση ή όποιο άλλο συναίσθημα μπορεί να προκύψει από τη συγκεκριμένη κατάσταση, καλό θα ήταν επίσης να καταλάβει το Υπουργείο Υγείας και η διοίκηση του ΚΕΘΕΑ πως η ψυχική υγεία μιας κοινωνίας δεν υπηρετείται με λύσεις ανάγκης κι εργαζόμενους-ομήρους που αναρωτιούνται πότε θα μπορέσουν να πληρώσουν το νοίκι τους. Υπηρετείται με πολιτικές δημόσιες και σταθερές, με μόνιμες και αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας για τα στελέχη που τις υλοποιούν. Εκτός κι αν η καλύτερη υπηρεσία είναι αυτή που δεν πληρώνεται.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ προκηρύσσει στάση εργασίας την Τετάρτη 25 Μαΐου από τις 09:00 έως τις 12:00, αντιδρώντας στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Ζητάμε:

• Την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων των συναδέλφων μας.

• Την ένταξη της λειτουργίας της γραμμής 1114 και των εργαζομένων της στις μόνιμες δομές του ΚΕΘΕΑ με αποκλειστική χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό του.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΣ, 19 Μαΐου 2022

ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 6/4/2022

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ συμμετέχει στην 24ωρη γενική απεργία την Τετάρτη 6 Απριλίου 2022.

Σε ένα εθνικό τοπίο ακραίας επίθεσης σε οτιδήποτε μπορεί να νοηθεί ως κράτος δικαίου και πρόνοιας, μέσα σε μια περίοδο με κινδύνους πολέμου, φτωχοποίησης, έξαρσης των διαχωρισμών και των αντιθέσεων οφείλουμε να αντιδράσουμε για να υπερασπιστούμε τις ζωές μας.

Ως εργαζόμενοι στο ΚΕΘΕΑ ζούμε μια διαρκή απαξίωση και προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της δημόσιας υγείας, υποβάθμιση των υπηρεσιών προς τους εξαρτημένους και τις οικογένειές τους, απώλειας ανθρώπινου δυναμικού με την διχαστική και τιμωρητική πολιτική των αναστολών εργασίας, απαξίωσης, υποστελέχωσης και τελμάτωσης των δημόσιων δομών απεξάρτησης.

 Συμμετέχουμε στη γενική απεργία για την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων, για την προστασία της δημόσιας υγείας, για καλύτερες και δημόσιες υπηρεσίες για την εξάρτηση, για να τερματιστούν οι πολιτικές διχασμού της κοινωνίας, για τον τερματισμό της βαρβαρότητας του πολέμου που βιώνει ακόμη μια φορά η Ευρώπη.

Για την Αθήνα:

Συμμετέχουμε στην απεργιακή συγκέντρωση των συνδικάτων στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11:00. Προσυγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας στις 9:30.

ΧΩΡΙΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΤΖΟΓΟ

Το Δ΄ τμήμα του ΣτΕ έκρινε ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου του 2019 με την οποία επετράπη ο διορισμός από την κυβέρνηση νέας διοίκησης στο ΚΕΘΕΑ, είναι αντισυνταγματική. Όπως επιβάλει το Σύνταγμα, η υπόθεση παραπέμφθηκε στην ολομέλεια του δικαστηρίου για αμετάκλητη κρίση. Αναμένουμε να δούμε το κείμενο της απόφασης, παρόλα αυτά η εξέλιξη δικαιώνει το συλλογικό αγώνα όσων αγωνίστηκαν και αγωνίζονται για την ανατροπή της κατάργησης του αυτοδιοίκητου του οργανισμού.

Την ίδια στιγμή, η υποβάθμιση των υπηρεσιών που ΚΕΘΕΑ προς την κοινωνία συνεχίζεται. Η τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης 1114 του ΚΕΘΕΑ για όσους έχουν προβλήματα εξάρτησης με τον τζόγο υπολειτουργεί και πρόκειται να κλείσει στις 20/2, ενώ τέσσερις υψηλά καταρτισμένοι εργαζόμενοι θα βρεθούν άνεργοι.

Η γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης και τηλεσυμβουλευτικής λειτουργεί από το 2011 με τη συνεργασία του ΟΠΑΠ, στο πλαίσιο της στρατηγικής Υπεύθυνου Παιχνιδιού που εφαρμόζει η εταιρεία καθώς διαπιστώθηκε η ανάγκη σύστασης μιας γραμμής βοήθειας για άτομα και τις οικογένειές τους που πιθανόν αντιμετωπίζουν προβλήματα εξάρτησης από την ενασχόληση τους με τα τυχερά παιχνίδια.

Σήμερα η εταιρεία αποσύρεται από τη λειτουργία της γραμμής, σταματώντας τη χρηματοδότησή της ενώ η διοίκηση του οργανισμού με πολύ μεγάλη καθυστέρηση προσπαθεί να βρει χρηματοδότη στην Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων ενώ απαξιεί να απαντήσει τόσο στους εργαζόμενους της γραμμής όσο και στο Σύλλογο Εργαζομένων για τις προθέσεις της, αρκούμενη σε γενικόλογες υποσχέσεις. Στο μεταξύ, ένα μεγάλο πλήθος πολιτών, παίκτες, συγγενικά και φιλικά πρόσωπα, πανελλαδικά θα μείνουν χωρίς υποστήριξη απέναντι σε μια εξάρτηση που καθημερινά αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς.

Η Διοίκηση του ΚΕΘΕΑ, η ΕΕΕΠ και το σύνολο των στοιχηματικών εταιρειών της χώρας με τζίρο δισεκατομμυρίων, βρίσκονται ένα βήμα πριν κατορθώσουν το αδιανόητο: να αφήσουν την ελληνική κοινωνία χωρίς το απελπιστικά ελάχιστο δίχτυ προστασίας που αποτελούσε το 1114, είτε επειδή αδρανούν είτε επειδή δεν θέλουν.

Θεωρεί το Υπουργείο Υγείας πως η αντιμετώπιση της εξάρτησης από το τζόγο μπορεί να επαφίεται στις στρατηγικές υπεύθυνου παιχνιδιού που αναπτύσσουν ή καταργούν οι στοιχηματικές εταιρείες ή οφείλει να αναπτύξει δημόσιες υπηρεσίες προστασίας από την εξάρτηση στο τζόγο;

Προτίθεται η Διοίκηση του ΚΕΘΕΑ να εντάξει τη γραμμή 1114 στις μόνιμες υπηρεσίες του οργανισμού, διασφαλίζοντας την αδιάλειπτη υποστήριξη των πολιτών και την εργασία των εργαζομένων;

Έστω και την τελευταία στιγμή ας αναλάβουν οι εμπλεκόμενοι την ευθύνη που τους αναλογεί για να μη μείνουν με το βουητό στο ακουστικό τους οι άνθρωποι που ζητούν βοήθεια και οι εργαζόμενοι χωρίς δουλειά.

ΔΙΑ ΤΗΣ ΠΛΑΓΙΑΣ ΟΔΟΥ

Το σχέδιο γραφειοκρατικής μετάλλαξης και ουσιαστικής διάλυσης του ΚΕΘΕΑ που προωθούνταν από τη διορισμένη διοίκηση του ΚΕΘΕΑ και απορρίφθηκε από τους εργαζόμενους αλλά κυρίως από την κοινωνία ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων, φαίνεται να επανέρχεται από το παράθυρο προωθώντας, με την όποια ευκαιρία, αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία του Οργανισμού που έχουν άμεση και εμφανή επίπτωση στην παροχή των υπηρεσιών του.

Τελευταίο παράδειγμα αποτελεί η επιχειρούμενη κατάργηση του Θεραπευτικού Προγράμματος ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ που λειτουργεί στην Πελοπόννησο, δια της διχοτομήσεώς του και του διαμοιρασμού των κομματιών του στην Ήπειρο και τον Πειραιά! Αφορμή αποτελεί η παραίτηση της υπεύθυνης του προγράμματος. Αιτιολόγηση της απόφασης είναι ότι θα τα ξαναδούμε αυτά όταν αλλάξουμε τον Οργανισμό. Αποτέλεσμα όμως είναι ότι κρίσιμες υπηρεσίες απεξάρτησης, δημόσιας υγείας δηλαδή, μιας ολόκληρης περιφέρειας θα τηλεποπτεύονται επιστημονικά και θα τηλεδιοικούνται, οι μισές από τα Ιωάννινα και οι υπόλοιπες από τον Πειραιά!

Γιατί προκρίνεται μια απολύτως και με κάθε πιθανό αξιολογικό κριτήριο ανορθολογική και προφανώς αναποτελεσματική και βλαπτική, καταρχάς για τις τοπικές κοινωνίες, λύση; Γιατί δεν προκηρύσσεται απλά, καθαρά και αξιοκρατικά η θέση του υπεύθυνου του προγράμματος; Το πλαίσιο υπάρχει, οι διαδικασίες υπάρχουν, γιατί δεν εφαρμόζονται; Αυτό όμως είναι ένα μόνο δείγμα.

Εν μέσω πανδημίας και αναστολών εργασίας που μειώνουν το διαθέσιμο προσωπικό, η Διοίκηση, αξιοποιώντας τη συγκυρία, συνεχίζει να λειτουργεί αδιαφορώντας για το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο του ΚΕΘΕΑ επειδή θέλει να το αλλάξει στο μέλλον για να το ελέγξει. Τα συλλογικά όργανα που σχεδίαζαν, αποφάσιζαν και εξειδίκευαν την πολιτική του Οργανισμού ουδέποτε συγκλήθηκαν από το 2019, ενώ ο υφιστάμενος κανονισμός εργασίας τηρείται κατά το δοκούν, με αποτέλεσμα την αποξένωση των εργαζομένων από την ίδια τους τη δουλειά και τη συνεχή αιμορραγία στελεχών.

Δεν είναι μόνον η περίπτωση της Καλαμάτας. Από την τοποθέτηση της νέας Διοίκησης καμία θέση ευθύνης δεν έχει προκηρυχθεί όπως προβλέπεται από το θεσμικό πλαίσιο του ΚΕΘΕΑ. Όλες είναι κατ’ ανάθεση, χωρίς καμία διαδικασία, κατά παράβαση του εσωτερικού κανονισμού και σε αντίθεση με την πρακτική των εκλεγμένων διοικήσεων του Οργανισμού.

Συνέπεια αυτής της πρακτικής είναι το ΚΕΘΕΑ να τελματώνει και να συρρικνώνεται. Η Διοίκηση χρησιμοποιεί το αποτέλεσμα της δικής της διαχείρισης, ως ευκαιρία για να προχωρήσει στη γραφειοκρατική μετάλλαξη του ΚΕΘΕΑ δια της πλαγίας οδού. Το ΚΕΘΕΑ διαθέτει οργανόγραμμα, κανονισμό εργασίας, όργανα και διαδικασίες. Το να θέλει κανείς να τα αλλάξει είναι ένα θέμα. Το να παραβιάζεται το πλαίσιο λειτουργίας δημόσιων οργανισμών επειδή δεν αρέσει, είναι ένα τελείως διαφορετικό και εξόχως σοβαρότερο ζήτημα.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ, 1 Οκτωβρίου 2021

ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΕΚΤΟΣ (ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΟΣ) ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

Σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τα μέτρα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και την αναστολή εργασίας των υγειονομικών και των εργαζομένων στη δημόσια υγεία, συμπεριλαμβανομένων των οργανισμών απεξάρτησης από 15/9.  Η εφαρμογή της ρύθμισης για υποχρεωτική αναστολή εργασίας και στο βάθος την απόλυση  των ανεμβολίαστων εργαζομένων αποτελεί μέτρο εργασιακής βαρβαρότητας, ενώ ταυτόχρονα πλήττει σε μεγάλο βαθμό την παροχή υπηρεσιών στους πολίτες, καθώς στερεί από το τους ήδη υποστελεχομένους οργανισμούς απεξάρτησης αλλά και το ΕΣΥ από έμπειρο προσωπικό.

Η διχαστική και εκδικητική πολιτική που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση δεν μπορεί να προωθήσει τη δημιουργία του απαιτούμενου τείχους ανοσίας στον πληθυσμό που η ίδια επικαλείται.  Η προάσπιση της δημόσιας υγείας διασφαλίζεται μέσω συμπεριληπτικών πολιτικών που προωθούν τη θετική στάση για τον απαραίτητο εμβολιασμό και την ανάπτυξη του αισθήματος κοινωνικής αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και με προσλήψεις γιατρών και υγειονομικών αντί για  απολύσεις, με πρωτοβάθμια περίθαλψη, με εμβολιασμό και φάρμακα, με ιατρική μέριμνα για κάθε πολίτη, με ιατρική φροντίδα στο σπίτι από τα πρώτα συμπτώματα της νόσου, με τεστ για όλους τους πολίτες και δωρεάν  ιατρική κάλυψη σε όλους τους πολίτες, με γενναία ενίσχυση του ΕΣΥ και αξιοποίηση των ιδιωτικών δομών υγείας, με πλήρη διαφάνεια και ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση έχει αποτύχει στη δημιουργία κλίματος κοινωνικής αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση της πανδημίας  επιλέγοντας διχαστικές πολιτικές που μεταθέτουν το πρόβλημα στους πολίτες, προσπαθώντας να αποσείσει τις βαριές ευθύνες της πολιτείας. Σήμερα  βρισκόμαστε σε ένα νέο περιβάλλον, όπου δεν ασκείται πολιτική διαχείρισης της πανδημίας αλλά πολιτική στις πλάτες της πανδημίας:  η αποδυνάμωση των δομών δημόσιας υγείας δεν συμβάλλει στην προστασία από την πανδημία, αλλά στην διάλυση υπηρεσιών απαραίτητων για αυτήν και στο βάθος την ιδιωτικοποίησή τους.

Οι εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ δεν μπορούμε να δεχθούμε εκδικητικές πολιτικές που στρέφονται ενάντια σε εργαζόμενους και δομές υγείας γιατί, τελικά, στρέφονται ενάντια στην ίδια την κοινωνία και τη δημόσια υγεία, προωθώντας μεγάλες διαιρέσεις και αποκλεισμούς. Θεωρούμε απαραίτητο τον διάλογο και την ανάπτυξη συμπεριληπτικών πολιτικών για την προστασία από την πανδημία, την επίτευξη του τείχους ανοσίας με τον εμβολιασμό αλλά και την καθολική κάλυψη των αναγκών της κοινωνίας και του καθενός πολίτη ξεχωριστά από ένα δημόσιο σύστημα υγείας.

Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε κανείς συνάδελφος μας να τεθεί σε αναστολή εργασίας. Συσπειρωμένοι στο σωματείο μας προχωράμε σε ΓΣ την Τρίτη 7/9 για την οργάνωση της δράσης μας. Ως ΔΣ, θα θέσουμε τα ζητήματα στη Διοίκηση και θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο, ακόμα και με νομική κάλυψη, εφόσον χρειαστεί, τους συναδέλφους που θα διωχθούν. Θα συντονίσουμε τη δράση μας με τα σωματεία των εργαζομένων στην υγεία και πρόνοια, στα Κέντρα Πρόληψης και στον ΟΚΑΝΑ και στηρίζουμε εμπράκτως με αποφάσεις συμμετοχής τις κινητοποιήσεις των υγειονομικών για την προστασία του δημόσιου συστήματος υγείας το επόμενο διάστημα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΣ, 3 Σεπτεμβρίου 2021

ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΖΟΥΓΚΛΑ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ

Το νομοσχέδιο «Χατζηδάκη» επιχειρεί να εξανεμίσει ό,τι έχει απομείνει από την εργατική νομοθεσία και το συνδικαλιστικό κίνημα, νομοθετώντας το δίκαιο της γαλέρας. Λίγη σημασία έχει αν αυτό διαπνέεται από μίσος και απέχθεια προς την εργασία, από αγάπη προς την εργοδοσία, ή και από τα δυο μαζί. Λίγη σημασία έχει αυτήν την ώρα το ότι σχεδόν το σύνολο του νομοσχεδίου προσκρούει στο σύνταγμα και τα ίδια τα ανθρώπινα δικαιώματα, σημασία έχει η αντίδραση των εργαζομένων και της κοινωνίας να εμποδίσει τη νομοθέτηση της γαλέρας που επιχειρείται.

Στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την ιδεολογική προώθηση του νομοσχεδίου, η κυβέρνηση προσπαθεί με οργουελικό τρόπο να αντιστρέψει την πραγματικότητα, παρουσιάζοντας τη νομοθέτηση της γαλέρας ως ενδυνάμωση του εργαζόμενου. Η μόνη απάντηση σήμερα βρίσκεται στην κινητοποίηση όλων μας, η αντίστασή μας στην εργασιακή βαρβαρότητα που ολοκληρώνεται με την βούλα του κράτους.

Οι εργαζόμενοι στο ΚΕΘΕΑ ενώνουμε τη φωνή μας μαζί με όλους τους εργαζόμενους και συμμετέχουμε στην πανεργατική απεργία στις 10 Ιουνίου και στις κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται σε όλη την Ελλάδα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΣ, Αθήνα 7 Ιουνίου 2021

ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ – ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΚΕΘΕΑ ΖΩΝΤΑΝΟ!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Προσχέδιο γραφειοκρατικής μετάλλαξης και ουσιαστικής διάλυσης του ΚΕΘΕΑ, το οποίο κατέθεσε επιτροπή που όρισε το διορισμένο από την κυβέρνηση Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ, προξένησε τέτοιας έκτασης αντιδράσεις που δεν την περίμεναν οι εμπνευστές του αλλά –ομολογούμε– ούτε εμείς οι ίδιοι. Όσοι υπήρξαν μέλη των Θεραπευτικών Κοινοτήτων, οι οικογένειές τους, όσοι διετέλεσαν εθελοντές ή μέλη προηγούμενων διοικήσεων, συλλογικότητες, κόμματα και δήμοι στήριξαν την προσπάθειά μας.

Κυρίως όμως είναι οι χιλιάδες πολίτες που πήραν στα χέρια τους αυτή την υπόθεση, ξεπερνώντας το δικό μας μπόι, με την απλή φράση «Συμπαράσταση στο ΚΕΘΕΑ». Θα θέλαμε να τους ευχαριστήσουμε όλους έναν προς έναν και μία προς μία. Είναι τα χέρια όλης της κοινωνίας που έγιναν αγκαλιά για να προστατεύσουν τον μεγαλύτερο φορέα απεξάρτησης της χώρας

Το Προσχέδιο της διοίκησης είναι σήμερα παρελθόν. Απορρίφθηκε από τους εργαζόμενους του ΚΕΘΕΑ, αλλά κυρίως από την κοινωνία. Δεν υφίσταται πλέον ως προσχέδιο νόμου αλλά υποβαθμίστηκε σε εσωτερικό κείμενο, αντικείμενο επεξεργασίας μόνο για την επιτροπή που το συνέταξε.

Την Μεγάλη Τρίτη 27 Απριλίου, εκπρόσωποι του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων συναντήθηκαν με την υφυπουργό Υγείας κ. Ζωή Ράπτη. Στη συνάντηση αυτή, εξηγήθηκε τεκμηριωμένα στην πολιτική ηγεσία γιατί το Προσχέδιο δεν μπορεί να αποτελέσει τη βάση οποιουδήποτε διαλόγου. Ως κατάληξη, σε συνεννόηση με τον Υπουργό Υγείας, ζητήθηκε από το Σύλλογο Εργαζομένων να καταθέσει στο υπουργείο, με ορίζοντα περίπου δύο μηνών, τις δικές του προτάσεις για τη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ.

Ο Σύλλογός μας αποδέχεται αυτή την ευθύνη. Όλο το επόμενο διάστημα θα αποτελέσει για μας μια ευκαιρία ουσιαστικού και δημοκρατικού διαλόγου χωρίς αποκλεισμούς και κλειστές πόρτες, ώστε να διαμορφωθούν οι δικές μας προτάσεις, με τη ματιά μας στραμμένη προς το μέλλον και προς την ελληνική κοινωνία.

Από την αρχή άλλωστε ο Σύλλογος Εργαζομένων, κινήθηκε μακριά από συντεχνιακές λογικές, στο πνεύμα ότι το ΚΕΘΕΑ δεν ανήκει ούτε στη διορισμένη Διοίκησή του, αλλά ούτε σε εμάς που εργαζόμαστε σε αυτό. Ανήκει σε όλους όσοι έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες του, σε ολόκληρη την πολλαπλά δοκιμαζόμενη ελληνική κοινωνία. Αυτή έχει ανάγκη το ΚΕΘΕΑ και αυτή μπορεί να το κρατήσει τελικά ζωντανό!

Το αν οι τελευταίες εξελίξεις θα αποτελέσουν εποικοδομητική βάση για έναν διάλογο για την ενίσχυση του ΚΕΘΕΑ ή προσπάθεια κατευνασμού των αντιδράσεων, θα αποδειχθεί έμπρακτα το επόμενο διάστημα. Θεωρούμε αυτονόητο ότι τα αποτελέσματα του όποιου διαλόγου διεξαχθεί τους επόμενους μήνες θα τεθούν υπό την τελική κρίση της Γενικής Συνέλευσης του ΚΕΘΕΑ. Του οργάνου το οποίο προσπάθησε να απαξιώσει πλήρως το Προσχέδιο, παρόλο που και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας είχε δεσμευτεί ότι θα ενισχυθεί στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου.

ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τις τελευταίες μέρες ο διορισμένος πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ βάλλει κατά  του Οργανισμού με λάσπη και αστήριχτα ψέματα, προσπαθώντας να αναχαιτίσει την κοινωνική αντίδραση που πυροδότησε το προσχέδιο νόμου για το ΚΕΘΕΑ. Υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι δεν υπάρχει οργανόγραμμα, κανονισμός εργασίας, σύστημα αξιολόγησης των εργαζομένων και παρουσιάζει τον οργανισμό σαν μια αυτοδιοικούμενοι συντεχνία που επί 34 χρόνια λειτουργεί με δημόσιο χρήμα αλλά χωρίς αρχές και διαδικασίες, διαφάνεια και λογοδοσία, με εκλεγμένα αλλά διακοσμητικά ΔΣ.

Υποβαθμίζει τις αντιδράσεις και επιμένει ότι οι αλλαγές που προωθούνται με προφανή περιφρόνηση προς το καταξιωμένο θεραπευτικό μοντέλο και την ιστορία του ΚΕΘΕΑ, ενισχύουν και δεν πλήττουν τον οργανισμό. Ισχυρίζεται ότι οι αντιδράσεις των εργαζομένων είναι μεμονωμένες και υποκινούνται από πολιτικά κίνητρα ή μικροσυμφέροντα.

Όλα αυτά απέναντι σε έναν οργανισμό που πρόσφερε υπηρεσίες σε 16.245 άτομα το 2019, ενώ διαθέτει:

 • Οργανόγραμμα με περιγραφές θέσεων εργασίας
 • Κανονισμό εργασίας που είναι προϊόν συλλογικών διαπραγματεύσεων
 • αποφάσεις και εγκυκλίους των οριζόμενων από τον νόμο θεσμικών του οργάνων που ρυθμίζουν συστηματικά διάφορα ζητήματα λειτουργίας
 • Σύστημα ετήσιας αξιολόγησης των εργαζομένων του
 • Ετήσιες εκθέσεις ορκωτών ελεγκτών
 • Δημοσιοποιημένους ετήσιους απολογισμούς έργου
 • Κώδικα δεοντολογίας και εκλεγμένη επιτροπή δεοντολογίας (παροπλισμένη επί της νέας διοίκησης)
 • Κεντρικό Σύστημα Ελέγχου Κλινικών Διοικητικών και Οικονομικών Στοιχείων (CMIS)
 • Ετήσια σχέδια δράσης που υποβάλλονται στο Υπουργείο Υγείας για έγκριση μαζί με τον προϋπολογισμό, βασισμένα στη σύνθεση των σχεδίων δράσης και της στοχοθεσίας των επιμέρους μονάδων και προγραμμάτων
 • Αξιολογήσεις από ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια

Τα περισσότερα από τα παραπάνω, μπορεί κανείς να τα διαπιστώσει με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο αλλά και από την ίδια την ιστοσελίδα του οργανισμού. Ωστόσο, η διορισμένη διοίκηση του ΚΕΘΕΑ επέλεξε να τα αγνοήσει κατά την κατάρτιση του σχεδίου της, αρκούμενη στο να καλέσει τους εργαζόμενους σε προσχηματικό, εκ των υστέρων διάλογο.

Οι αιτιάσεις περί πολιτικής υποκίνησης και ιδιοτέλειας των εργαζομένων, ακούγονται κακόηχα, εκπορευόμενες από ένα διορισμένο με κομματικά κριτήρια ΔΣ που μάλιστα φρόντισε με το σχέδιο να εξασφαλίσει εκ νέου αμοιβές και αποζημιώσεις στα μέλη του.

Γονείς, απόφοιτοι, μέλη, εργαζόμενοι και εθελοντές του ΚΕΘΕΑ, είναι όλοι απέναντι στο σχέδιο και το ΔΣ. Οι ψευδείς και απαξιωτικές για το ΚΕΘΕΑ και τους εργαζόμενους δηλώσεις και αναρτήσεις μελών της διοίκησης υπογραμμίζουν απλώς το τεράστιο χάσμα που τους χωρίζει από τον ίδιο τον οργανισμό που καλούνται να διοικήσουν και την αδιαφορία τους για τους κλυδωνισμούς που προκαλούν με τους σχεδιασμούς τους στα θεραπευτικά προγράμματα, τα μέλη  και τις οικογένειές τους.

Το σχέδιο πρέπει να αποσυρθεί, η συζήτηση να αρχίσει από μηδενική βάση μέσα από τα θεσμικά όργανα και να ολοκληρωθεί στη Γενική Συνέλευση του οργανισμού, που είναι και η μόνη αρμόδια, σύμφωνα με το νόμο, για την επικύρωσή τους. Οι εργαζόμενοι έχουν ήδη ζητήσει συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας προκειμένου να διασφαλιστεί το έργο και η λειτουργία του ΚΕΘΕΑ, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που έχει δώσει.

20 Απριλίου 2021

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ. ΟΧΙ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΣ

Το 2019 η κυβέρνηση αντικατέστησε πραξικοπηματικά, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, το εκλεγμένο και άμισθο Διοικητικό του Συμβούλιο με ένα κομματικά διορισμένο. Ενάμιση περίπου χρόνο μετά, μια επιτροπή, ορισμένη από το νέο ΔΣ, επιχειρεί να ολοκληρώσει το πραξικόπημα, καταρτίζοντας σχέδιο νόμου που μετατρέπει το ΚΕΘΕΑ σε γραφειοκρατικό μόρφωμα, περικόπτει ανεξήγητα τη θεραπευτική και επιστημονική του εμβέλεια, υπονομεύει την αποτελεσματικότητά του και υποβαθμίζει τον ρόλο των εργαζομένων. Το μόνο που μένει είναι να αλλάξει και το όνομα:

 • Συρρικνώνει θεραπευτικά και επιστημονικά το ΚΕΘΕΑ, μειώνοντας κατά το ένα τρίτο τις μονάδες πρώτης γραμμής μέσω συγχωνεύσεων ενώ ενισχύει τη γραφειοκρατία και τον συγκεντρωτισμό, διογκώνοντας τις κεντρικές και διοικητικές του υπηρεσίες.
 • Εξαφανίζει τις Θεραπευτικές Κοινότητες, και καταργεί τις επωνυμίες των προγραμμάτων απεξάρτησης που είναι η ταυτότητα του ΚΕΘΕΑ την ώρα που ο οργανισμός προεδρεύει στην Ευρωπαϊκή και αντιπροεδρεύει στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Θεραπευτικών Κοινοτήτων.
 • Δεν παρέχει καμία αιτιολόγηση ή τεκμηρίωση για τη σκοπιμότητα, τα κριτήρια και τη στόχευση των αλλαγών και πώς αυτές υπηρετούν τη Δημόσια Υγεία.
 • Μετατρέπει το  ΔΣ του ΚΕΘΕΑ από άμισθο σε έμμισθο, σφραγίζοντας τη μετάβαση από ένα αιρετό συμβούλιο εθελοντών σε ένα κομματικά ελεγχόμενο συμβούλιο το οποίο θα επιβαρύνει οικονομικά τον οργανισμό, σε αντίθεση με τις δηλώσεις σε όλους τους τόνους που θυμόμαστε την περίοδο της ΠΝΠ.

 • Καταργεί όλα τα συλλογικά όργανα που είχε το ΚΕΘΕΑ, εκτός από τη Γενική του Συνέλευση την οποία διατηρεί σε διακοσμητικό ρόλο και συγκεντρώνει όλες τις εξουσίες στο διορισμένο από την εκάστοτε κυβέρνηση ΔΣ, ενάντια στις διακηρύξεις της κυβέρνησης και του ίδιου του ΔΣ.
 • Καταρτίζει έναν κανονισμό εργασίαςμε  πειθαρχικό και τιμωρητικό χαρακτήρα καταργώντας τις ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τις ελεύθερες διαπραγματεύσεις.

Το  σχέδιο νόμου της διοίκησης αλλάζει τον χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ και πλήττει σφοδρά τη θεραπεία και το επιστημονικό του έργο σε μια στιγμή που οι ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, εν μέσω υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, φουντώνουν. Παρουσιάζεται για προσχηματική, fast track, διαβούλευση, μετά ενάμιση χρόνο συστηματικής αγνόησης των προτάσεων των εργαζομένων και του Συλλόγου τους για βελτίωση της λειτουργίας του οργανισμού στο πλαίσιο του διαλόγου για Συλλογική Σύμβαση, στον οποίο η νέα διοίκηση αρνήθηκε να προσέλθει.

Γνωρίζει άραγε ο Υπουργός Υγείας ότι οι προθέσεις και οι προτάσεις της επιτροπής έρχονται σε πλήρη αντίθεση με όσα εκείνος διαβεβαίωνε δημοσίως  περί άμισθου ΔΣ, ενίσχυσης του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ και διαφύλαξης της θεραπευτικής του πρότασης και του επιστημονικού του έργου;

Αντιλαμβάνεται ότι εάν  εφαρμοστούν οι προτάσεις της επιτροπής αποδυναμώνεται δραστικά το μεγαλύτερο τμήμα του δημόσιου, δωρεάν συστήματος απεξάρτησης της χώρας;

Το προσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί και να συγκληθεί η Γενική Συνέλευση του ΚΕΘΕΑ, το μόνο αρμόδιο όργανο -σύμφωνα με όσα προβλέπει η ίδια η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου- για τη συζήτηση και απόφαση επί ενός τόσο σοβαρού θέματος, όπως είναι οι αλλαγές στη θεραπευτική, επιστημονική και οργανωτική λειτουργία του ΚΕΘΕΑ που το καθιστούν αγνώριστο.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΕΘΕΑ