Επιστολή από μέλος του ΔΣ για τις Γενικές Συνελεύσεις

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Επιτρέψτε μου αυτή την παρέμβαση με την ευκαιρία της επιστολής του Τάκη Χαλδαίου προς το ΔΣ του Συλλόγου στις 15/11/2010.

Συνελεύσεις
Οι συνελεύσεις είναι ήδη προγραμματισμένες.
Ήδη από τις συνελεύσεις του Ιουλίου είχαμε δεσμευτεί ως ΔΣ για την πραγματοποίηση συνελεύσεων όπου, μεταξύ άλλων, θα υπήρχαν εισηγήσεις για αλλαγές στη λειτουργία του Συλλόγου (επιστολική ψήφος, λειτουργία παραρτημάτων και συνελεύσεων, κατοχύρωση δημοψηφισμάτων) με σκοπό τόσο τη μεγαλύτερη συμμετοχή στις λειτουργίες του Συλλόγου συναδέλφων που δεν βρίσκονται στις έδρες των παραρτημάτων, όσο και την αποτελεσματικότερη λειτουργία του ίδιου του Συλλόγου.
Τα ζητήματα αυτά συζητώνται πολύ καιρό τώρα στο ΔΣ αλλά και μεταξύ συναδέλφων. Από την πλευρά του ΔΣ πρόκειται να παρουσιαστούν συγκεκριμένες προτάσεις στις επικείμενες συνελεύσεις του Δεκεμβρίου. Πριν τις συνελεύσεις οι προτάσεις θα δημοσιοποιηθούν και θα ζητηθεί η συμβολή όλων των συναδέλφων.
Προτείνω οι τελικές αποφάσεις να παρθούν, αφού εξαντληθούν τα λογικά περιθώρια διαλόγου, στις συνελεύσεις του Ιανουαρίου, οι οποίες είναι με βάση το καταστατικό απολογιστικές και στις οποίες θα κριθεί το συνολικό έργο του ΔΣ.

Γραπτές προτάσεις
Το ΔΣ πάντα απευθυνόταν στις συνελεύσεις με γραπτή πρόταση απόφασης. Τουλάχιστον όσο συμμετείχα στη σύνθεσή του, δεν θυμάμαι καμία φορά το ΔΣ να ζητεί τη λήψη απόφασης χωρίς εισηγητικό κείμενο.
Είναι αλήθεια ότι υπήρξαν αρκετά προβλήματα με προτάσεις συναδέλφων που προέκυπταν μέσα από τη διεργασία μιας συνέλευσης και σημαντική δυστοκία στο να συζητηθούν ουσιαστικά σε όλες τις συνελεύσεις με συνέπεια ακόμη και τη δημιουργία κακού κλίματος. Εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα και οι αλλαγές στη λειτουργία του Συλλόγου μπορούν να το επιλύσουν. Σε αυτό μπορεί να συμβάλει η πρόταση του Τάκη να εισηγούνται οι συντάκτες των προτάσεων με έξοδα του Συλλόγου. Αυτό βέβαια προϋποθέτει γραπτές προτάσεις εκ των προτέρων, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι τώρα και μάλλον πρέπει να ενθαρυνθεί από το ΔΣ και θεσμικά.
Προβλήματα ωστόσο υπήρξαν και με προτάσεις μελών του ΔΣ οι οποίες μειοψήφισαν στο όργανο και τέθηκαν (σωστά) στις συνελεύσεις. Δεν τέθηκαν όμως γραπτώς (λάθος κατ’ εμένα) παρά την προτροπή της πλειοψηφίας του ΔΣ, ούτε και υποστηρίκτηκαν αυτοπροσώπως στις υπόλοιπες συνελεύσεις (πράγμα απολύτως εφικτό για όποιον είναι μέλος του οργάνου). Αυτό όμως δεν μπορεί να αποδοθεί σε κακή λειτουργία του οργάνου. Κατά τη γνώμη μου είναι κακή λειτουργία αυτού που δεν φροντίζει να υποστηρίξει την πρότασή του.
Το ότι ακόμη κι έτσι η μειοψηφούσα άποψη τέθηκε σε ψηφοφορία σε τρία από τα τέσσερα παραρτήματα, χωρίς την παρουσία κειμένου ούτε την παρουσία των μελών του ΔΣ που την υποστήριζαν, για μένα συνιστά σεβασμό στη δημοκρατική διαδικασία του Συλλόγου κι έτσι λειτούργησα στη συνέλευση που ήμουν παρών.

Προσωπικά δεν αποφεύγω την πολιτική αντιπαράθεση, ακόμη και σε συνθήκες “πολεμικής”. Δεν αποφεύγω ούτε την αντιπαράθεση σε ζητήματα τακτικής για την επίτευξη πολιτικών στόχων. Έχω τις απόψεις μου και θα τις υπερασπιστώ οπουδήποτε χρειάζεται.
Τι να πω όμως Τάκη για το “Προσωπικά δυσπιστώ ως προς την «αντικειμενική» μεταφορά των διαφορετικών προτάσεων στα παραρτήματα. Άλλωστε είναι πάρα πολύ δύσκολο να μεταφέρει κανείς προτάσεις στις οποίες διαφωνεί απόλυτα. Ας τον απαλλάξουμε λοιπόν από αυτό το φορτίο. Είναι εύκολο!”.
Μπορώ να το κατανοήσω ως ατυχή έκφραση και παρεξήγηση. Και θα το προτιμούσα έτσι. Γι’ αυτό άλλωστε αναφέρομαι διεξοδικά στα σημεία της πρότασής σου καταθέτοντας την άποψή μου.
Μπορώ όμως να το διαβάσω, ευκολότερα είναι η αλήθεια, και ως αμφισβήτηση της ακεραιότητας του καθενός ή τουλάχιστον των περισσοτέρων μελών του ΔΣ στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται το θεσμικό πλαίσιο του Συλλόγου, καθώς υπονοείται ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επηρεάστηκε από τη μη αντικειμενική μεταφορά των απόψεων, παρότι αναγνωρίζεται το ελαφρυντικό της δυσκολίας στη μεταφορά απόψεων από διαφωνούντες.
Από την άλλη δεν εξηγείται η ανυπαρξία γραπτής πρότασης είτε εκ των προτέρων είτε και από την ίδια τη συνέλευση από την οποία προέκυψε η πρόταση. Οφείλω να δηλώσω ότι, προσωπικά, εμένα με προσβάλει μια τέτοια ανάγνωση και θα επιθυμούσα μιαν απάντηση, ιδίως όταν ο ισχυρισμός προέρχεται από αναπληρωματικό μέλος ΔΣ οπως ο Τάκης Χαλδαίος, τον οποίο εκτιμώ όσο κι αν διαφωνούμε.
18/11/2010
Ευχαριστώ πολύ,

Δημήτρης Κολοκάθης

One thought on “Επιστολή από μέλος του ΔΣ για τις Γενικές Συνελεύσεις

  1. «Δυσπιστώ» (και δεν αμφισβητώ κανενός την ακεραιότητα) ακριβώς επειδή το θεωρώ δύσκολο αλλά και επειδή το καλοκαίρι ΕΚΤΙΜΩ (εκφράζοντας απόλυτα υποκειμενική άποψη) ότι τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στα παραρτήματα δείχνουν (φυσικά δεν αποδεικνύουν) κάτι τέτοιο. Τίποτα πιο πολύ τίποτα πιο λίγο.
    Για την πρόταση για συνελεύσεις: προφανώς αφού πήρατε απόφαση (το ΔΣ) δεν έχει νόημα πλέον. Την ώρα που την έγραψα υπήρχε – κατά την άποψη κάποιων – αρκετή καθυστέρηση, ωστόσο περιείχε κάποια στοιχεία…

    Τάκης Χαλδαίος

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.