ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟ Δ.Σ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΕΘΕΑ

Προς:

ΔΣ Συλλόγου εργαζομένων ΚΕΘΕΑ

Σας διαβιβάζουμε την ανοιχτή επιστολή μας στο ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ, προκειμένου να απαιτηθεί από τη Διεύθυνση του ΚΕΘΕΑ, η διεξαγωγή ολομέλειας του προσωπικού, που θα επεξεργαστεί λύσεις στα προβλήματα που μας απασχολούν και αναφέρονται σε αυτήν. Επίσης επισυνάπτεται λίστα με ονόματα συναδέλφων  που προσυπογράφουν την επιστολή. Η λίστα θα παραμείνει ανοιχτή προκειμένου οι συνάδελφοι που είναι σε άδεια καθώς και αυτοί που δεν έχουν ενημερωθεί ακόμη, να έχουν την ευκαιρία να υπογράψουν. Τέλος θα θέλαμε να αναρτήσετε στο Blog του Συλλόγου την ανοιχτή επιστολή.

Επαμεινώνδας Πριναράκης

Ανδρέας Κρεμμύδας

Η ΑΝΟΙΧΤΗ  ΕΠΙΣΤΟΛΗ

18.07.2012

Η οικονομική κρίση ήρθε να αναδείξει τη δυσλειτουργία των οργάνων και την αδυναμία του ΚΕΘΕΑ να οργανωθεί στα νέα δεδομένα, να στηρίξει το προσωπικό του και να ενισχύσει τηνεμπιστοσύνη, τη δέσμευση και τη συσπείρωση του, ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί αποτελεσματικά και παραγωγικά, καλύπτοντας τις νέες ανάγκες των υποστηριζόμενων μελών μας.

 Πιστεύουμε ότι η εξέλιξη και ανάπτυξη κάθε Οργανισμού θεραπείας, πολύ περισσότερο δε όταν το θεραπευτικό του πλαίσιο βασίζεται στις αρχές του Κινήματος Αυτοβοήθειας,  οφείλει να βασίζεται στην ενεργή συμμετοχή του προσωπικού. Τα  προηγούμενα χρόνια θεσμοθετήθηκαν πολλά όργανα, με σκοπό να υπηρετούν τη διαφάνεια, την αξιοκρατία, τη δικαιοσύνη και την ενεργή συμμετοχή του προσωπικού στη λήψη αποφάσεων. Στην πορεία όμως διαπιστώθηκε ότι οι στόχοι αυτοί δεν εξυπηρετήθηκαν. Κυρίως λόγω του πυραμιδικού μοντέλου του Οργανογράμματος που δίνει υπερεξουσίες στη διεύθυνση και τα ανώτερα στελέχη και δημιουργεί ένα συγκεντρωτικό, αδιαφανές και πολλές φορές αυταρχικό πλαίσιο διοίκησης.

 Τα προβλήματα αυτά διογκώθηκαν μέσα στην κρίση με αποτέλεσμα  το προσωπικό να βιώνει εργασιακή ανασφάλεια, με περικοπές μισθών που αγγίζουν το 40%, με συνέπεια την αλλαγή πλαισίου ζωής, την αποσταθεροποίηση, την έλλειψη εργασιακής προοπτικής και εξέλιξης κ.α.

 Από πολλούς συναδέλφους εκφράζεται δυσφορία, απαξίωση για τη δουλειά, αποστασιοποίηση και έλλειψη εμπιστοσύνης στο σύστημα διοίκησης του Φορέα. Αυτό επιτείνεται από την πεποίθηση ότι δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση διεκδίκησης και αντίδρασης από το ΚΕΘΕΑ και τα όργανα του όπως αυτά λειτουργούν, αλλά πλήρης αποδοχή των επιλογών του Υπουργείου.

 Περισσότερο φαίνεται, να έγιναν κινήσεις «για τα μάτια του κόσμου», ως μια υποχρέωση που υπήρχε, παρά προκειμένου να επιτευχθεί κάτι ουσιαστικό. Όποιος κάνει ότι δεν καταλαβαίνει ότι έτσι, δεν θα πάμε μακριά, κάνει λάθος.

 Για αυτό αποφασίσαμε να αναλάβουμε την πρωτοβουλία να ζητήσουμε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ να διεκδικήσει άμεσα από την Διεύθυνση του Οργανισμού, τη διενέργεια Ολομέλειας Προσωπικού του ΚΕΘΕΑ προκειμένου να συζητηθούν τα ακόλουθα θέματα:

  •  Η δρομολόγηση διαδικασιών που θα εξασφαλίζουν τη διαφάνεια στον τρόπο λήψης αποφάσεων και τη δικαιοσύνη στην αντιμετώπιση του προσωπικού
  • Η θέσπιση διαδικασιών που θα συμβάλλουν στην ενεργή συμμετοχή όλου του προσωπικού στη λήψη αποφάσεων στη χάραξη των πολιτικών.
  • Ο σχεδιασμός νέου Οργανογράμματος που να εξασφαλίζει περισσότερη ευελιξία, μικρότερη γραφειοκρατία και αυξημένη αποτελεσματικότητα.
  • Η αλλαγή του μισθολογίου ώστε να ανταποκρίνεται στη λειτουργία και τις ανάγκες του προσωπικού του ΚΕΘΕΑ, εξασφαλίζοντας αξιοπρεπείς μισθούς σε όλους.
  • Η διευθέτηση της εκκρεμότητας με το ασφαλιστικό πρόνοιας  της Αγροτικής Ασφαλιστικής για το οποίο ο Διευθυντής ΚΕΘΕΑ πήρε την εξουσιοδότηση του ΔΣ ΚΕΘΕΑ να αποφασίσει ερήμην των νόμιμων δικαιούχων.
  • Η ορθολογική πλήρωση των κενών θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα στις θεραπευτικές μονάδες προκειμένου να  αποφευχθεί η περαιτέρω εξουθένωση των εργαζομένων.

 Η συγκεκριμένη ατζέντα δεν είναι σε καμία περίπτωση περιοριστική ως προς την θεματολογία που μπορεί να τεθεί προς συζήτηση από κάθε συνάδελφο ή ομάδα συναδέλφων στο πλαίσιο της Ολομέλειας που ζητούμε να οριστεί. 

 Λαμβάνοντας υπόψη μας και τις απόψεις του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ όπως εκφράστηκαν στην χθεσινή τους ανακοίνωση, με την οποία θεωρούμε ότι συμπλέουμε ιδεολογικά στις βασικές αρχές, και κρατώντας αυτά που μας ενώνουν, αισθανόμαστε ότι με το παρόν αίτημα προωθούμε μία λύση που μπορεί να αποδώσει ευεργετικά στο Φορέα και να ανακουφίσει το προσωπικό.

 Υπενθυμίζουμε ότι ενώ η Ολομέλεια προσωπικού δεν αποτελεί θεσμοθετημένο όργανο του ΚΕΘΕΑ, έχει διενεργηθεί δύο φορές στο παρελθόν, πάλι σε περιόδους κρίσης. Την πρώτη προκειμένου να δρομολογήσει αλλαγές στον Οργανισμό, τη δεύτερη για να αποσοβήσει αποσταθεροποιητικούς κλυδωνισμούς και να διατηρήσει το status quo. Η συμφωνία που ζητούμε από το ΔΣ να κάνει, – δεν αφορά μόνο στη διενέργεια της Ολομέλειας σε συγκεκριμένο χρόνο, δηλαδή έγγραφη δέσμευση του Διευθυντή ΚΕΘΕΑ με προσδιορισμό τόπου και ημερομηνίας διεξαγωγής – αλλά και στη διασφάλιση της τήρησης διαδικασιών που θα την καταστήσουν δημοκρατική και εποικοδομητική.

Τα μέλη του προσωπικού ΚΕΘΕΑ και ιδιαιτέρως όσα δουλεύουν στην «παραγωγική» βάση, έχουν αποδείξει και με το παραπάνω ότι είναι ανοιχτά στην κριτική ακόμα και σε περιπτώσεις που αυτή δεν ήταν καλόπιστη. Είναι η σειρά της Διεύθυνσης να αποδείξει το ίδιο.

 Οι προσυπογράφοντες γνωστοποιούμε στο ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων ότι είμαστε αποφασισμένοι να υποστηρίξουμε το αίτημά σας απέναντι στην Διεύθυνση, με όποιο μέσο πίεσης θεωρήσετε ότι μπορεί να διευκολύνει το στόχο μας.

One thought on “ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟ Δ.Σ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΕΘΕΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.