ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΕΘΕΑ

Συνάδελφοι,

σας κοινοποιούμε επιστολή του ΔΣ Συλλόγου Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ η οποία στάλθηκε στον Διευθυντή ΚΕΘΕΑ στις 18/7/2012 και αφορά στην εφαρμογή των νέων μισθολογικών περικοπών. Συγκεκριμένα, αφορά στον τρόπο που το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων αντιλαμβάνεται την “προστασία των χαμηλότερων εισοδημάτων” σύμφωνα και με τον τρόπο που τέθηκε το θέμα σε προηγούμενη συνάντηση με την Διεύθυνση αλλά και σε προηγούμενη επιστολή μας.

Ακολουθεί η επιστολή:

 Προς: Διευθυντή ΚΕΘΕΑ

               Χ. Πουλόπουλο

                                                                                                                                                Αθήνα, 18/7/2012

Θέμα: Εφαρμογή νέων περικοπών

 Στις 11/07/2012 έφτασε στα λογιστήρια των Προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ μια επιστολή της  Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού για τον τρόπο υπολογισμού των νέων μειώσεων των αποδοχών του προσωπικού.

Υπενθυμίζουμε ότι το ΔΣ του Συλλόγου, μετά τα δεδομένα των Συνελεύσεων του Ιουνίου, οι οποίες δεν είχαν καταλήξει σε ένα σαφές αποτέλεσμα και μη θέλοντας να αφήσει τον Διευθυντή να αποφασίσει κατά το δοκούν, είχε συναντηθεί και του είχε απευθύνει επιπλέον επιστολή, θέτοντας τις αρχές που οριοθετούσαν τη λογική του Συλλόγου για το θέμα των περικοπών.

Οι αρχές αυτές επικεντρώνονταν στην υπεράσπιση του εισοδήματος των πιο χαμηλόμισθων, στην διατήρηση των παροχών που είχαν απομείνει από την παλιά ΣΣΕ (βρεφονηπιακός, ασφαλιστήριο υγείας) και τέλος, αν οι μειώσεις γίνουν με κάποια κλίμακα, αυτή να μην αφορά ειδικότητα.

 Η στάση μας αυτή δεν θα πρέπει να θεωρηθεί από κανέναν ως συμφωνία ή στήριξη του ΔΣ του Συλλόγου σε μια πολιτική μισθολογικών περικοπών, κι αυτό το έχουμε καταστήσει σαφές σε όλους τους τόνους. Αποτέλεσε μια δύσκολη απόφαση, που υπαγορεύτηκε α) από την υπαρκτή απειλή ότι η μη εφαρμογή του 4024 και του ορίου του μέσου μισθού στα 1900 ευρώ θα έθετε σε κίνδυνο την χρηματοδότηση του ΚΕΘΕΑ και β) την πεποίθηση ότι μετά τις διαδοχικές μειώσεις και με τους περιορισμούς του νόμου δεν μπορούσε να υπάρξει μια δίκαιη κατανομή της αδικίας που εμπεριέχουν οι μειώσεις αυτές.

 Η διαβεβαίωση της Διεύθυνσης, ότι οι αρχές αυτές θα γίνουν σεβαστές έρχεται να αναιρεθεί από την εξαίρεση από αυτές των συναδέλφων μερικής απασχόλησης. Παρά την επιμονή μας ότι περιλαμβάνονται στους μη θιγόμενους λόγω ορίων των 1350 ευρώ, υφίστανται και αυτοί τις οριζόντιες μειώσεις με την επίκληση ενός πλασματικού μισθού που θα έπαιρναν αν ήταν πλήρους απασχόλησης

 Το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων αισθάνεται την ανάγκη να υπενθυμίσει ότι το όριο των 1.350 ευρώ που πρότεινε αντιστοιχεί στο όριο της, ας την πούμε έτσι, αξιοπρεπούςμεταχείρισης ενός εργαζόμενου από έναν οργανισμό σαν τον δικό μας, καθώς το όριο αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 1.000 ευρώ καθαρά. Κι αυτό το όριο, γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο είναι απόλυτο, κόκκινη γραμμή, όριο αξιοπρέπειας, ευθύνης κι αλληλεγγύης. Τέτοιου είδους όρια, όταν συμφωνούνται, εφαρμόζονται με μέτρο, επίσης απόλυτο. Ανεξάρτητααπό κατηγορίες επαγγελματικές, μορφωτικές, προϋπηρεσίας ή θέσης.

Εφαρμόζονται, επίσης, ανεξάρτητα από το πόσο θα έπαιρνε ένας εργαζόμενος εάνεργαζόταν με πλήρη απασχόληση. Γιατί έτσι εφαρμόζεται στους εν λόγω συναδέλφους.Υπολογίζουμε ότι ο μισθός τους, εάν εργάζονταν 40 ώρες θα ήταν Χ ποσό, το Χ ποσό θαξεπερνούσε τα 1.350 ευρώ, άρα θα είχαν μείωση, -4,7%, την οποία εφαρμόζουμε ολόκληρη αλλά στον πραγματικό μισθό ο οποίος στην καλύτερη περίπτωση είναι το 45%του Χ.

Θεωρούμε ότι κανείς σε αυτό τον οργανισμό δεν μπορεί να ανεχθεί να μειώνονται μισθοίτων 400 ή ακόμα και των 200 ευρώ κατά 4,7% . Ελπίζουμε να μην κάνουμε λάθος και οι οδηγίες για την εφαρμογή της απόφασης της Διεύθυνσης να επανεξεταστούν.

 O Πρόεδρος                                                                                                       Ο Γραμματέας

Θανάσης Τζιούμπας                                                                                       Τάκης Χαλδαίος

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.