ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνάδελφοι,

το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ εκτιμά ότι βρισκόμαστε μπροστά σε καθοριστικές εξελίξεις για τους εργαζόμενους στον Οργανισμό αλλά και για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

Τα επερχόμενα μέτρα δείχνουν να ολοκληρώνουν, τόσο την επίθεση του κεφαλαίου ενάντια στην κοινωνία και ιδιαίτερα τους εργαζομένους, όσο και την νέο-αποικιοποίηση της χώρας.

Στον τομέα της υγείας – ψυχικής υγείας, η εσωτερική κυβερνητική τρόικα, οδηγεί ήδη σε συρρίκνωση και αφανισμό δομές υποστήριξης και σε απόγνωση τους ανθρώπους που βλέπουν τον δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών να εξαφανίζεται, βιώνοντας τραγικά την έλλειψη ιατροφαρμακευτικής φροντίδας, εν μέσω δεινής κρίσης.

Η πλήρης απαξίωση και η εγκατάλειψη όλων των δομών, αποτελεί τον επόμενο στόχο του κυβερνητικού έργου και ο νέος γύρος επίθεσης στους Οργανισμούς ψυχικής υγείας  και απεξάρτησης, δείχνει να βάζει ως καίρια ζητήματα για το προσεχές διάστημα, την συγχώνευση Οργανισμών, την περικοπή δαπανών, τις «μασκαρεμένες» απολύσεις και την καθιέρωση ενός νέου ενιαίου μισθολογίου.

Το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων, πήρε ξεκάθαρα θέσεις –  και εμμένει σε αυτές –  σε όλη την πορεία της δραματικής αλλαγής στο πολιτικό σκηνικό τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς:

  1. Δεν αποδέχθηκε εξ αρχής, την λογική των άδικων περικοπών σε όλη την υποδομή της δημόσιας και δωρεάν παροχής φροντίδας.  Παράλληλα δεν αποδέχθηκε την υποχρηματοδότηση και αγωνίστηκε με όμορα σωματεία στην κατεύθυνση ανατροπής της.
  2. Επιμένει στην προάσπιση των συλλογικών κατακτήσεων και διεκδικήσεων των εργαζομένων.
  3. Δεν μπήκε στη λογική συνομιλίας με την Διεύθυνση για την εξεύρεση της λιγότερο επώδυνης λύσης, στο θέμα των περικοπών στους εργαζόμενους.
  4. Προάσπισε την εσωτερική ενότητα – όπως την αντιλαμβανόταν – απέναντι σε μια λογική διαχωρισμού των εργαζομένων σε διάφορες κατηγορίες και υπερασπίστηκε την διατήρηση κόκκινης γραμμής στις τελευταίες μειώσεις που επιβλήθηκαν τον Ιούλιο.

Ωστόσο, εκτιμούμε πως η συγκυρία είναι καθοριστική, για την προοπτική των κοινωνικών αγώνων αντίστασης στο ζοφερό μέλλον που μας ετοιμάζουν, αλλά και για την προοπτική και τον μετασχηματισμό του Συλλόγου εργαζομένων.

Ο ραγδαίος εκφασισμός της πολιτικής εξουσίας, ντυμένος τα προπαγανδιστικά ρούχα των «αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών» και των νομοθετικών τροποποιήσεων-πραξικοπημάτων, είναι πραγματικότητα. Το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο, για να αντιμετωπίσει την κρίση του, δεν θα διστάσει να περιστείλει ελευθερίες, και να αλλοιώσει δημοκρατικούς και δημόσιους θεσμούς.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, θα αξιοποιήσει κατάλληλα και  «προτάσεις» για εφόδους και ολοκληρωτικές λύσεις από ρατσιστικές ομάδες βίας ενάντια σε εκείνα τα τμήματα του πληθυσμού που θεωρούνται από τα νέα τάγματα ασφαλείας, «επικίνδυνα», «μολυσμένα» ή «διεφθαρμένα». Αυτή η επιθετικότητα βασίζεται στον φόβο μιας κοινωνίας σε αποδιοργάνωση, στην απώλεια του «εμείς», και  απαντάει με την στοχοποίηση όλων των άλλων, επιδιώκοντας να κάνει την βία βασικό στοιχείο της κοινωνικής συμπεριφοράς, ακριβώς επειδή στερείται μιας θετικής πρότασης κοινωνικής οργάνωσης.

Ο κίνδυνος να διαχυθεί στον κοινωνικό ιστό ένα πνεύμα συναισθηματικά δικαιωμένου τσαμπουκά έναντι των υπολοίπων ανθρώπων ή επαγγελματικών κατηγοριών, ήδη είναι εδώ, εμποδίζοντας τον καθένα να δει καθαρά τις αιτίες της κρίσης.

Πιστεύουμε πως το ερώτημα : αλληλεγγύη ή βαρβαρότητα;  είναι το θεμελιώδες  ερώτημα που καλούμαστε να απαντήσουμε ως Σωματείο εργαζομένων, στην εποχή της κρίσης.

Από την στιγμή,  που θεωρούμε πως επιλέγουμε τον αγώνα ενάντια στην βαρβαρότητα, μένει να οικοδομήσουμε τον αλληλέγγυο αγώνα, με νέο νόημα και πρακτική. Η αντίσταση στην βαρβαρότητα, συνυπάρχει με την οικοδόμηση νέων θεσμών και διαχείρισης από τους εργαζόμενους που επιλέγουν να μην είναι υπό διαχείριση.

Θεωρούμε, λοιπόν, πως ο αγώνας αυτός, σε γενικές γραμμές, εμπεριέχει:

α. την ευρύτερη δυνατή συμμαχία με τα Σωματεία, στον χώρο της υγείας – ψυχικής υγείας.

β. την αγωνιστική συμμετοχή εντός και εκτός πολιτικών θεσμών για τα εργασιακά ζητήματα στον Φορέα.

γ. την απόρριψη της προηγούμενης λογικής (πριν την κρίση), της «αυθεντίας», της εξουσιαστικότητας και των κακών εννοούμενων διαφοροποιήσεων, τόσο στις συνδικαλιστικές διεκδικήσεις, όσο και στο πλαίσιο εργασίας.

δ. την οικοδόμηση μιας νέας δράσης και προτάσεων αυτοδιαχείρισης και στήριξης στην κρίση με διεύρυνση των θεσμών αντιπροσώπευσης στο πλαίσιο του Συλλόγου.

ε. την σύνδεση με κινήματα κοινωνικής αλληλεγγύης και λαϊκής συνεργατικής οικονομίας και την πιθανότητα οικοδόμησης τέτοιων θεσμών, από τους εργαζόμενους του Οργανισμού.

στ. τη σύμπλευση και ενίσχυση με οποιαδήποτε ενέργεια του Οργανισμού, που ενισχύει την κοινωνική προσφορά και την όσμωση των θεραπευτικών προγραμμάτων, με την κοινωνία που πλήττεται.

Στο πνεύμα αυτό, καλούμε σε Γενικές Συνελεύσεις, με προπαρασκευαστικό χαρακτήρα, προκειμένου να πάρουμε αποφάσεις  για τα παραπάνω, να εξειδικεύσουμε τους στόχους του Σωματείου για τους εργαζομένους και να αποφασίσουμε για την συμμετοχή μας στις κινητοποιήσεις τις επόμενης εβδομάδας.

Γενική Συνέλευση Αθήνας :

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012, 11:00 η ώρα στις Κεντρικές Υπηρεσίες ΚΕΘΕΑ

Η παρουσία όλων είναι ιδιαίτερα σημαντική.

O Πρόεδρος                                                                                                   Ο Γραμματέας

Θανάσης Τζιούμπας                                                                                    Τάκης  Χαλδαίος

2 σκέψεις σχετικά με το “ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

  1. Εκ των καρεκλοκένταυρων: Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι που αφήνουν σχόλια, να είναι πιο συγκεκριμμένοι και σαφείς. Η σαφήνεια και το συγκεκριμμένο των σχολιών ή των καταγγελιών, δεν αναβαθμίζουν μόνο το blog του Συλλόγου, αλλά και τους ίδιους.

  2. ε ρε γερασαμε και μυαλο δεν βαλατε.καποιοι τελικα δεν μπορουν να αλαξουν…ο συλογος καποτε εγινε για να ριξει τον ζαφειριδη,τωρα θα ριξει και την κυβερνηση..καρεκλοκενταυροι του Δ.Σ,ΠΕΙΤΕ ΤΑ ΣΤΟΝ ΦΙΛΟ ΣΑΣ ΤΟΝ ΓΕΡΑΣΙΜΟ ΑΝΤΕ ΠΡΩΙ ΠΡΩΙ…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.