ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Θέμα: Εφαρμογή των όρων της ΣΣΕ

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι τέθηκε υπόψη του ΔΣ του Συλλόγου η αρνητική απάντηση σε αίτημα συναδέλφου για την χορήγηση άδειας ασθενείας παιδιού, με την αιτιολογία πως στην περίπτωση που και οι δύο σύζυγοι εργάζονται στο ΚΕΘΕΑ η προβλεπόμενη από τις ΕΣΣΕ του 1998 και του 2002 άδεια, δεν μπορεί να χορηγηθεί ολόκληρη και στους δύο, οπότε οι τρείς μέρες αθροιστικά αποτελούν το όριο του δικαιώματος αυτού.

Το παραπάνω αποτελεί μια αυθαίρετη ερμηνεία ενός σαφέστατου όρου της παραπάνω ΕΣΣΕ. Υπενθυμίζουμε:

1) ΕΣΣΕ 1998-1999       Άρθρο 5 : Άδειες σε εργαζόμενους με οικογενειακές υποχρεώσεις, παράγραφος 2. Γονική άδεια
«Σε κάθε εργαζόμενο γονέα χορηγείται άδεια έως τριών (3) ημερών με αποδοχές λόγω της ασθενείας του παιδιού του. Κατά τα λοιπά ισχύουν τα προβλεπόμενα στον Ν. 1483/84.»

2) ΕΣΣΕ 2002-2003       Άρθρο 10:  Άδειες σε εργαζόμενους, παράγραφος 2 Γονική άδεια
«Η γονική άδεια του άρθρου 5 παρ. 2 της Επιχειρησιακής  ΣΣΕ του ΚΕΘΕΑ της 21-12-97 χορηγείται με την προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης είτε από δημόσιο νοσοκομείο, ασφαλιστικό φορέα, ή από ιδιώτη γιατρό».

Δεν προκύπτει από πουθενά περιορισμός για την περίπτωση που και οι δύο γονείς είναι εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ.

Επιπρόσθετα ο Ν. 1483/1984 «ο οποίος ισχύει κατά τα λοιπά», όπως αναφέρει η ΕΣΣΕ του 1998, στο Άρθρο 7 θεσπίζει το δικαίωμα αντίστοιχης άδειας (την οποία η ΣΣΕ μεταβάλλει σε άδεια με αποδοχές μέχρι 3 ημέρες) και αναφέρει ρητά ότι την δικαιούνται και οι δύο σύζυγοι αν εργάζονται στον ίδιο εργοδότη.

Το γεγονός αυτό, αν δεν πρόκειται για λάθος, αποτελεί μια καταστρατήγηση της ΕΣΣΕ που από κοινού υπογράψαμε με την Διεύθυνση και δεσμευτήκαμε για την τήρησή της. Αποκτά δε ιδιαίτερη σημασία την στιγμή που οι σαρωτικές αλλαγές στα μισθολογικά συνοδεύονται και από την υπονόμευση των Συλλογικών Συμβάσεων, και δημιουργεί ερωτηματικά για το αν αυτή η πολιτική θα είναι η πολιτική της Δ/νσης απέναντι στο προσωπικό του ΚΕΘΕΑ.

Σε κάθε περίπτωση ο Σύλλογος Εργαζομένων ζήτησε από τον Διευθυντή ΚΕΘΕΑ την εφαρμογή των ΕΣΣΕ και δηλώνει ότι θα αντιταχθεί σε κάθε απόπειρα υπονόμευσης και ακύρωσης στην πράξη δικαιωμάτων, που δεν αντίκεινται σε κανένα νόμο ή διάταξη, αποτελούν αποτέλεσμα ελεύθερης διαπραγμάτευσης και διαδικασιών του ΟΜΕΔ και στηρίζουν το κλίμα εργασίας στο ΚΕΘΕΑ.

O Πρόεδρος                                                                      Ο Γραμματέας

Θανάσης Τζιούμπας                                                  Τάκης Χαλδαίος        

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.