ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΚΕΘΕΑ – ΟΚΑΝΑ

ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΚΕΘΕΑ – ΟΚΑΝΑ
Απειλείται με ναρκοθέτηση η απεξάρτηση και με απολύσεις οι εργαζόμενοι
Από παλιότερη κινητοποίηση του ΚΕΘΕΑ στο υπουργείο Υγείας

Η ενδεχόμενη συγχώνευση του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) με τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), στο όνομα της μείωσης του κόστους, είναι ο δούρειος ίππος για να ανοίξει το πεδίο στους ιδιώτες, τινάζει την απεξάρτηση στον αέρα, ναρκοθετεί τη ζωή χιλιάδων παιδιών που δίνουν τη μάχη για ζωή μακριά από τις ουσίες, θα οδηγήσει στην ανεργία εκατοντάδες εργαζόμενους που θα απολυθούν. Τα σενάρια που διαρρέει η κυβέρνηση, όλο και πιο έντονα το τελευταίο διάστημα, για συγχώνευση των δύο οργανισμών, και τα οποία αποσκοπούν καταρχήν να μετρήσουν αντιδράσεις, αποτελούν στόχο εδώ και μια πενταετία, βάζοντας ταφόπλακα στο χώρο της τοξικοεξάρτησης. Ηδη οι δύο οργανισμοί έχουν υποστεί τεράστιες περικοπές στον προϋπολογισμό τους τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ οι προβλεπόμενες απολύσεις θα έχουν συνέπεια εκτός των άλλων στην ποσοτική και ποιοτική παροχή υπηρεσιών.

 

Συγκεκριμένα, από τη μια έχουμε το ΚΕΘΕΑ, που εδώ και τριάντα χρόνια έχει να επιδείξει θεαματικά αποτελέσματα στο χώρο της απεξάρτησης. Από την άλλη ο ΟΚΑΝΑ ενώ διαθέτει εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό για υψηλών προδιαγραφών προγράμματα, με απόφαση των μέχρι τώρα κυβερνήσεων παραγκωνίζεται, διολισθαίνοντας τον Οργανισμό σε παροχή προγραμμάτων χαμηλών προδιαγραφών που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ανθρώπων που τα παρακολουθούν.

Πρόκειται για δύο προγράμματα με εντελώς διαφορετικές φιλοσοφίες ακόμη και στο τι σημαίνει θεραπεία. Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά. Για παράδειγμα, στους εφήβους έτσι κι αλλιώς απαγορεύεται η χορήγηση υποκατάστατων. Αν συγχωνευτούν οι δύο οργανισμοί με ποιου είδους προσέγγιση θα δουλεύουν; Ολα αυτά τη στιγμή που το πρόβλημα των ναρκωτικών εντείνεται, τα ναρκωτικά πωλούνται σχεδόν τζάμπα κι ελεύθερα, οι δομές πρόληψης απειλούνται με λουκέτο και οι ιδιώτες αλωνίζουν ελεύθερα ψαρεύοντας πελατεία έναντι υπέρογκων ποσών.

Πολλαπλάσιο το κόστος για το σήμερα και το μέλλον

«Μας προκαλεί έκπληξη πώς είναι δυνατόν την ίδια στιγμή που υπάρχουν συγκεκριμένες αποφάσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση και ενώ θα έπρεπε να ενισχυθούν οι φορείς υλοποίησης της εθνικής στρατηγικής, διοχετεύονται σενάρια συγχώνευσης που στόχο έχουν τις απολύσεις στο πλαίσιο του μνημονίου, δημιουργώντας αβεβαιότητα και ανασφάλεια όχι μόνο στους εργαζόμενους, αλλά κυρίως στους ανθρώπους που έχουν πρόβλημα εξάρτησης και στις οικογένειές τους. Αν εφαρμοστούν αυτά τα σενάρια η κατάσταση πλέον θα είναι διαλυτική και το κοινωνικό και το οικονομικό κόστος πολλαπλάσιο, όχι μόνο σήμερα αλλά και στο μέλλον», υπογράμμισε στον «Ρ» ο Χαράλαμπος Πουλόπουλος, διευθυντής του ΚΕΘΕΑ, επισημαίνοντας ότι «θα πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος 4139 ο οποίος δημοσιεύτηκε στις 20 Μάρτη του 2013 και όριζε τους φορείς, τους συγκεκριμένους οργανισμούς θεραπείας, όπως είναι το ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ, «18 ΑΝΩ» και ΨΝΘ και όριζε επίσης τα όργανα υλοποίησης της εθνικής στρατηγικής και πολιτικής για τα ναρκωτικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από μερικές μέρες, στις 5 Ιουνίου, με απόφαση του πρωθυπουργού ορίστηκε ο Εθνικός Συντονιστής για τα ναρκωτικά και ετοιμάζεται η Εθνική Επιτροπή Σχεδιασμού και Συντονισμού όπως και Συντονιστική Επιτροπή των Κέντρων Πρόληψης. Υπάρχει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο οργάνωσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος, όπου θα μπορούσε να γίνει Εθνικό Σχέδιο Δράσης και σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, όπου αυξάνονται οι εξαρτήσεις, έχουμε ραγδαία αύξηση του ΕΪΤΖ, μπαίνουν νέες ουσίες στη χώρα μας, όπως είναι το σίσα, να υπάρξει μια αναχαίτιση ή μείωση των επιπτώσεων του προβλήματος των ναρκωτικών».

Ενώ η Ολγα Βαμβακούρη, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ, υπογραμμίζει σε δήλωσή της στον «Ρ»: «Προκειμένου η κυβέρνηση να εξυπηρετήσει τα ιδιωτικά συμφέροντα στο χώρο της απεξάρτησης, δε διστάζει να θυσιάσει όχι μόνο τα δημόσια προγράμματα και τους εργαζόμενους σε αυτά αλλά κυρίως τους εξαρτημένους, οι οποίοι με τη διάλυση των προγραμμάτων είναι βέβαιο ότι θα εξαθλιωθούν ακόμη περισσότερο και πολλοί από αυτούς κινδυνεύουν να πεθάνουν. Είναι σαφές ότι οποιαδήποτε συγχώνευση δεν εξυπηρετεί κανενός είδους νοικοκύρεμα ή βελτίωση της λειτουργικότητας, αλλά στοχεύει μόνο σε απολύσεις, μείωση του κόστους και διάλυση του συστήματος».

ΠΗΓΗ: http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=7497804

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.