ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Συνάδελφοι,

Εδώ και τρία χρόνια οι εργαζόμενοι της χώρας υπόκεινται σε αλλεπάλληλες επιθέσεις κάθε μορφής. Μειώσεις αποδοχών, απολύσεις, ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Τελευταία γίναμε και μάρτυρες μιας καινούριας και εξαιρετικά γρήγορης δυνατότητας για «τελικές λύσεις» με τις ευλογίες της τρόικας: κλείσιμο και διάλυση οργανισμών με την διάσημη πλέον Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ). Η ΕΡΤ είναι ο πρώτος οργανισμός που δοκιμάζει αυτήν την μέθοδο ξαφνικού θανάτου όπως η Χιροσίμα δοκίμασε την γοητεία της ατομικής βόμβας. Όχημα για αυτήν την πολιτική της κυβέρνησης είναι ο κοινωνικός αυτοματισμός και το «διαίρει και βασίλευε» που προωθεί. Χτυπάει μεθοδικά και μεμονωμένα επιδιώκοντας την ελαχιστοποίηση έως και εξαφάνιση της αλληλεγγύης.imagesΣ

Εδώ και καιρό, όλο και πιο συχνά, ακούγονται σενάρια που αφορούν και το ΚΕΘΕΑ. Αναφέρονται είτε σε απολύσεις, είτε σε συγχωνεύσεις με άλλους οργανισμούς (κυρίως ΟΚΑΝΑ). Τέτοια σενάρια συγχώνευσης του ΚΕΘΕΑ με τον ΟΚΑΝΑ (με δημιουργία νέου φορέα και κατάργησή τους) «διέρρευσαν» έντονα την προηγούμενη εβδομάδα. Προήλθαν από δημοσιεύματα εφημερίδων και γραφεία υπουργείων. Οι φήμες – αληθινές ή όχι – προκάλεσαν εύλογη ανησυχία σε όλους μας. Το ΚΕΘΕΑ συγκάλεσε για τον λόγο αυτόν το Διοικητικό του Συμβούλιο την Πέμπτη 20/6/2013. Στην συνεδρίαση αυτή ζήτησε η διεύθυνση να παραβρεθούν οι Υπεύθυνοι Θεραπευτικών Προγραμμάτων/Τομέων και ο Σύλλογος Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ με εκπροσώπους από το ΔΣ του.

Ακολουθεί η έγκυρη ενημέρωση από το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ για την συνάντηση αυτή:

  1.  Συζητήθηκε το κατά πόσο τα δημοσιεύματα και οι διαρροές έχουν βάση. Η εκτίμηση της διεύθυνσης είναι ότι πραγματικά υπάρχει βάση. Πιθανολογήθηκε ότι υπό την πίεση για άμεσες απολύσεις και με το δεδομένο της τροπής που πήρε η υπόθεση της ΕΡΤ (λόγω της μεγάλης αντίδρασης που υπήρξε, αυτό θεωρούμε δείχνει και τον δρόμο σ’ εμάς)[1] η κυβέρνηση ψάχνει σε διάφορους οργανισμούς για αριθμούς. Η πιθανότητα λοιπόν συγχώνευσης ΚΕΘΕΑ – ΟΚΑΝΑ με άμεση κατάργησή τους ενδέχεται να είναι αντικείμενο επεξεργασίας όπως βέβαια και οι συγχωνεύσεις άλλων οργανισμών. Ο κίνδυνος επομένως είναι υπαρκτός.
  2.  Δεν υπάρχει η αίσθηση ότι θα παίξουν ρόλο αξιολογήσεις, αξιοπιστία, μεθοδολογία και άλλα σχετικά μιας και ο στόχος είναι οι απολύσεις.
  3.  Το ΚΕΘΕΑ θα κινηθεί προς όλες τις κατευθύνσεις – με έμφαση την κυβέρνηση – κινητοποιώντας πρόσωπα και θεσμούς και αναπτύσσοντας την επιχειρηματολογία του με στόχο να πείσει όχι μόνο για το λανθασμένο μιας επιλογής κατάργησης και συγχώνευσής του αλλά και για το πολιτικό κόστος που θα επιφέρει κάτι τέτοιο σε όποιον το μεθοδεύσει.
  4.  Σε περίπτωση που τα σενάρια γίνουν πραγματική απειλή θα χρησιμοποιηθεί και κάθε νόμιμο μέσο για να ακυρωθεί μια τέτοια απόφαση συγχώνευσης.
  5.  Το ΚΕΘΕΑ δεν συζητάει άλλη επιλογή από την ακύρωση τέτοιας πρόθεσης – εάν και εφόσον οι φήμες επαληθευτούν – αλλά ακόμα κι αν η κυβέρνηση προχωρήσει μονομερώς σ’ αυτήν την επιλογή, θα υποστηριχθεί από το ΚΕΘΕΑ ο διαχωρισμός των υπηρεσιών που παρέχονται στον χώρο της απεξάρτησης σε μια βάση θεραπευτικών προσεγγίσεων και όχι συγχώνευσης. Σε κάθε περίπτωση ήταν ξεκάθαρο ότι το ΚΕΘΕΑ δεν συζητάει απολύσεις και αυτό είναι κόκκινη γραμμή.

Η θέση των εκπροσώπων του Συλλόγου Εργαζομένων στη συνάντηση ήταν ότι:

  1. Για μας η απειλή συγχωνεύσεων – απολύσεων ήταν και είναι υπαρκτή, κάτι που συμπεραίναμε μέσα από την συνεχή παρακολούθηση των πολιτικών εξελίξεων. Ιδιαίτερα η ΠΝΠ έδειξε την τάση για τέτοιες παρεμβάσεις.
  2. Θεωρούμε ότι το ΚΕΘΕΑ έπρεπε να συνδεθεί (ακόμα και τώρα) περισσότερο με τον αγώνα ενάντια στην εφαρμογή της ΠΝΠ στην ΕΡΤ για λόγους αλληλεγγύης αλλά και επειδή αν περάσει η πρακτική αυτή εκεί θα ακολουθήσουμε πολλοί.
  3. Δεν δεχόμαστε καμία απόφαση συγχώνευσης με οποιονδήποτε μανδύα κι αν την παρουσιάσουν, για μας ισοδυναμεί με κλείσιμο του οργανισμού.
  4. Θεωρούμε απαραίτητη την ενημέρωση υποστηριζομένων και μελών των οικογενειών τους. Είναι θέμα δημοκρατίας και εσωτερικής συνέπειας απέναντι στις αρχές μας.

Συνάδελφοι,

τις ημέρες αυτές ακούγονται πολλά. Για να μπορέσουμε να σταθούμε δυνατοί απέναντι σε οποιαδήποτε σενάρια που οδηγούν σε συρρίκνωση ή/και εξαφάνιση θα πρέπει να στηριχτούμε ο ένας στον άλλον και όλοι μαζί αμοιβαία στους εργαζόμενους που αγωνίζονται σε όλη την Ελλάδα. Δεν υπάρχουν περιθώρια για ατομισμούς και προσωπικές συνταγές σωτηρίας. Η αλληλεγγύη είναι ζητούμενο και όχημα για την ανατροπή των σχεδίων που υπαγορεύονται από τα μνημόνια. Τα περιθώρια τελείωσαν χτες. Είναι σημαντικό να συμμετέχετε μαζικά στις συνελεύσεις των παραρτημάτων.

 

Η συνέλευση παραρτήματος Αθήνας θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 25/6/2013 στις 17:30 στις Κεντρικές Υπηρεσίες ΚΕΘΕΑ στο Μετς.

Να είμαστε όλοι εκεί.

 

 

Ο Πρόεδρος                                                                                                                           Ο Γραμματέας

Θανάσης Τζιούμπας                                                                                                                     Τάκης Χαλδαίος


[1] Παρατήρηση ΔΣ Συλλόγου Εργαζομένων

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.