Η Υγεία στην Task Force…

Αναδημοσιεύουμε άρθρα, σχετικά με την ανάθεση των αναδιαρθρώσεων του τομέα Υγείας, στην ομάδα τεχνογνωσίας των επικυρίαρχων, Task Force. Ένας αγώνας όλων των εργαζομένων και της κοινωνίας, για την ανατροπή της κατάστασης και το κτίσιμο μιας αποτελεσματικής αντίστασης, απαιτεί την γνώση όλων των παραμέτρων της κρίσης, που δεν είναι αποκλειστικά διεθνής και σε καμιά περίπτωση, μόνο το αποτέλεσμα οικονομικών και πολιτικών συσχετισμών στο εσωτερικό της χώρας.

Η Υγεία στην Task Force

 Την ώρα που ο υπουργός Υγείας δηλώνει ότι συνεχίζεται ο διάλογος για την ανασυγκρότηση του νέου ΕΟΠΥΥ και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, έχει ήδη δώσει στην Task Force το σχεδιασμό μέσω τη επιτροπής «Υγεία εν δράσει»! Το τίμημα για τα δύο χρόνια που θα κρατήσουν η μελέτη και η αναμόρφωση του ΕΟΠΥΥ θα φτάσει τα 4,5 εκατ.ευρώ. Η άλλη πρόταση υπό τον καθηγητή Κυρ.Σουλιώτη, που ήταν δωρεάν, δεν προτιμήθηκε.

Νέος ΕΟΠΥΥ δια χειρός Task Force! Τι προτείνουν οι Γερμανοί για εργαζόμενους- ασθενείς

Επίσκεψη σε εξειδικευμένο γιατρό και νοσοκομείο μόνο με … «φύλλο πορείας», ΕΟΠΥΥ μόνο σε ρόλο αγοραστή αλλά και συμβάσεις του δημοσίου συστήματος υγείας με ιδιώτες περιλαμβάνει μεταξύ άλλων η πρόταση της ομάδας Ράιχενμπαχ για την αναμόρφωση του ΕΟΠΥΥ και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Τι αναφέρει για εργαζόμενους και κινητικότητα

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
 
Άλλη μία πρόταση έχει στα χέρια του ο Άδωνις Γεωργιάδης προκειμένου να πάρει τις αποφάσεις για την αναμόρφωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας δηλαδή τον τρόπο που θα λειτουργούν Κέντρα Υγείας, πολυϊατρεία και περιφερειακά ιατρεία. 
 
Η Γερμανική ομάδα με επικεφαλής τον Χορστ Ράιχενμπαχ προτείνει μεταξύ άλλων ο ΕΟΠΥΥ να μετατραπεί μόνο σε «αγοραστή» υπηρεσιών Υγείας και να παζαρεύει παροχές και τιμές από τις Υγειονομικές περιφέρειες που θα συντονίζουν όλες τις μονάδες.
Όμως αυτό που φαίνεται ότι θα ανοίξει νέο κύκλο αντιδράσεων αφορά στον περιβόητο οικογενειακό γιατρό. 
 
Και αυτό διότι τα σχέδια των Γερμανών εμπειρογνωμόνων προβλέπουν την «καθιέρωση του θεσμού του οικογενειακού ιατρού, την υποχρεωτική εγγραφή του πολίτη στο μητρώο του οικογενειακού ιατρού, την υποχρεωτική έκδοση παραπεμπτικού για επίσκεψη στην εξειδικευμένη και δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας (εξαιρέσεις σε χρόνιους ασθενείς και επιλεγμένα νοσήματα)».
 
Ουσιαστικά οι ασθενείς θα πρέπει να εξασφαλίζουν πριν πάνε σε εξειδικευμένο γιατρό το πράσινο φως από τον οικογενειακό γιατρό με συνέπεια να δημιουργούνται νέα προσκόμματα στην ελεύθερη πρόσβασή τους στις υπηρεσίες υγείας.
 
Όμως στον αέρα είναι και οι εργασιακές σχέσεις του προσωπικού καθώς αν αλλάξει νομικό πρόσωπο ο ΕΟΠΥΥ, δεδομένου ότι η Task Force προτείνει να δημιουργηθεί νέος φορέας, είναι άγνωστο πως θα διαμορφωθούν οι νέες συνθήκες για τους εργαζόμενους.  
 
 Εκτός αυτού όμως ο Ράιχενμπαχ και η ομάδα του περιμένουν τη σαρωτική κινητικότητα σε όλους τους υπαλλήλους της ΠΦΥ – που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με την τρόικα- να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος Δεκεμβρίου. Τότε θα πρέπει να είναι όλα έτοιμα, χρηματοδότηση- εργαζόμενοι- σύστημα- ώστε από 1.1.2014 να έχει αρχίσει τη λειτουργία του ο νέος ΕΟΠΥΥ και η νέα ΠΦΥ.
 
Στο άμεσο μέλλον η ομάδα των Γερμανών ειδικών προτείνει να δημιουργηθούν οικογενειακά ιατρεία – με 3-5 οικογενειακούς ιατρούς, 1 παιδίατρο, επαγγελματίες υγείας και διοικητικό προσωπικό, καλύπτοντας 5-10.000 πληθυσμό, «συμπληρούμενα από ατομικά ιατρεία οικογενειακών ιατρών, όπου οι συνθήκες το επιβάλλουν».
 
Η πρόταση των εμπειρογνωμόνων του Ράιχενμπαχ προβλέπει αντίστοιχα με την ελληνική πρόταση Σουλιώτη την 24ωρη κάλυψη για έκτακτα περιστατικά. 
 
Πάντως το ενδεχόμενο καθιέρωσης του θεσμού του οικογενειακού γιατρού προκαλεί έντονες αντιδράσεις από ιατρικούς συλλόγους και ενώσεις. Αντίθετος είναι και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) καθώς ο πρόεδροςΜιχάλης Βλασταράκος είχε δηλώσει πρόσφατα ότι δεν είναι δυνατόν στην εποχή της εξειδικευσης των γνώσεων οι πολίτες να απευθυνονται πρώτα σε γενικό γιατρό.
 

Ανεξάρτητος φορέας ο ΕΟΠΥΥ. Θα αγοράζει υπηρεσίες από τους ιδιώτες

Νέα κουρέματα σε παροχές των ασφαλισμένων, ασθενείς δύο ταχυτήτων με διαφορετικά «πακέτα» κάλυψης, ένταξη όλων των μονάδων υγείας και των πολυϊατρείων στο ΕΣΥ, αξιολογήσεις προσωπικού καθώς και συμβάσεις με τον ιδιωτικό τομέα αλλά με συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις προβλέπει μεταξύ άλλων το απόρρητο σχέδιο της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (task Force) για την αναδιάρθρωση του ΕΟΠΥΥ.

Πλήρες σχέδιο για τη μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε ανεξάρτητο φορέα που θα αγοράζει υπηρεσίες υγείας από τον ιδιωτικό τομέα, φέρεται να προωθεί η ομάδα εμπειρογνωμόνων με επικεφαλής τον Ράιχενμπαχ.

Με βάση απόρρητο σχέδιο που παρουσιάζει η «Ελευθεροτυπία», ο νέος ΕΟΠΥΥ θα παρέχει μειωμένες παροχές στους ασθενείς, δε θα διαθέτει πολυϊατρεία και μονάδες υγείας και θα ελέγχεται από ξένους μάνατζερ. Οι μονάδες του μεταφέρονται στο ΕΣΥ.

Σε όλη τη διαδικασία, βασικοί εταίροι της ελληνικής κυβέρνησης θα είναι το γερμανικό υπουργείο Υγείας αλλά και θυγατρική εταιρείας που συνδέεται με κολοσσιαίο ασφαλιστικό φορέα της Γερμανίας.

Ο ΕΟΠΠΥ αναμένεται να αγοράζει υπηρεσίες υγείας από τον ιδιωτικό τομέα, με μειωμένες παροχές στους ασθενείς, χωρίς πολυϊατρεία και μονάδες υγείας, ο οποίος θα ελέγχεται μάλιστα και από ξένους μάνατζερ.

Το χειρότερο για τους ασθενείς, αναφέρει η «Ελευθεροτυπία», είναι ότι έρχεται περαιτέρω μείωση των παροχών, ενώ δημιουργούνται ασθενείς δύο ταχυτήτων, αυτοί που έχουν να πληρώσουν και παίρνουν περισσότερες υπηρεσίες και εκείνοι που δεν έχουν και λαμβάνουν το περιορισμένο πακέτο.

Σε όλη αυτή τη διαδικασία, βασικοί εταίροι της ελληνικής κυβέρνησης θα είναι το γερμανικό υπουργείο Υγείας αλλά και θυγατρική εταιρείας που συνδέεται με κολοσσιαίο ασφαλιστικό φορέα της Γερμανίας.

Επικεφαλής της διαχείρισης του ΕΟΠΥΥ αναλαμβάνουν ξένοι εμπειρογνώμονες με διεθνή εμπειρία, οι οποίοι θα αμείβονται με υψηλούς μισθούς, τόσο οι ίδιοι, όσο και οι τεχνικοί τους σύμβουλοι. Μάλιστα εισάγονται κριτήρια για τη σύναψη νέων συμβάσεων με ιδιωτικούς φορείς που θα παρέχουν υπηρεσίες στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Όσο για το προσωπικό θα περάσει από κόσκινο, καθώς προβλέπεται η ανακατανομή του από τα κεντρικά γραφεία στις αποκεντρωμένες υπηρεσίες ή όπου κριθεί ότι πρέπει να καλυφθούν ανάγκες, ενώ περιλαμβάνει και επανέλεγχο του αριθμού του προσωπικού και των προσόντων του.

Πηγή: http://news247.gr/eidiseis/koinonia/ygeia/aporrhto_sxedio_ths_task_force_gia_germaniko_eopyy.2322067.html

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.