ΤΑ ΠΕΔ(Υ)Α …ΠΑΙΖΕΙ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΤΑ ΠΕΔ(Υ)Α …ΠΑΙΖΕΙ  

Το τελευταίο διάστημα, υλοποιείται ο ενταφιασμός της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ) με το «προσωρινό» λουκέτο στον ΕΟΠΥΥ.

Το νέο μόρφωμα Πρωτοβάθμιας Υγείας, είναι η μετατροπή των πολυιατρείων σε Κέντρα Υγείας Αστικού τύπου, αλλά το σίγουρο είναι πως θα διαμορφώσει μια νέα κατάσταση στο χώρο της δημόσιας Υγείας – εν καιρώ ανθρωπιστικής κρίσης – και τη διαθεσιμότητα/κινητικότητα 8500 εργαζομένων.

Δεν τρέφουμε αυταπάτες, για τις προθέσεις της «μεταρρύθμισης», καθώς η συνολική επίθεση στην κοινωνία, τα τελευταία χρόνια, έχει συγκριμένους εκφραστές και μεθόδους υλοποίησης. Στην περίπτωση, μάλιστα του ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ, το σύστημα εκμεταλλεύτηκε τις υπαρκτές ενδογενείς αδυναμίες του φορέα και τις ηθικές παρασπονδίες πολλών γιατρών που συνέδεαν τα ιδιωτικά ιατρεία τους με το «πελατολόγιο» του Ι.Κ.Α. Έτσι απαξίωσε τις κινητοποιήσεις και τις διαμαρτυρίες, αφού ο κόσμος γνώριζε την παράμετρο αυτή και δίστασε να διευρύνει το μέτωπο γιατρών-ασθενών.

Το γκρέμισμα έχει ήδη ξεκινήσει και το βιώνουμε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Ο δρόμος της αντίστασης είναι διαρκής, αλλά περνά και μέσα από μια αλλαγή νοοτροπίας και ήθους που αμφισβητεί όχι μόνο τις μνημονιακές πολιτικές της γενοκτονίας του λαού μας αλλά και τις παρασιτικές ή συντεχνιακές παραμορφώσεις της δημόσιας υγείας.

Η μείωση των δημοσίων δαπανών για την υγεία και οι απολύσεις είναι στρατηγικός στόχος για τα επόμενα χρόνια.  Αν αυτό επιφέρει εξαθλίωση και θάνατο, δεν έχει καμιά σημασία για τους  κρατικούς υπηρέτες της πολιτικής αυτής.

Το κλείσιμο του ΕΟΠΥΥ, εντάσσεται στο ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο ιδιωτικοποίησης της Υγείας. Μέσω ενός «κρατικοδίαιτου ιδιωτικού τομέα» ταυτόχρονα με τα «πακέτα» που προσφέρουν οι ασφαλιστικές εταιρίες, θα διασφαλίζεται η ανεμπόδιστη κερδοσκοπική κυκλοφορία ως εμπορευμάτων, των υπηρεσιών υγείας και της κλινικής έρευνας.

Η  καταστροφική κυβερνητική πολιτική, σχεδιάζει μια ενδιάμεση περίοδο «κοινωνικής ερήμου»,  σπαρμένης με απώλειες ζωών. Όταν κάποτε- αναπόφευκτα- η κρίση τελειώσει, θα μιλάνε για τον «υγιή» ιδιωτικό τομέα που προσφέρει φροντισμένες υπηρεσίες υγείας, στις συσσωρευμένες πληγές της κοινωνίας.

Ο «νέος ΕΟΠΥΥ», θα μειώσει ακόμα πιο πολύ το βασικό πακέτο δωρεάν παροχών και θα μετατραπεί σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας από τον επιχειρηματικό τομέα, ενώ ο πολίτης θα πληρώνει ακόμα περισσότερα για την αγορά του κοινωνικού αγαθού της υγείας (δημόσια ή ιδιωτικά).

Παράλληλα, η εξαφάνιση της ΠΦΥ,  επιβαρύνει και τα ήδη επιβαρυμένα νοσοκομεία (αύξηση νοσηλευτικής κίνησης, χρόνος αναμονής, κλπ) οριστικοποιώντας το τέλος του εναπομείναντος δημόσιου συστήματος Υγείας.

Οι εξελίξεις είναι δεμένες με τη ζωή μας. Τόσο ως πολίτες και χρήστες υπηρεσιών υγείας, όσο και ως εργαζόμενοι στην φροντίδα ευάλωτων πληθυσμών. H κατεδάφιση του εναπομείναντος Ε.Σ.Υ, συμπαρασύρει όλους τους μηχανισμούς  βοήθειας των εξαρτημένων, μέσω της επαρκούς δικτύωσης, με βασικό πυλώνα  τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας  και κοινωνικής φροντίδας ( διαγνωστικές εξετάσεις, νοσηλεία, κάλυψη προνοιακών αναγκών, ιατροπαιδαγωγικές δομές, υποστήριξη οικογενειών, κα.).

Το πεδίο για ένα νέο «κοινωνικό κράτος των ΜΚΟ», παρέα με «εθνικούς χορηγούς και ευεργέτες» υγείας και πρόνοιας είναι πια ανοικτό.

«Συμμορφούμενοι ασθενείς»,  «συνεργάσιμοι δανειολήπτες», πειθήνιοι βάτραχοι  σε ένα νερό που όλο και πιο πολύ ζεματάει. Δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία ότι το μοντέλο του νέου ΕΟΠΥΥ- ΠΕΔΥ, θα μπορούσε να επαναληφθεί και στον τομέα της Απεξάρτησης γενικά, αλλά και του ΚΕΘΕΑ ειδικά, με την διαμόρφωση ενός νέου «αξιολογημένου» Οργανισμού στη θέση του παλιού. Ούτως ή άλλως αυτό είναι το μέλλον για το οποίο μας προορίζουν.

  • Η υπόθεση της Δημόσιας Υγείας είναι κοινωνική υπόθεση όλων μας.

 

  • Η διεκδίκηση και η διατήρηση ενός ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ για όλους τους πολίτες αποτελεί πάγια θέση μας

 

  • Ο αγώνας συνεχίζεται ενάντια στις εγκληματικές πολιτικές στον χώρο της Υγείας – Ψυχικής Υγείας.

O Πρόεδρος                                                  Ο Γραμματέας

Τάκης Χαλδαίος                                         Δημήτρης Γιαννάτος

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.