ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΑΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ

Του Θανάση Τζιούμπα – Αντιπρόεδρου Συλλόγου Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ

Η αδειοδότηση λειτουργίας  ιδιωτικών κέντρων «απεξάρτησης» αποτελεί ένα θέμα που έρχεται και επανέρχεται εδώ και χρόνια, με την πίεση των ιδιοκτητών διαφόρων «θεραπευτηρίων», που ανακάλυψαν στην απελπισία των οικογενειών των εξαρτημένων μια πηγή παχυλών εσόδων. Τα «treatment” μέχρι τώρα έκαναν χρυσές δουλειές και αυξανόταν σαν τα μανιτάρια. Μόνο στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, μια καταμέτρηση από την ΙΘΑΚΗ κατέγραψε πάνω από 50 τέτοια κέντρα, που λειτουργούσαν παράνομα μεν, δημόσια δε, διαφημίζοντας ανοιχτά τις ποικίλες «υπηρεσίες» τους. Επιπρόσθετα υπάρχει σωρεία δικαστικών αποφάσεων όπου οι κύριοι αυτοί «δικαιώθηκαν» με το σκεπτικό ότι υπάρχει κενό νόμου για την λειτουργία τους, άρα δεν μπορούν να διωχθούν.

Η ψήφιση του Ν.4139 που προβλέπει την δυνατότητα αδειοδότησης μονάδων απεξάρτησης (με τον περιορισμό τουmoney-monopoly «μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα») φαίνεται να βάζει στην τελική ευθεία την διαδικασία λειτουργίας των «treatment» με κρατική πλέον βούλα. Γνωρίζουμε πως η σχετική συζήτηση έχει προχωρήσει και βρίσκεται στο στάδιο του ορισμού των «προδιαγραφών». Γνωρίζουμε ακόμη πως αναπτύσσεται και στο ΚΕΘΕΑ μια τάση να πάρει μέρος στην διαδικασία αυτή, προφανώς με την λογική της «διασφάλισης της ποιότητας» των παρεχόμενων υπηρεσιών σε μια διαδικασία που κρίνει «αναπόφευκτη».

Είναι όμως έτσι; Ποιες κοινωνικές ανάγκες πρόκειται να καλύψουν τα «μη κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα», τα μόνα που πρόκειται να επωφεληθούν από τις αδειοδοτήσεις, καθώς οι άλλοι φορείς που κατονομάζονται στο Ν. 4139, όταν επιλέγουν να παρέμβουν στον χώρο των εξαρτήσεων, συνεργάζονται με τις δομές δημόσιων και δωρεάν  υπηρεσιών (ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ, Ψυχιατρικά); Υπάρχει κάποια ζήτηση που δεν καλύπτεται, κι αν αυτό συμβαίνει ποιες είναι οι αιτίες; Πως είναι δυνατόν η πολιτεία που επαίρεται ότι έχει «μηδενίσει την λίστα αναμονής στα υποκατάστατα» να θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη και άλλων παικτών στον χώρο; Πως είναι δυνατόν, όταν έχει καταδικάσει τις Θεραπευτικές Κοινότητες σε μαρασμό με την μη έγκριση προσλήψεων, έστω και σε αντικατάσταση των αποχωρήσεων για τόσα χρόνια (και μάλιστα για λόγους που δεν αφορούν στην παρούσα κρίση των δημοσίων οικονομικών), να έρχεται να «θεραπεύσει την ανεπάρκεια που μόνη της δημιούργησε;

Οι απαντήσεις έρχονται εύκολα, αν κοιτάξει κανείς τις συνολικές πολιτικές που ασκούνται στον χώρο της Δημόσιας Υγείας: Η πολιτεία αποχωρεί από το πεδίο της υποχρέωσης της για προνοιακές πολιτικές, όλο και περισσότερα ανατίθενται στον ιδιωτικό τομέα, με προφανείς συνέπειες την μείωση των υπηρεσιών, τον αποκλεισμό μεγάλου αριθμού πολιτών  και την υποβάθμιση της ποιότητας  με την «ευελιξία» της χρηματοδότησης και των εργασιακών σχέσεων. Οι ιδιώτες των «treatment» από την μεριά τους, έχοντας δει την πελατεία τους να μειώνεται λόγω της οικονομικής κρίσης, επιζητούν την ευκαιρία να διεκδικήσου μέρος της κρατικής χρηματοδότησης. Και επειδή, ούτως ή άλλως, για φορολογικούς και όχι μόνο λόγους, έχουν ενδυθεί τον τύπο του «μη κερδοσκοπικού», οι διατάξεις του Ν. 4139 λειτουργούν φωτογραφικά γι αυτούς. Μια πιθανή νομιμοποίηση της λειτουργίας τους θα τους έδινε το δικαίωμα να χορηγούν νόμιμες βεβαιώσεις , ώστε οι πελάτες που αλιεύουν να απολαμβάνουν τα ωφελήματα της σχετικής νομοθεσίας, και βέβαια, γιατί όχι, και στην διεκδίκηση μεριδίου από την ούτως ή άλλως ισχνή πίτα της κρατικής χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων.

Σε ένα τέτοιο ζοφερό τοπίο είναι ανάγκη το ΚΕΘΕΑ να αντιπαραθέσει μια στάση αρχών. Και είναι αρχή μας ότι η εξάρτηση έχει κοινωνικές αιτίες οπότε η απεξάρτηση είναι υποχρέωση της κοινωνίας  και ταυτόχρονα δικαίωμα του εξαρτημένου. Είναι αρχή μας ότι η απεξάρτηση συντελείται μέσα σε ένα ενεργό πλαίσιο αυτοβοήθειας και αλληλοβοήθειας, αυτό της Θεραπευτικής Κοινότητας, που η οικονομική συναλλαγή δεν μπορεί παρά να το στρεβλώσει και να το μολύνει.  Στις προκλήσεις της νέας εποχής οι όροι του διλήμματος είναι σαφείς: Προασπίζουμε την απεξάρτηση όπως την υπηρετούμε και γνωρίζουμε την αποτελεσματικότητα της ή αποδεχόμαστε μια πολιτική επιλογή που αυτοπροσδιορίζεται ως «νομοτέλεια» στην λογική «αφού δεν μπορούμε να το αποφύγουμε ας το απολαύσουμε».

Αυτό που μας ανησυχεί ιδιαίτερα είναι ότι στα ανώτατα κλιμάκια λήψης αποφάσεων του ΚΕΘΕΑ μοιάζει η επιλογή να είναι η δεύτερη. Γιατί πως αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί η συζητούμενη εμπλοκή του ΚΕΘΕΑ τόσο στην θέσπιση προδιαγραφών όσο και η συμμετοχή στελεχών του στα όργανα που θα αποφανθούν για την αδειοδότηση ιδιωτών; Πως αλλιώς μπορεί να ερμηνευτούν εκφράσεις όπως «με ορθολογικότητα και συνέπεια χρειάζεται να αποφύγουμε στερεότυπα», όπως τα συναντάμε σε εισηγήσεις, εισηγήσεις που περιλαμβάνουν στα στερεότυπα την θεραπευτική σχέση δίχως οικονομικό αντάλλαγμα και προτείνουν νοσήλεια για τα μέλη μας;

Θεωρούμε ότι τέτοιες επιλογές πρέπει να συζητηθούν διεξοδικά, πριν τα τετελεσμένα που μπορούν να δημιουργήσουν περιπλέξουν ακόμη περισσότερο τα προβλήματα, εσωτερικά και εξωτερικά, που αντιμετωπίζει το ΚΕΘΕΑ. Και θεσμικά, το όργανο που χαράζει την πολιτική του ΚΕΘΕΑ είναι το ΣΠΟΚ, το οποίο πρέπει να συγκληθεί άμεσα για να πάρει θέση στο θέμα αυτό.

Θανάσης Τζιούμπας

 

 

One thought on “ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΑΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ

  1. Συμφωνούμε απόλυτα , ζούμε πλέον στην περίοδο της παράνοιας της εμπορευματοποίησης του πόνου , της υγείας και όλων των αγαθών που οφείλει το κράτος να παρέχει δωρεάν στους πολίτες του προάγωντας και προασπίζοντας το δήμοσιο όφελος. Στο βωμό του κέρδους θυσιάζονται ηθικές, πολιτικές και ανθρώπινες ζωές. κρίμα

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.