Ενημέρωση Διοικητικού Συμβουλίου

Στις 18/5/2016 συνεδρίασε το  Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου. Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν:

  1. Ενημέρωση-Αξιολόγηση συνελεύσεων
  2. Υπογραφή της νέας ΣΣΕ.
  3. Ασφαλιστικό Συμβόλαιο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
  4. Άρθρο 22 (για προσλήψεις με δελτίο παροχής υπηρεσιών).
  5. Αξιολόγηση υπαρχουσών συνθηκών και συντονισμός για σχέδιο δράσης.
  1. Συνελεύσεις

Ολοκληρώθηκε ο κύκλος των γενικών συνελεύσεων του Συλλόγου σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο και Ηράκλειο, στις οποίες εγκρίθηκε η εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου όπως είχε παρουσιαστεί (Δες https://sekethea.wordpress.com). Η εκτίμηση του ΔΣ, πέραν της υλοποίησης των αποφάσεων των συνελεύσεων, είναι ότι χρειάζεται επειγόντως να βρεθούν οι τρόποι που θα επιτρέψουν την καλύτερη δυνατή οργάνωση της ουσιαστικής συμμετοχής των συναδέλφων στη λειτουργία του Συλλόγου. Κάποια βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση μπορούν να γίνουν άμεσα, ενώ χρειάζεται ενδεχομένως να προχωρήσουμε και σε καταστατικές αλλαγές. Επίσης εκτιμήσαμε ως ιδιαίτερα θετική την πρόταση και σύσταση ομάδας εργασίας για παράνομα ιδιωτικά ΄΄κέντρα απεξάρτησης΄΄ στο παράρτημα Βόρειας Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη.

  1. Συλλογικές διαπραγματεύσεις

Για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στις 13/5 με την διεύθυνση κατά την  οποία παρέμεινε μια διαφοροποίηση απόψεων σχετικά με το αν θα  στο προοίμιο της Σύμβασης θα γίνεται ρητή αναφορά στους νόμους από το 2010 και μετά, όπως ζητάει η Διεύθυνση, ή όχι, όπως θέλει η πλευρά του Συλλόγου. Διαφοροποίηση υπήρξε και σχετικά με τη διάρκεια της ΣΣΕ για ένα ή για δύο χρόνια. Συμφωνήθηκε να εργαστούν οι νομικοί των δύο μερών για να ξεπεραστούν τα όποια θέματα και έχει ήδη γίνει μια πρόταση από τη μεριά του συλλόγου και συνεχίζεται η διαδικασία.

Για τον Κανονισμό Εργασίας του Οργανισμού, έχει σταλεί η πρόταση του Συλλόγου για ανανέωση μέχρι την 31/12/16 και έναρξη διαπραγματεύσεων για αλλαγές στον κανονισμό από την 1/10 και αναμένεται η απάντηση της Διεύθυνσης.

  1. Συμβόλαιο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης

Υπάρχουν τα εξής δεδομένα:

α) Ο Οργανισμός δεν μπορεί να παρέχει πλέον συμβόλαιο στο προσωπικό του μετά τη ρητή απαγόρευση του νόμου.

β) Εάν υπάρξει συμβόλαιο θα πρέπει τα ασφάλιστρα να βαρύνουν του εργαζόμενους από το μισθό τους.

γ) Σε αυτή την περίπτωση, η συμμετοχή είναι εθελοντική.

δ) Δεδομένων των παραπάνω, ο μόνος που μπορεί να υπογράψει ομαδικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο είναι πλέον ο Σύλλογος Εργαζομένων.

ε) Η συνέχιση της ασφαλιστικής κάλυψης χωρίς προηγούμενο έλεγχο της ασφαλισιμότητας μπορεί να επιτευχθεί ανεξάρτητα από το ποια είναι η ασφαλιστική εταιρία με την οποία συμβαλλόμαστε.

στ) Το κόστος του συμβολαίου σχετίζεται άμεσα με τις καλύψεις και με τον αριθμό των συμμετεχόντων.

Με βάση τα παραπάνω και την απόφαση των Γενικών Συνελεύσεων, το ΔΣ κινείται στην κατεύθυνση του

α) να διερευνηθούν οι καλύτερες δυνατές επιλογές σε επίπεδο κόστους-οφέλους με διατήρηση της ασφαλισιμότητας όλων των συναδέλφων που επιθυμούν να συμμετέχουν.

β) να θέσει τις επιλογές αυτές προς έγκριση στο σύνολο των εργαζομένων για να αποφασιστεί το εάν και το τι θα επιλεγεί τελικά.

Θα επανέλθουμε με περισσότερες λεπτομέρειες το συντομότερο δυνατόν.

  1. Προσλήψεις με δελτίο παροχής υπηρεσιών

Στο νομοσχέδιο για τη διοικητική μεταρρύθμιση στην Ψυχική υγεία στο άρθρο 22 υπάρχει η παρακάτω πρόβλεψη:

«Το πρώτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 41 του ν. 4058/2012 (Α΄63), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του αρ. 182 του ν. 4261/2014 (Α΄ 107) και ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:

Τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα Κέντρα Υγείας νησιωτικών, ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών, το ΚΕΕΛΠΝΟ., ο ΟΚΑΝΑ το ΚΕΘΕΑ και η ΑΕΜΥ ΑΕ, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου τους, δύνανται για την κάλυψη των αναγκών τους σε προσωπικό και για την προσήκουσα λειτουργία τους, εφόσον δεν επαρκεί το προσωπικό τους, να συνεργάζονται με ιατρούς κάθε ειδικότητας, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, κοινωνιολόγους, νοσηλευτές και ειδικούς θεραπευτές πρώην εξαρτημένους οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία θεραπευτικό πρόγραμμα των εγκεκριμένων Οργανισμών ή Φορέων του ν. 4139/2013, με καθεστώς έκδοσης από αυτούς δελτίου απόδειξης παροχής υπηρεσιών για τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους.»

Ως σύλλογος εργαζομένων δεν μπορούμε παρά να είμαστε αντίθετοι σε τέτοιου είδους γενικές διατάξεις που εμπεριέχουν, αν δεν υπονοούν, την καταστρατήγηση της όποιας λειτουργικότητας θα μπορούσαν να προσφέρουν προς την κατεύθυνση της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων σε ότι έχει απομείνει ρυθμισμένο.

Χωρίς με αυτή μας την τοποθέτηση να παραγνωρίζουμε τις διεξόδους που μια τέτοια διάταξη παρέχει τόσο για τους άνεργους συμπολίτες μας όσο και για την κάλυψη υπαρκτών αναγκών του Οργανισμού που δεν είναι κατ’ ανάγκη συγκαλυμμένες συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας.

Παραμένει ωστόσο το γεγονός πως μια τέτοια διάταξη μπορεί να δημιουργήσει εργαζόμενους πολλών καθεστώτων και ταχυτήτων. Ως Σύλλογος Εργαζομένων δεσμευόμαστε, πέρα από την κατάθεση της διαφωνίας μας με τέτοιες ρυθμίσεις, να μην αποδεχθούμε, ως ελάχιστη διασφάλιση, διαφοροποιήσεις στο σύστημα αμοιβών, στις άδειες, στην υπαγωγή στον Κανονισμό Εργασίας και σε οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση καλύπτει το αορίστου χρόνου προσωπικό, για τους συναδέλφους που πρόκειται να εργαστούν με άλλη εργασιακή σχέση εάν αυτό συμβεί.

  1. Σχέδιο Δράσης

Για το σχέδιο δράσης του Συλλόγου περισσότερη συζήτηση εντός ΔΣ και κατάθεση προτάσεων στη Γενική Συνέλευση. Επίσης για ζητήματα τόσο του Οργανισμού όσο και του χώρου των εξαρτήσεων παρευρεθήκαμε και σε συνάντηση γνωριμίας με τον Πρόεδρο του ΔΣ του Οργανισμού και το Συμβούλιο Υπευθύνων Προγραμμάτων, όπως επίσης ανταποκριθήκαμε σε κάλεσμα του Σωματείου των Κέντρων Πρόληψης σε κοινή σύσκεψη μαζί με τον Σύλλογο Εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ και εργαζόμενους του 18 ΑΝΩ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.