ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΔΣ 4 & 10/5/17

Την Πέμπτη 4 Μαΐου 2017 πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εργαζομένων. Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης που συζητήθηκαν ήταν:

 1. Κανονισμός Εργασίας, ΕΣΣΕ, Συνελεύσεις
 2. Ενημέρωση για Ασφαλιστικό.
 3. Θέματα που αφορούν συναδέλφους αλλά και τη διαπραγμάτευση.
 4. Οικονομικά Συλλόγου.
 5. Γενικότερα Θέματα, Εξαρτήσεων, Εργαζομένων, Εκτίμηση για το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούμαστε

Η συνεδρίαση του Δ.Σ. έγινε με SKYPE, πήραν μέρος σε αυτή τα 8 από τα 9 μέλη του ΔΣ Στο πρώτο μέρος της συνεδρίασης έγινε ενημέρωση για τα θέματα που αφορούν στον Κανονισμό Εργασίας και την Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση. Η δυσκολία των θεμάτων, είναι και ο κύριος λόγος της καθυστέρησης του να κατέβει ολοκληρωμένη πρόταση προς τους συναδέλφους, να μελετηθεί και στη συνέχεια να εγκριθεί, τροποποιηθεί ή καταψηφιστεί στις Γενικές Συνελεύσεις. Επίσης, οι ανάγκες που προέκυψαν από τη διαδικασία σύναψης συμβολαίου ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, απαίτησαν χρόνο απασχόλησης μελών του ΔΣ, που ήταν παραπάνω από ότι είχε αρχικά υπολογιστεί.

Ιεραρχήθηκε από το ΔΣ η ανάγκη να τελειώσει το ταχύτερα δυνατό η επεξεργασία των θεμάτων που έχουν τεθεί σε συνεργασία με τη νομική σύμβουλο, να συζητηθούν άμεσα σε νέο ΔΣ και στη συνέχεια να υπάρχει διαδικασία που να καταλήγει στις Γενικές Συνελεύσεις. Αναλυτικότερα:

 1. Κανονισμός Εργασίας, Νέα Συλλογική Σύμβαση, Συνελεύσεις.

Στο Δ.Σ. του Συλλόγου έγινε συζήτηση για το πρώτο μέρος του Κανονισμού Εργασίας (σε συνεργασία με την δικηγόρο του Συλλόγου) η οποία  συζήτηση  θα συνεχισθεί στο επόμενο ΔΣ  σε μία εβδομάδα, οπότε θα ολοκληρωθεί η επεξεργασία των προτάσεων για τις αλλαγές στον κανονισμό εργασίας. Οι προτάσεις αυτές καθώς και  οι  προτάσεις για την νέα Συλλογική Σύμβαση θα αποσταλούν ηλεκτρονικά στα μέλη του Συλλόγου για διαβούλευση και κατόπιν θα συζητηθούν και θα γίνουν τελικές αποφάσεις σε Γενικές Συνελεύσεις που θα συγκληθούν αμέσως μετά. Μετά από αυτή την διαδικασία θα προσκαλέσουμε την Διοίκηση του ΚΕΘΕΑ για την έναρξη της διαπραγμάτευσης για τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

 1. Ασφαλιστικό Συμβόλαιο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Έχει ξεκινήσει και προχωρά κανονικά η εφαρμογή του. Έχει αποσταλεί για συμπλήρωση μια Δήλωση Ορισμού Δικαιούχου που πρέπει να συμπληρωθεί άμεσα από όλους όσους συμμετέχουν στο ασφαλιστήριο. Το επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθεί με διάφορους τρόπους η παρουσίαση του προγράμματος  από την εταιρεία.

 1. Οικονομικά του Συλλόγου.

Χρειάζεται άμεσα να κατατεθεί από όλα τα μέλη του Συλλόγου η εισφορά του 2016 (10 ευρώ) σε τραπεζικό λογαριασμό που θα γνωστοποιηθεί ηλεκτρονικά. Παράλληλα θα  ξεκινήσει η διαδικασία υλοποίησης της απόφασης των τελευταίων Γενικών Συνελεύσεων για παρακράτηση της εισφοράς προς τον Σύλλογο από την μισθοδοσία (1 ευρώ/μήνα) από τον Ιούνιο.

 1. Θέματα που αφορούν συναδέλφους.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου συζήτησε για διάφορα θέματα συναδέλφων που έφθασαν στο Προεδρείο του ΔΣ και αφορούσαν εγκρίσεις αδειών και εφαρμογή του Κανονισμού εργασίας. Για αυτά τα θέματα έγινε συζήτηση για τη σχέση τους με το κανονισμό εργασίας και τις δυνατότητες παρέμβασης στην Διοίκηση του ΚΕΘΕΑ. Κρίνεται σημαντικό να υπάρχει καλή προετοιμασία, για την επίλυση τέτοιων ζητημάτων τόσο για το μέρος που αφορά σε συγκεκριμένα άρθρα της ΣΣΕ, του κανονισμού εργασίας, αποφάσεων και εγκυκλίων, όσο και αυτά που αφορούν σε ζητήματα πολιτικής προσωπικού.

 1. Απεργία της 17 Μαΐου

Έγινε συζήτηση για την επικείμενη απεργία που έχουν προκηρύξει η ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για τις 17 Μαΐου και αφορά στην ψήφιση από την βουλή νέων μέτρων. Αποφασίσθηκαν τα εξής: α) Να απευθύνει το Δ.Σ. κάλεσμα στα μέλη του  Συλλόγου για συμμετοχή στην απεργία και β) Να γίνει προσπάθεια να οργανώσει το ΔΣ, ει δυνατόν πριν την απεργία, συζήτηση των μελών του Συλλόγου, στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη τουλάχιστον, με θεματολογία την κοινωνική και οικονομική κατάσταση που βιώνουμε, καθώς και τους τρόπους συλλογικής αντίστασης των εργαζομένων.

 1. Επόμενη συνεδρίαση ΔΣ

Νέα συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 16/5 στις 13:00, στην οποία θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων θεμάτων, η δημόσια συζήτηση που έχει ανοίξει για την ιατρική χρήση της κάνναβης, οι εξελίξεις και η κατάσταση στο χώρο των εξαρτήσεων.

 1. Γενική Συνέλευση

Με αφορμή το κείμενο συλλογής υπογραφών που κυκλοφόρησε η Αγωνιστική Συσπείρωση, παραδόξως ανώνυμα, για σύγκλιση Γενικών Συνελεύσεων πριν τις 12/5 με μοναδικό σκοπό να συζητηθεί η συμμετοχή των εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ στην απεργία που προκηρύχτηκε από τη ΓΣΕΕ, και με το πάγιο αίτημα να συμμετέχει ο Σύλλογος Εργαζομένων στις εκδηλώσεις και με τις θέσεις του ΠΑΜΕ, θέση που καταψηφίστηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης, πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ στις 10/5/17.

Το ΔΣ δεν θεώρησε σκόπιμο να προσκαλέσει σε Γενική Συνέλευση τους εργαζόμενους βεβιασμένα, χωρίς δηλαδή να έχει ολοκληρωθεί η προεργασία για τα κείμενα της ΣΣΕ και του Κανονισμού Εργασίας, μόνο και μόνο για να συζητήσει το υπό ποια σημαία θα καλέσει τα μέλη του να απεργήσουν. Η συμμετοχή στην απεργία είναι δεδομένη και θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση. Πέραν τούτου, δεν θεωρούμε ότι χρειάζεται γενική συνέλευση για να αποφασίσει τη συμμετοχή στην απεργία.

Θεωρούμε επίσης πως οι γενικές συνελεύσεις είναι εξαιρετικά σημαντική στιγμή της λειτουργίας του Συλλόγου και το ΔΣ οφείλει να τις προετοιμάζει συστηματικά και να τις συγκαλεί ώστε να χαράξουν πολιτική και να λάβουν αποφάσεις πάνω σε επαρκώς προετοιμασμένα θέματα. Σε διαφορετική περίπτωση συμβάλουμε στην απονοηματοδότησή τους και στην εγκατάλειψή τους από τους εργαζόμενους. Σε αυτό το πλαίσιο επαναλαμβάνουμε ότι δεν βρίσκουμε επαρκείς λόγους για να επισπεύσουμε τις ήδη προγραμματισμένες εντός του Μαΐου γενικές συνελεύσεις.

Παρόλα αυτά υπάρχει ένα κείμενο που ζητάει τη σύγκλιση γενικών συνελεύσεων με περισσή σπουδή και με θέματα την απεργία της 17ης Μαΐου και τη ΣΣΕ, υπογραμμένο από πολλούς συναδέλφους. Μας είναι κατανοητό, όπως ανακοινώθηκε και στο ΔΣ, ότι, σχετικά με την απεργία, η πρόταση των συναδέλφων της Αγωνιστικής Συσπείρωσης είναι η συμμετοχή υπό τη σκέπη του ΠΑΜΕ. Παραμένει πραγματικά μυστήριο η επίκληση του θέματος της ΣΣΕ μιας και ουδέποτε υπήρξε συγκεκριμένη πρόταση για τη ΣΣΕ μέχρι τώρα.

Είναι γνωστό ότι για την πραγματοποίηση Γενικής Συνέλευσης πρέπει να γίνουν Συνελεύσεις σε τέσσερις τουλάχιστον πόλεις, όσες και οι έδρες των παραρτημάτων. Θα ήταν πολύ εύκολο να παγιδεύσουμε τη διαδικασία, καθορίζοντας άμεσα Συνελεύσεις, μέχρι τις 12/5, δηλαδή αύριο και μεθαύριο, καθώς θα ήταν πρακτικά αδύνατο, όση προσπάθεια κι αν καταβάλαμε, να πραγματοποιηθούν ουσιαστικές Συνελεύσεις με καμία προετοιμασία, καμία γνωστή εκ των προτέρων πρόταση και χωρίς τη δυνατότητα να υποστηρίξουμε την προσέλευση των εργαζομένων.

Ωστόσο, αποτυχημένες Συνελεύσεις είναι αποτυχία του ίδιου του Συλλόγου Εργαζομένων, και ως ΔΣ οφείλουμε να βελτιώνουμε και να διευρύνουμε τη θεσμική λειτουργία του Συλλόγου και όχι να κερδίζουμε ανέξοδες μάχες εντυπώσεων σε βάρος των εργαζομένων. Και αυτό επιλέγουμε να πράξουμε. Συνελεύσεις θα γίνουν επειδή έχουν ήδη (δείτε και προηγούμενες ανακοινώσεις) προγραμματιστεί, εντός του Μαΐου, με βάση συγκεκριμένες προτάσεις προς τους εργαζόμενους για τη ΣΣΕ και τον Κανονισμό Εργασίας οι οποίες ετοιμάζονται και θα κοινοποιηθούν πριν τις Συνελεύσεις όπως απαιτεί η στοιχειώδης θεσμική λειτουργία. Οι σχετικές ημερομηνίες θα καθοριστούν στο ήδη προγραμματισμένο ΔΣ της Τρίτης 11/5. Συνελεύσεις θα γίνουν επίσης επειδή το ζητούν και οι συνάδελφοι με τις υπογραφές τους, αν και θα γίνονταν έτσι κι αλλιώς. Συμμετοχή στην απεργία της ΓΣΕΕ θα υπάρξει, όπως πάντοτε υπήρξε, και κάποιοι θα πορευθούν με το Σύλλογο και κάποιοι με τα συνδικάτα και τις ενώσεις που τους εκφράζουν. Όπως πάντα γινόταν και είναι απολύτως θεμιτό. Είναι όμως προφανώς αδύνατο να πραγματοποιηθούν αύριο και μεθαύριο, παρά μόνον ως φάρσα.

Συμμεριζόμαστε την αγωνία των συναδέλφων για την πορεία του Συλλόγου και τα όσα συμβαίνουν γύρω μας και νομίζουμε πως το σημαντικότερο είναι να βρεθούμε όλοι μαζί για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας ως εργαζόμενοι και εργαζόμενοι στο ΚΕΘΕΑ, ασχέτως με το σε ποια μπλοκ θα διαδηλώσουμε στις 17 Μαΐου. Δυσκολευόμαστε όμως να κατανοήσουμε τον τακτικισμό που ενέπνευσε την κίνηση για συλλογή υπογραφών για ένα ήδη αποφασισμένο ζήτημα.

Ας βρεθούμε όλοι μαζί να συζητήσουμε δημοκρατικά και ουσιαστικά στις Γενικές Συνελεύσεις.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.