ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

5 Οκτωβρίου 2017

Εγκρίθηκαν από το ΔΣ του Συλλόγου τα αναμορφωμένα κείμενα του Κανονισμού Εργασίας και της ΣΣΕ ενσωματώνοντας  τις παρατηρήσεις από τη διαβούλευση και τις τροποποιήσεις οι οποίες προέκυψαν από τις προηγούμενες συνελεύσεις του συλλόγου.  Είναι το τελικό στάδιο μιας μακράς και επίπονης διαδικασίας που έχουμε αναλάβει ως εργαζόμενοι, η οποία στοχεύει στη βελτίωση της οργάνωσης, της λειτουργίας και της διαφάνειας στον Οργανισμό. Και με αυτόν τον τρόπο τον προασπίζεται και τον ενδυναμώνει.

Θα θέλαμε να επαναλάβουμε τη λογική με την οποία το ΔΣ του Συλλόγου προσέγγισε τις αλλαγές, και εγκρίθηκε από τις συνελεύσεις το καλοκαίρι: Πλαισίωση, ρύθμιση,  των εργασιακών σχέσεων, των διαδικασιών, των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων των εργαζομένων και του Οργανισμού. Προσπαθήσαμε να ρυθμίζονται όσο το δυνατόν καλύτερα και πληρέστερα οι όροι και οι διαδικασίες που διέπουν τη σχέση μεταξύ εργαζόμενου και Διοίκησης, χωρίς παράλληλα να περιορίζεται η δυνατότητα του Οργανισμού να αναπτύσσεται και να διευθύνεται με βάση τα όργανα και τις διαδικασίες που προβλέπονται. Θεωρούμε πως αυτό οφείλει να είναι η κοινή βάση όλων των πλευρών σε έναν οργανισμό δημοσίου συμφέροντος όπως το ΚΕΘΕΑ. Σε αυτή τη λογική, η πρότασή μας αναβαθμίζει ουσιαστικά, μεταξύ άλλων, τη λειτουργία και τη δικαιοδοσία της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Υπηρεσιακών Θεμάτων.

Παρά τις πολλές και ουσιαστικές αλλαγές που προβλέπονται, μένουν ανοιχτά τρία  κεφαλαιώδη ζητήματα:

Η σχέση του Κανονισμού Εργασίας με τον Κώδικα Δεοντολογίας παραμένει ζητούμενο. Αυτό καταρχάς δεν αποτελεί αρνητική ή απαξιωτική στάση του Συλλόγου για τον Κώδικα Δεοντολογίας. Αντιθέτως, αναγνωρίζουμε και την αναγκαιότητα και τη χρησιμότητα ενός τέτοιου κειμένου στον Οργανισμό. Αναγνωρίζουμε όμως και τη δύσκολη σχέση μεταξύ των δύο κειμένων. Οι εργαζόμενοι στο ΚΕΘΕΑ οφείλουμε να βρούμε τον τρόπο και τα μέσα για να συνδέσουμε την τήρηση των κανόνων δεοντολογίας με το τον κανονισμό που διέπει τη λειτουργία του Οργανισμού με διαφάνεια, προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και ουσία.

Για την λειτουργία των Επιτροπών Επιλογής υποψηφίων, κυρίως σε θέσεις ευθύνης, και για το σύστημα αξιολόγησης του προσωπικού, ενσωματώνονται οι αλλαγές, ως πλαίσιο, στο κείμενο του Κανονισμού Εργασίας και ταυτόχρονα προτείνεται η σύσταση επιτροπών στο κείμενο της ΣΣΕ με ξεχωριστό άρθρο, οι οποίες θα πρέπει, εντός εξαμήνου, να καταλήξουν στις τελικές προτάσεις για τα αντίστοιχα θέματα. Οι προτάσεις, αφού εγκριθούν από τα αντίστοιχα αρμόδια όργανα, θα αποτελέσουν αναπόσπαστα μέρη της ΣΣΕ και του Κανονισμού Εργασίας.

Πιστεύουμε, συγκεκριμένα, πως το υπάρχον σύστημα αξιολόγησης του προσωπικού είναι ελλιπές. Θεωρούμε πως ένα τόσο κεφαλαιώδες ζήτημα αποτελεί βασική αρχή της πολιτικής προσωπικού και δεν μπορεί να μένει αποκλειστικά στη δικαιοδοσία της Διεύθυνσης αλλά να ρυθμίζεται συλλογικά με σταθερό τρόπο. Η λειτουργία και τα κριτήρια των Επιτροπών Επιλογής προσωπικού θα πρέπει επίσης να τροποποιηθούν στην κατεύθυνση της διαφάνειας με τη θέσπιση συγκεκριμένων κριτηρίων και μεθόδων αξιολόγησης, αφήνοντας όμως το χώρο για την κρίση της καταλληλότητας των υποψηφίων για κάθε θέση.

Στο προσεχές διάστημα θα πραγματοποιηθούν Συνελεύσεις για την τελική επικύρωση των κειμένων που θα κατατεθούν προς διαπραγμάτευση με τον Οργανισμό. Θεωρούμε  πως οι συνελεύσεις είναι εξαιρετικά σημαντική στιγμή της λειτουργίας του Συλλόγου και το ΔΣ οφείλει να τις προετοιμάζει συστηματικά και να τις συγκαλεί με σκοπό να χαράξουν πολιτική και να λάβουν αποφάσεις πάνω σε επαρκώς προετοιμασμένα θέματα. Σε διαφορετική περίπτωση συμβάλουμε στην απονοηματοδότησή τους και στην εγκατάλειψή τους από τους εργαζόμενους.

Μετά από πολλή σκέψη ζυγίζοντας όλες τις παραμέτρους και παρά τον αρχικό μας σχεδιασμό, αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε τις συνελεύσεις του Συλλόγου Εργαζομένων μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΚΕΘΕΑ και την εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

Πιστεύουμε πως όλα όσα αναφέρουμε για τις συνελεύσεις του Συλλόγου, ισχύουν στο έπακρο για τη Γενική Συνέλευση του ΚΕΘΕΑ, ακρογωνιαίο λίθο του αυτοδιοίκητου του Οργανισμού. Παρακολουθούμε με προσοχή τη διαδικασία προετοιμασίας της Γενικής Συνέλευσης και δεν θα θέλαμε να παρεμβάλουμε τις διαδικασίες του Συλλόγου σε μια τέτοια στιγμή του Οργανισμού. Ως μέλη ταυτόχρονα της Γενικής Συνέλευσης, σκεφτόμαστε πως οφείλουμε να μετακινήσουμε χρονικά τις συνελεύσεις των εργαζομένων, συμβάλλοντας στην καλύτερη δυνατή προετοιμασία μιας ανοιχτής και ουσιαστικής Γενικής Συνέλευσης, στην οποία θεωρούμε ότι όλοι μας δικαιούμαστε και πρέπει να συμμετέχουμε ως ενήμερα και συνειδητοποιημένα μέλη της.

Τέλος, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του ΔΣ του Συλλόγου μετά τη Γενική Συνέλευση με συμμετοχή όσων το επιθυμούν. Για τη συνεδρίαση αυτή και τις συνελεύσεις του Συλλόγου θα υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση από το ΔΣ.

Τα κείμενα του Κανονισμού και της ΣΣΕ μπορείτε να τα κατεβάσετε από εδώ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.