Το ΔΣ του Συλλόγου συνεδρίασε την Παρασκευή 8/6 με θέμα την εκτίμηση της διαμορφούμενης κατάστασης στον Οργανισμό, εστιάζοντας στην κατάσταση του προσωπικού.
Από τις αρχές της οικονομικής κρίσης το ΚΕΘΕΑ έχει εισέλθει σε μια διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση κρίσης, αντιμετωπίζοντας ένα εξωτερικό περιβάλλον που μεταβάλλεται συνεχώς επί το δυσμενέστερο. Ο Οργανισμός αντιμετωπίζει μείωση της επιχορήγησης, απουσία προσλήψεων αορίστου χρόνου για την κάλυψη των δραματικών αναγκών του σε προσωπικό. Οι δε εργαζόμενοι του φορέα, όπως άλλωστε και το σύνολο των εργαζομένων, έχουν υποστεί σοβαρές μειώσεις μισθών, μεγάλη φορολογική επιβάρυνση και γενικά όλα όσα έχουν εφαρμοστεί σε βάρος τους τα χρόνια των Μνημονίων. Σε αυτήν ακριβώς τη συγκυρία, παρατηρείται μεγάλη μείωση του προσωπικού με πολλές αποχωρήσεις, ενώ η διαδικασία της κινητικότητας δίνει μια ακόμα ευκαιρία σε πολλούς εργαζόμενους να επιδιώξουν τη μετάταξή τους σε άλλους οργανισμούς. Το ΚΕΘΕΑ δεν φαίνεται να αποτελεί πια θελκτικό τόπο εργασίας για το προσωπικό του.
Κι όμως, όλα αυτά τα χρόνια έχουν υπάρξει επιτροπές που έχουν καταθέσει προτάσεις για την πολιτική προσωπικού. Έχουν υπάρξει αποφάσεις του ΣΠΟΚ για το ίδιο θέμα. Έχουν υπάρξει προτάσεις της ΓΕΥΘ για τη λειτουργία των επιτροπών επιλογής προσωπικού. Έχουν υπάρξει διαδικασίες αξιολόγησης της λειτουργίας του Οργανισμού από εξωτερικούς επόπτες. Έχουν υπάρξει τα πάντα και δεν έχει κινηθεί σχεδόν τίποτα. Ελάχιστη επίσημη πληροφόρηση υπάρχει για τα όλα αυτά προς τους εργαζόμενους, σαν αυτοί να εργάζονται σε άλλο φορέα, τακτική που ενισχύει τα άτυπα κανάλια επικοινωνίας και την άσκηση πολιτικής δια της φημολογίας και πίσω από κλειστές πόρτες. Ελάχιστη επίσημη πληροφόρηση υπάρχει προς τους εργαζόμενους και για επικείμενες αλλαγές που, άλλοτε ακούγονται ότι σχεδιάζονται και άλλοτε υλοποιούνται αιφνιδίως και αφορούν στο πλαίσιο εντός του οποίου ασκούν τον εργασιακό τους ρόλο, γεγονός που αυξάνει την έλλειψη εμπιστοσύνης, την ανησυχία και τον θυμό των εργαζομένων.
Ταυτόχρονα, πολλαπλασιάζονται τα διαφορετικά είδη εργαζομένων εντός και εκτός των τειχών. Διαφοροποιήσεις μεταξύ των πτυχιούχων και των μη πτυχιούχων, που όμως κάνουν την ίδια δουλειά, αλλά και μεταξύ των πλήρους και μερικής απασχόλησης που δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα. Διαφοροποιήσεις όλων των προηγούμενων με τους εργαζόμενους ορισμένου χρόνου, τους συναδέλφους από τον ΟΑΕΔ, το ΕΣΠΑ, τα μπλοκάκια, για τους οποίους δεν ισχύει τίποτα πέραν των ελαχίστων της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Παρά το ότι εργάζονται υπό τις ίδιες συνθήκες με τους υπόλοιπους και παρά το ότι το ΚΕΘΕΑ έχει υπογράψει συλλογική σύμβαση που περιλαμβάνει τους αορίστου και τους ορισμένου χρόνου εργαζόμενους. Για το Σύλλογο Εργαζομένων, οι εργαζόμενοι διαφορετικών ταχυτήτων δεν αποτελούν λύση για τον Οργανισμό και μας βρίσκουν αντίθετους. Από τη στιγμή όμως που υπάρχουν, δεν είναι δυνατόν να αποδεχθούμε διαφορετική αντιμετώπιση για τον συνάδελφο με τον οποίο μοιραζόμαστε την ίδια δουλειά, τις ίδιες συνθήκες, τις ίδιες δυσκολίες και του ζητάμε να δεσμευτεί στις ίδιες αρχές δεοντολογίας, ποιότητας υπηρεσιών και ήθους.
Δυστυχώς, αντί να στο εσωτερικό του Οργανισμού να προωθούνται πολιτικές ισότητας των εργαζομένων, φαίνεται να καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για να ενισχυθούν οι διαφοροποιήσεις, μέσω μιας τακτικής ερωτήσεων προς τα Υπουργεία και μιας συστηματικής ερμηνείας με τον δυσμενέστερο δυνατό τρόπο των νόμων, των εγκυκλίων, ακόμα και των συλλογικών συμβάσεων του Οργανισμού. Εκτιμούμε πως αυτή η πολιτική δεν βοηθά τον Οργανισμό ούτε να αναπτυχθεί, ούτε να διασφαλίσει το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών προς τα μέλη του και την κοινωνία, ενώ οδηγεί έναν αριθμό εργαζομένων στην έξοδο (παραίτηση, μετάταξη) κι έναν επίσης διογκούμενο αριθμό συναδέλφων να διαμορφώνουν τις κατάλληλες συνθήκες για την απόφαση αυτή.
Εκτιμούμε ταυτόχρονα πως αυτή η πολιτική πλήττει ευθέως το ίδιο το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ, από τη στιγμή που το ίδιο αρνείται ουσιαστικά να ορίσει την εσωτερική του λειτουργία, ακόμα και όταν μπορεί να το κάνει, είτε μέσω των συλλογικών συμβάσεων είτε προωθώντας προγράμματα ενίσχυσης των εργαζομένων, όπως για τη θεσμική βελτίωση της θέσης των συναδέλφων αποφοίτων θεραπευτικών προγραμμάτων.
Ο Σύλλογος Εργαζομένων, μέσα από μια συλλογική διαδικασία που κινητοποίησε σημαντικό αριθμό εργαζομένων, όπως φαίνεται και από τον διπλασιασμό σχεδόν του αριθμού των εργαζομένων που ψήφισαν στις πρόσφατες εκλογές του Συλλόγου, έχει καταθέσει από το Δεκέμβριο του 17 στη Διεύθυνση του ΚΕΘΕΑ ολοκληρωμένη πρόταση για αλλαγή του Κανονισμού Εργασίας, και νέας Συλλογικής Σύμβασης, στη βάση των προτάσεων των εργαζομένων. Η πρόταση στοχεύει σε έναν Οργανισμό με μεγαλύτερη διαφάνεια στις διαδικασίες του, με ενισχυμένο και αξιόπιστο σύστημα αξιολόγησης, με δικαιότερο σύστημα επιλογής προϊσταμένων με αύξηση της συμμετοχής του προσωπικού και με μεγαλύτερη προστασία του από φαινόμενα αυθαιρεσίας και κακοδιοίκησης. Στοχεύει ταυτόχρονα στην ανακούφιση των εργαζομένων μέσα από πολιτικές ενίσχυσης της οικογένειας, της ανατροφοδότησης και την ρύθμιση γκρίζων εργασιακών ζωνών.
Δυστυχώς, η στάση της Διεύθυνσης του ΚΕΘΕΑ στις διαπραγματεύσεις είναι ιδιαίτερα αρνητική. Ακολουθείται μια παρελκυστική τακτική που συνιστά κατά την άποψή μας άρνηση διαπραγμάτευσης, σαν να μην θέλει τίποτα να αλλάξει. Ακόμη και τα λίγα που δέχεται να συζητήσει, το κάνει με τρόπο ασαφή και διαφοροποιώντας τη λογική των αιτημάτων, ενώ δεν έχει κατατεθεί από τη μεριά της κανένα κείμενο με τις θέσεις της σε όλη τη διάρκεια των συναντήσεων μέχρι σήμερα, παρότι έχει ζητηθεί από το Σύλλογο. Την ίδια στιγμή για μείζονα ζητήματα όπως το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας ή τα πρόσφατα προβλήματα στην εκπαιδευτική πολιτική του ΚΕΘΕΑ, πραγματοποιούνται κινήσεις, αμφίβολης αποτελεσματικότητας, χωρίς καν την ενημέρωση του Συλλόγου, πόσο μάλλον τη συνεννόηση, ο οποίος θεσμικά εκπροσωπεί του εργαζόμενους.
Αυτό που μας ενδιαφέρει πρωτίστως είναι να συμβάλουμε, με το θεσμικό μας ρόλο και με τους τρόπους που απορρέουν από αυτόν, στην αντιστροφή του μαρασμού του ΚΕΘΕΑ ξεκινώντας από τη δική μας αντίληψη για την πραγματικότητα: ότι οι εργαζόμενοι δεν φεύγουν επειδή άλλαξαν οι προτεραιότητές τους ή το εργασιακό τους ήθος, ούτε επειδή αλλού είναι πιο εύκολα τα πράγματα. Φεύγουν επειδή δεν αντέχουν άλλο.
Υπό τις παρούσες συνθήκες, με δεδομένη την πεποίθησή μας ότι οι εργαζόμενοι νοιάζονται για το ΚΕΘΕΑ και το αποδεικνύουν καθημερινά με τη δουλειά τους σε εξαιρετικά δύσκολες αντικειμενικές αλλά και υποκειμενικές συνθήκες, το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων αποφάσισε ομόφωνα να αναλάβει συγκεκριμένες κινήσεις για την ενίσχυση των εργαζομένων και του Οργανισμού, οι οποίες ανταποκρίνονται και αντανακλούν τις ανησυχίες και τις προθέσεις των εργαζομένων:
- Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ζητηθεί συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΘΕΑ, με σκοπό να το ενημερώσουμε για τις θέσεις και τις προτάσεις των εργαζομένων.
- Ταυτόχρονα θα επιδιώξουμε συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας με σκοπό να θέσουμε τα ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους και τον Οργανισμό και να ζητήσουμε συγκεκριμένες απαντήσεις για την επίλυσή τους.
- Επισκέψεις των μελών του ΔΣ στα Προγράμματα και τους χώρους δουλειάς, με σκοπό την ενημέρωση και την ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση των εργαζομένων και τις κινήσεις μας στο άμεσο μέλλον.
- Την κήρυξη τετράωρης στάσης εργασίας στις 27 Ιουνίου (13:00 με 17:00) σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη άρνηση της Διεύθυνσης να συζητήσει ουσιαστικά και με θεσμικό τρόπο για τη Συλλογική Σύμβαση και τον Κανονισμό Εργασίας.
- Την πραγματοποίηση Συνελεύσεων για την εκτίμηση της κατάστασης και λήψη αποφάσεων για τις επόμενες κινήσεις του Συλλόγου. Στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, οι αντίστοιχες συνελεύσεις ορίζονται στις 27 Ιουνίου, ταυτόχρονα με τη στάση εργασίας. Για τις υπόλοιπες πόλεις θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση.
Αθήνα 12 Ιουνίου 2018