ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

 

  1. Συλλογικές Διαπραγματεύσεις

 Μετά την διακοπή των διαπραγματεύσεων το καλοκαίρι, με τη στάση εργασίας και τις συναντήσεις με το Υπουργείο Υγείας και με το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΘΕΑ στο οποίο τέθηκαν οι θέσεις του Συλλόγου και ζητήσαμε να συζητηθεί η εμπλοκή που υπήρχε, μας κοινοποιήθηκε η θέληση του ΔΣ του Οργανισμού για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και διασφαλίζοντας το συμφέρον των εξυπηρετούμενων.

Το ΔΣ του Συλλόγου εκλαμβάνοντας με θετικό πρόσημο τη θέση αυτή έχει ζητήσει συνάντηση με την επιτροπή διαπραγμάτευσης του Οργανισμού εντός της εβδομάδας, με την ελπίδα να ξεκινήσει η διαδικασία άρσης του καλοκαιρινού αδιεξόδου.

 

  1. Προσφυγές

Σε συνέχεια της ανακοίνωσης του ΔΣ της 11ης Οκτωβρίου για το θέμα των προσφυγών σχετικά με τους μισθούς και τα δώρα, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα εξής:

Α. Υπερβάλλουσα μείωση (μεγαλύτερη του 25%)

Η απόφαση του Αρείου Πάγου (113/2017) με την οποία δικαιώνονται εργαζόμενοι που υπέστησαν μείωση αποδοχών από την 31/10/2011 μεγαλύτερη του 25% συνολικά, με την εφαρμογή των διατάξεων για το ενιαίο μισθολόγιο έχει εφαρμογή και σε εμάς. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως οι μειώσεις των αποδοχών που πραγματοποιήθηκαν στον Οργανισμό σε δύο δόσεις, την 1/11/11 και την 1/1/13 δεν πρέπει να υπερβαίνουν το ποσοστό του 25% συνδυαστικά, σε σχέση με τον τελευταίο μισθό που λάβαμε πριν τις περικοπές: αυτόν του Οκτωβρίου του 2011.

Είναι σίγουρο πως υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι που έχουν υποστεί μειώσεις μεγαλύτερες του 25% σε όλες τις κατηγορίες αλλά κυρίως όσοι, με το ενιαίο μισθολόγιο, τοποθετήθηκαν στην κατηγορία ΔΕ.  Το ΔΣ του Συλλόγου έχει ήδη, όπως γνωρίζετε, απευθύνει επιστολή στον Διευθυντή του Οργανισμού με την οποία ζητάει να ενημερωθεί για τον τρόπο με τον οποίο μειώθηκαν οι μισθοί και αναμένεται σύντομα απάντηση, μετά και από προφορική επικοινωνία, για να δούμε την έκταση του προβλήματος.

Πρακτικά πάλι, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει α) να επιστραφούν αναδρομικά οι αποδοχές που υπερβαίνουν τη μείωση του 25% από το 2013 και β) να καταβάλλεται εφεξής διορθωμένος ο μισθός ως προσωπική διαφορά. Για να εφαρμοστούν τα παραπάνω θα πρέπει οι εργαζόμενοι που πλήττονται από την «υπερβάλλουσα μείωση» να καταθέσουν αγωγή.

Το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων αποφάσισε κατά πλειοψηφία να προχωρήσει τη νομική διαδικασία και έχει ήδη ζητήσει από τη  νομική του σύμβουλο να προετοιμάσει την αγωγή, η οποία θα πρέπει να κατατεθεί μέχρι το τέλος του έτους για να μην παραγραφεί η απαίτηση για τα αναδρομικά του 2013.

Για να κινηθούν οι διαδικασίες θα πρέπει οι εργαζόμενοι που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στην αγωγή, να ζητήσουν με αίτησή τους τα φύλλα μισθοδοσίας από τον Οκτώβριο του 2011 έως και τον Ιανουάριο του 2013 προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν υποστεί την υπερβάλλουσα μείωση. Στη συνέχεια θα πρέπει να δώσουν εντολή και να υπογράψουν συμφωνητικό με τη νομική σύμβουλο του Συλλόγου. Το κόστος της αγωγής συνίσταται σε ένα μικρό αρχικό ποσό για τις νομικές ενέργειες που θα απαιτηθούν και ένα ποσοστό επί των χρημάτων που θα εισπραχθούν, όταν αυτό πραγματοποιηθεί, στο τέλος. Το ύψος του ποσού και του τελικού ποσοστού θα καθοριστεί από τον αριθμό των συμμετεχόντων και των διεκδικούμενων ποσών, με διασφάλιση έκπτωσης για τα μέλη του Συλλόγου. Είναι σαφές και πρέπει να τονιστεί εδώ πως όποιος εργαζόμενος επιθυμεί να προσφύγει με διαφορετικό δικηγόρο είναι ελεύθερος να το πράξει. Ο Σύλλογος Εργαζομένων διαμεσολαβεί για την αγωγή που πρόκειται να κατατεθεί με τη νομική του σύμβουλο λόγω της μακροχρόνιας συνεργασίας του μαζί της.

Το ΔΣ θα επιδιώξει συνάντηση με τη Διεύθυνση του Οργανισμού με θέμα την καλύτερη οργάνωση της ενημέρωσης των εργαζομένων σχετικά με τις μειώσεις. Εντός των επόμενων ημερών θα υπάρξει νέα ανακοίνωση με αναλυτική ενημέρωση για τις άμεσες κινήσεις που πρέπει να γίνουν από τους εργαζόμενους που θέλουν να συμμετέχουν.

Β. Δώρα και επιδόματα

Όπως γνωρίζετε, τελευταία γίνεται πολύς λόγος για πρωτόδικες αποφάσεις που κρίνουν παράνομη την κατάργηση του δώρου Χριστουγέννων και των επιδομάτων Πάσχα και Άδειας(1.000€). Οι αποφάσεις αυτές δεν έχουν τελεσιδικήσει και άρα έχουν πολύ δρόμο μπροστά τους. Στο σύνολό τους οι αποφάσεις που έχουν δικαιώσει εργαζομένους προέρχονται από πρωτοβάθμια δικαστήρια και συγκεκριμένα ειρηνοδικεία ή μονομελή πρωτοδικεία. Εναντίον τους μπορεί να ασκηθεί έφεση.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο του Ναυπλίου (αριθμός απόφασης 155/2016), δικαίωσε εν ενεργεία δικαστικούς υπαλλήλους σε ό,τι αφορά την επιστροφή των περικομμένων δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας. Το Ελληνικό Δημόσιο έχει κάνει χρήση του ένδικου μέσου της αναίρεσης οδηγώντας προς οριστική και αμετάκλητη κρίση την υπόθεση ενώπιον του ΣτΕ. Η υπόθεση  έχει ήδη συζητηθεί στο ΣτΕ και αναμένεται η κρίση των ανώτατων δικαστών. Αυτό βέβαια αφορά ΝΠΔΔ.

Για υπαλλήλους Ιδιωτικού Δικαίου, τουλάχιστον στα δικαστήρια πρώτου βαθμού, παρατηρείται μια νομολογιακή στροφή σε ό,τι αφορά τη διεκδίκηση για επιστροφή των κομμένων δώρων. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και αποφάσεις ειρηνοδικείων που έχουν δικαιώσει κατ’ επανάληψη εργαζομένους ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που υπηρετούν στο ελληνικό Δημόσιο. Στη δική τους περίπτωση τον τελικό λόγο θα έχουν οι δικαστές του Αρείου Πάγου, ενώπιον του οποίου ενδέχεται να οδηγηθούν οι αποφάσεις των Ειρηνοδικείων.

Η αίτηση για την καταβολή των δώρων που κυκλοφορεί και η οποία διακόπτει την παραγραφή της απαίτησης για το 2013, μάλλον δεν μας αφορά, καθώς πρόκειται για διαδικασία διοικητικού δικαίου που εφαρμόζεται στους υπαλλήλους του Δημοσίου. Το ΔΣ προσανατολίζεται στην κατάθεση αγωγής και για αυτό το ζήτημα μέσω της νομικής του συμβούλου. Οφείλουμε όμως να σημειώσουμε ότι πρόκειται για μια νομική διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει πολλά χρόνια. Επίσης είναι πολύ πιθανό να λήξει με νομοθετική ρύθμιση εάν η απόφαση του ΣτΕ είναι θετική ως προς του εργαζόμενους.

Το ΔΣ αποφάσισε να συμβάλει στην κατάθεση και αυτής της αγωγής μέσω της νομικής του συμβούλου. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για αγωγή χωρίς σημαντικές δυσκολίες ως προς την κατάθεσή της και πρέπει να κατατεθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Κατά συνέπεια υπάρχει υπεραρκετός χρόνος και δεν δικαιολογείται οποιαδήποτε βιασύνη για την κατάθεσής της. Παρακαλούμε τους συναδέλφους να αναμείνουν την ενημέρωση και τις διαδικασίες του Συλλόγου, καθώς προέχουν οι διαδικασίες για την υπερβάλλουσα μείωση.

 

  1. Συνελεύσεις

Άμεσα, με το που ολοκληρωθούν οι πληροφορίες που χρειάζεται να συγκεντρώσουμε θα πραγματοποιηθούν Συνελεύσεις του Συλλόγου.

 

 

 
 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.