ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΑΕΔ ΚΑΙ ΜΕ ΔΕΛΤΙΟ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

blancheΗ ανάλυση του Δ.Σ του Συλλόγου Εργαζομένων, αλλά και το συμπέρασμα που προέκυψε ομόφωνα από τις Συνελεύσεις, μας οδηγούν σε κάποιες επισημάνεις και στη διατύπωση του αιτήματος για άμεση εφαρμογή των προβλεπόμενων απέναντι στους συναδέλφους μας.

Αναφορικά με τους εργαζόμενους στον ΚΕΘΕΑ, καταγράφονται δύο βασικοί άξονες άσκησης πολιτικής προσωπικού: 

α) Ο συστηματικός και ρητά διακηρυγμένος διαχωρισμός του προσωπικού με όλους τους δυνατούς τρόπους, με επιλογή του Οργανισμού και σε αντίθεση με την εκφρασμένη θέληση των εργαζομένων. 

β) Η συστηματική επιλογή της δυσμενέστερης δυνατής ερμηνείας για τους εργαζόμενους, οποιουδήποτε νόμου, κανονισμού ή εγκυκλίου τους αφορά. Και πάλι με επιλογή του Οργανισμού. 

Η παραπάνω πολιτική εφαρμόζεται σε ένα πλαίσιο προφορικών ερμηνειών και εντολών, οι οποίες είτε δεν καταγράφονται ποτέ, είτε τροποποιούνται όταν η καταγραφή τους καθίσταται αναγκαία. Υπάρχουν δυο κατηγορίες προσωπικού που ενσωματώνουν στο έπακρο την πολιτική διακρίσεων: οι συνάδελφοι από τον ΟΑΕΔ και αυτοί με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (ΔΠΥ).

ΟΑΕΔ

Οι συνάδελφοι από τον ΟΑΕΔ, εργάζονται στον Οργανισμό με το καθεστώς της σύμβασης εργασίας. Ο ΟΑΕΔ τους τοποθετεί και καταβάλει τη μισθοδοσία τους, αλλά το ΚΕΘΕΑ πραγματοποιεί την αναγγελία πρόσληψης στην Επιθεώρηση Εργασίας και υπογράφει ως εργοδότης (συγκεκριμένα υπογράφουν ο Διευθυντής και ο Υπεύθυνος του Τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού του Οργανισμού). Το ΚΕΘΕΑ, προφορικά δηλώνει πως δεν είναι δικοί του εργαζόμενοι επειδή πληρώνονται από αλλού και για αυτό δεν εφαρμόζει τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας σε αυτούς, αποσιωπώντας πως υπογράφει σε όλα τα επίσημα έντυπα που τους αφορούν ως εργοδότης! Ταυτόχρονα σε έγγραφη απάντησή του αναφέρει πως έχει υποβάλει ερώτημα στον ΟΑΕΔ για το θέμα και αναμένει απάντηση! 

Για τον Σύλλογο Εργαζομένων το ζήτημα είναι απλό. Το ΚΕΘΕΑ υπογράφει και ρυθμίζει ως εργοδότης τις συνθήκες εργασίας τους, εφαρμόζει τη Συλλογική Σύμβαση στους υπόλοιπους εργαζόμενους με σχέση μισθωτής εργασίας και κατά συνέπεια οφείλει να εφαρμόσει τη σύμβαση και στους εργαζόμενους από το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ. Ο Σύλλογος καλεί το ΚΕΘΕΑ είτε να δηλώσει ρητώς, με βάση ποια απόφαση του Οργανισμού ή του ΟΑΕΔ δεν είναι ο εργοδότης, είτε να εφαρμόσει, ως οφείλει τη Συλλογική Σύμβαση όπως και με τους υπόλοιπους. Ταυτόχρονα καλεί τους εργαζόμενους μέσω ΟΑΕΔ να καταθέτουν γραπτώς τα αιτήματά τους για κάθε είδους άδεια ή ρύθμιση προβλέπεται από τη Συλλογική Σύμβαση και ζητά από τους προϊσταμένους τους να εφαρμόσουν τα προβλεπόμενα σε αυτήν.

Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών

Οι δε εργαζόμενοι με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών στον Οργανισμό αποτελούν μια επίσης ξεχωριστή κατηγορία από μόνη της. Παρά τη μακρά προϊστορία κατάθεσης απόψεων και θέσεων του Συλλόγου Εργαζομένων προς τη Διεύθυνση, παρά την ταύτιση απόψεων του Συλλόγου με τον Αναπληρωτή Ειδικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας, ότι το ΚΕΘΕΑ θα μπορούσε να προβλέψει άδειες στις συμβάσεις με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, παρά την πρακτική άλλων Οργανισμών δημόσιου και ιδιωτικού δικαίου που προβλέπουν ή/και εφαρμόζουν διαφορετικές ρυθμίσεις για τις Συμβάσεις Ανεξάρτητων Υπηρεσιών, το ΚΕΘΕΑ επέλεξε, επέβαλε και εφαρμόζει τη χειρότερη δυνατή εναλλακτική για τους συγκεκριμένους εργαζόμενους. 

Αφού εφευρέθηκε η κατηγορία των ωρομισθίων / παρεχόντων ανεξάρτητες υπηρεσίες, μιας και η σύμβασή τους με το ΚΕΘΕΑ προβλέπει παροχή υπηρεσιών – εργασίας δηλαδή – έως 40/εβδομαδιαίως, η οποία αμείβεται με ωρομίσθιο, όπως αναφέρεται στη Σύμβαση, άνοιξε διάπλατα η πόρτα στο να μην πληρώνεται κάποιος για τις ώρες/ημέρες που δεν παρέχει εργασία: δηλαδή όταν είναι άρρωστος, όταν χτυπήσει το παιδί του στο σχολείο, όταν νοσηλεύεται σε νοσοκομείο, ή όταν θελήσει κάποιος, επιδεικνύοντας αχαριστία μάλλον, να ξεκουραστεί κάποιες ημέρες στο πλαίσιο μιας εργασιακής σχέσης που διαρκεί 20 ολόκληρους μήνες ως εργαζόμενος σε δράση streetwork! Ας το επαναλάβουμε: οι συνάδελφοι στους οποίους αναφερόμαστε, εργάζονται σε μονάδα streetwork.

Το ΚΕΘΕΑ οφείλει να απαντήσει γιατί επέλεξε να μην συμπεριλάβει άδειες στη σύμβαση ενώ μπορούσε, γιατί επιλέγει να μην καταβάλει ολόκληρη την εκτός έδρας αποζημίωση χωρίς κανένας να του το επιβάλει, γιατί επιμένει σε μια πολιτική διαχωρισμού του προσωπικού στους αορίστου χρόνου και τους “λοιπούς”, όταν οι πρώτοι, συστηματικά και ομόφωνα απαιτούν ακριβώς το αντίθετο: την ίση μεταχείριση όλων. 

Πέραν των απαντήσεων, ο Σύλλογος Εργαζομένων καλεί τον Διευθυντή και το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού να τοποθετηθούν στο τι πρόκειται να κάνουν από σήμερα. Υιοθετούν την νομική ερμηνεία ότι επειδή κάτι δεν προβλέπεται ρητά, σημαίνει ότι απαγορεύεται; Η σύμβαση που το ίδιο επεξεργάστηκε και επέβαλε απαγορεύει, για παράδειγμα, την αναρρωτική άδεια επειδή δεν την … προβλέπει; Συμφωνεί ένας ολόκληρος Αυτοδιοίκητος Οργανισμός με την κουλτούρα και το ήθος της άποψης που ατύπως (προφορικώς, δηλαδή) κυκλοφορεί, ότι δηλαδή η ιατρικώς βεβαιωμένη ανικανότητα προς εργασία σε τούτον εδώ τον Φορέα θεραπείας και υποστήριξης του πιο βεβαρημένου πιθανώς πληθυσμού της χώρας, θεωρείται απουσία από την εργασία και δεν αμείβεται; Και η ειρωνεία της υπόθεσης είναι ότι οι περισσότεροι συνάδελφοι με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών είναι ειδικοί θεραπευτές (απόφοιτοι θεραπευτικών Προγραμμάτων) στον Οργανισμό. 

Εμείς, οι εργαζόμενοι στο ΚΕΘΕΑ από την πλευρά μας αναλαμβάνουμε την ευθύνη να δηλώσουμε ότι οφείλεται ,καταρχάς, μια συγνώμη στους συναδέλφους μας και, ύστερα, να απαιτήσουμε την επαναφορά της νομιμότητας και της δεοντολογίας: την ίδια μεταχείριση για την ίδια εργασία. Ο Οργανισμός οφείλει άμεσα να τοποθετηθεί δια των πράξεών του. 

Ως Σύλλογος εργαζομένων παραμένουμε σταθερά αντίθετοι στη λογική των ευέλικτων και άλλων περίεργων εργασιακών μορφωμάτων. Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στον Οργανισμό με τους εργαζόμενους με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών και αυτών από τον ΟΑΕΔ μας δικαιώνει. 

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα αφήσουμε ξεκρέμαστους τους συναδέλφους που κοπιάζουν δίπλα μας για τα ίδια πράγματα. Δεν είναι μόνο ζήτημα αρχής, αλλά επιταγή εντιμότητας και έμπρακτη εφαρμογή της φιλοσοφίας αυτού του Οργανισμού. 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΣ, Αθήνα 24 Ιανουαρίου 2019

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.