ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΜΕ ΔΠΥ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ

 

wreck

Μετά την ανακοίνωση του Συλλόγου για τους εργαζόμενους με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, έχει σηκωθεί ένας κάποιος θόρυβος στον Οργανισμό περί νόμων, διατάξεων και άλλων απόψεων περί του από που προέκυψαν όλα αυτά.

Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να διευκρινίσουμε κάποια πράγματα και με τον επιστημονικό τρόπο: Παραθέτουμε καταρχάς τους ορισμούς για την εξαρτημένη εργασία και την παροχή ανεξάρτητων υπηρεσιών:

  1. Σύμβαση εξαρτημένης εργασίας υπάρχει όταν οι συμβαλλόμενοι αποβλέπουν στην παροχή της εργασίας που συμφωνήθηκε και στον μισθό, ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής του και ο εργαζόμενος υπόκειται σε νομική και προσωπική εξάρτηση από τον εργοδότη. Η εξάρτηση αυτή εκδηλώνεται με το δικαίωμα του τελευταίου να δίνει δεσμευτικές για τον εργαζόμενο εντολές και οδηγίες, ως προς τον τρόπο, τόπο και χρόνο παροχής της ερ­γασίας και να ασκεί εποπτεία και έλεγχο για την διαπίστωση της συμμορφώσεως του εργαζομένου προς αυτές.
  2. Αντίθετα, σύμβαση ανεξάρτητων υπηρεσιών υπάρχει όταν ο εργαζόμενος παρέχει αντί μισθού τις υπηρεσίες του, χωρίς όμως να υπόκειται στον έλεγχο και την εποπτεία του εργοδότη ή να είναι υποχρεωμένος να συμμορφώνεται προς τις εντολές και οδηγίες αυτού, ιδίως ως προς τον τρόπο και τον χρόνο παροχής των υπηρεσιών του. Στη περίπτωση της σύμβασης ανεξάρτητων υπηρεσιών υπάρχει μεν κάποια δέσμευση και εξάρτηση, ή οποία μπορεί να έχει σχέση και με τον τόπο ή τα χρονικά πλαίσια παροχής της εργασίας, χωρίς όμως να υποδηλώνει εξάρτηση του εργαζομένου από τον εργοδότη, με την παραπάνω έννοια.

Τα παραπάνω προκύπτουν από πολλές αποφάσεις του Άρειου Πάγου (ενδεικτικά: Ολομέλεια ΑΠ 19/1 987 – ΑΠ 602/1988 – ΑΠ 1858/1988 – ΑΠ 278/1989 – ΑΠ 329/1990 – ΑΠ 1365/1990 – ΑΠ 1822/1990 – ΑΠ 1984/1990 – ΑΠ697/2016 – ΑΠ 677/2017) αλλά και την νομοθεσία (ν. 3846/2010)

Η Θέση μας είναι σαφής: Η Σύμβαση που έχουν υπογράψει οι συνάδελφοι με το ΚΕΘΕΑ υποκρύπτει σχέση εξάρτησης και συνεπώς οφείλει να συμπεριλάβει όλες τις προβλέψεις της εργατικής νομοθεσίας για αυτήν.

Όταν δηλαδή ένας επαγγελματίας εργάζεται μόνο για έναν εργοδότη, υπό τις οδηγίες του, μπορεί να θεωρηθεί ότι υποκρύπτεται σχέση εξάρτησης και ο μισθωτός δύναται να διεκδικήσει τα δικαιώματα που απορρέουν από την Εργατική Νομοθεσία, όπως για παράδειγμα αποζημίωση απόλυσης, άδεια κύησης, Επιδόματα, άδεια ασθενείας κλπ.

Από το 2017, με την πρόσκληση σε διάλογο για νέα ΣΣΕ, ο Σύλλογος εργαζομένων διεκδικεί για τα μέλη του που εργάζονται υπό αυτές τις συνθήκες τα δικαιώματα αυτά.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον νόμο 4387/2016 ο μισθωτός με μπλοκάκι στο Άρθρο 39, παρ9, αντιμετωπίζεται ως εξής: Στους ασφαλισμένους της παρ. 1 του παρόντος άρθρου, οι οποίοι αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών και για τους οποίους προκύπτει ότι το εισόδημά τους προέρχεται από την απασχόλησή τους σε ένα ή και δύο πρόσωπα (φυσικά και νομικά) εφαρμόζονται αναλογικά ως προς το ύψος, τον τρόπο υπολογισμού και τον υπόχρεο καταβολής της εισφοράς, οι διατάξεις του άρθρου 38 του παρόντος. Το άρθρο 38 αναφέρεται φυσικά στους μισθωτούς.

Όπως προκύπτει και από την εγκύκλιο Φ 80000/οικ. 5547/248/ 2017 Οδηγίες για την εφαρμογή της διάταξης της παρ. 9 του αρ. 39 του ν. 4387/2016 του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για τους παραπάνω εργαζόμενους εφαρμόζονται όλες οι διατάξεις ασφαλιστικών εισφορών που εφαρμόζονται για τους μισθωτούς, καταβάλλονται εργοδοτικές εισφορές και εισφορές για παροχές ασθένειας σε είδος και σε χρήμα.

Επιμένουμε λοιπόν και ρωτάμε:

  1. Θεωρεί ή όχι η Διεύθυνση του Οργανισμού ότι ισχύουν οι προϋποθέσεις που θέτει η νομοθεσία και οι αποφάσεις του Άρειου Πάγου για την εξαρτημένη εργασία στου εργαζόμενους που έχει προσλάβει με Σύμβαση Μίσθωσης Ανεξάρτητων Υπηρεσιών;
  2. Καταβάλει ή όχι ασφαλιστικές εισφορές με τον τρόπο που προβλέπει ο Ασφαλιστικός Νόμος και η εγκύκλιος του Υπουργείου;
  3. Εάν καταβάλλει εισφορές σύμφωνα με τον νόμο, πως γίνεται να μην έχει ο εργαζόμενος τις απολαβές εκείνες, (πχ άδεια ασθενείας) για τις οποίες καταβάλει εισφορές;
  4. Εάν δε, καταβάλει εισφορές με βάση τα προβλεπόμενα για τους ελεύθερους επαγγελματίες, με βάση ποιες διατάξεις το κάνει;
  5. Εάν, τέλος, θεωρεί ότι δεν υφίσταται η εργοδοτική εξάρτηση όπως αναφέρεται στην αρχή, αποδέχεται ο Οργανισμός ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που απασχολεί έχουν την ευχέρεια να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ανεξαρτήτως τόπου, ωραρίου και επιλέγοντας τον τρόπο και τα μέσα για αυτό;

ANAΕίναι αλήθεια πως εάν η Διεύθυνση επιμείνει στην, κατά την άποψή μας, προβληματική θέση της, τελικά είναι τα δικαστήρια τα οποία θα κρίνουν, όπως το έχουν κάνει μέχρι τώρα όποτε χρειάστηκε. Εάν βέβαια οι εργαζόμενοι προσφύγουν και ενδεχομένως σε αυτό να βασίζεται: στο ότι δεν θα το κάνουν. Κι έτσι, με τον ωραίο αυτό τρόπο ερχόμαστε στην ουσία της προηγούμενης τοποθέτησης του Συλλόγου: Αυτή είναι η δέουσα πολιτική του Φορέα απέναντι στους εργαζομένους του; Ιδού η καίρια πολιτική ερώτηση. Αναμένουμε.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΣ, Αθήνα 1 Φεβρουαρίου 2019

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.