Στις 14 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε, με πολύ μεγάλη συμμετοχή, 24ωρη απεργία στον Οργανισμό, με την οποία οι εργαζόμενοι κατέδειξαν την θέλησή τους να αγωνιστούν για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και Κανονισμού Εργασίας στη βάση των αιτημάτων που έχουν διατυπώσει από τον Δεκέμβριο του 2017. Η απεργία κρίθηκε αναγκαία, λόγω της στάσης της επιτροπής της Διεύθυνσης, απέναντι στα αιτήματα των εργαζομένων τα οποία προέκυψαν ομόφωνα στις Συνελεύσεις τους.
Στη συνέχεια, στις 15 Μαρτίου, το προεδρείο του Συλλόγου Εργαζομένων συναντήθηκε με το Διοικητικό Συμβουλίου του ΚΕΘΕΑ, με στόχο την υπέρβαση του αδιεξόδου. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τον Διευθυντή ΚΕΘΕΑ με στόχο την εξεύρεση λύσης σχετικά με τη διαδικασία και το περιεχόμενο επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.
Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η συμφωνία με την Διεύθυνση για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με από κοινού προσφυγή στη διαδικασία μεσολάβησης του ΟΜΕΔ με συμφωνημένο πλαίσιο, όπως εξαρχής ζητούσαμε, ότι κατά τη διαδικασία αυτή θα πρέπει κατά προτεραιότητα:
- Να ρυθμιστεί το πεδίο εφαρμογής της Συλλογικής Σύμβασης και του Κανονισμού εργασίας στην κατεύθυνση της άρσης των αποκλεισμών.
- Να συσταθεί δευτεροβάθμιο όργανο με αρμοδιότητα την επίλυση διαφορών επί του Κανονισμού Εργασίας.
- Να δημιουργηθεί νέο σύστημα επιλογής προσωπικού (προϊσταμένων) συνδυάζοντας τις ειδικές συνθήκες του Οργανισμού με συγκεκριμένα και αντικειμενικά κριτήρια και διαδικασίες.
- Να δημιουργηθεί νέο σύστημα αμφίδρομης αξιολόγησης προσωπικού το οποίο να ανταποκρίνεται στη φύση του Οργανισμού και τα σύγχρονα δεδομένα.
- Να ρυθμιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πλαίσιο της ετοιμότητας για εργασία (τηλεφωνικές εφημερίες) του προσωπικού θεραπείας.
- Να επανεξεταστούν οι άδειες ανατροφοδότησης και ειδικών συνθηκών του προσωπικού καθώς και οι ρυθμίσεις που εστιάζουν στην στήριξη της οικογενειακής ζωής των εργαζομένων.
Τα έξι αυτά σημεία αποτελούσαν εξαρχής την αιχμή του δόρατος για την συλλογική διαπραγμάτευση που ξεκινούσαμε στα τέλη του 2017 και ήταν αυτά που προτάχθηκαν ως οι κύριες διεκδικήσεις της απεργίας. Η συμφωνία της Διεύθυνσης πως χρειάζεται να επανεξεταστούν και να ρυθμιστούν αυτά ακριβώς τα ζητήματα κατά προτεραιότητα , είναι προφανές πως ικανοποιεί πλήρως τον Σύλλογο και κλείνει μια μακρά και δύσκολη φάση των διαπραγματεύσεων με επιτυχία.
Στη διαδικασία της μεσολάβησης στον ΟΜΕΔ, τουλάχιστον για τα παραπάνω ζητήματα, θα συζητηθεί το πώς θα ρυθμιστούν στη λεπτομέρειά τους και όχι το εάν θα ρυθμιστούν. Με την ολοκλήρωση δηλαδή της διαδικασίας, θα πρέπει να έχουμε νέο πεδίο εφαρμογής, δευτεροβάθμιο όργανο, νέο σύστημα αμφίδρομης αξιολόγησης, νέο σύστημα προαγωγών, ρύθμιση για τις τηλεφωνικές εφημερίες , νέο πλαίσιο αδειών ανατροφοδότησης και μέτρα στήριξης της οικογενειακής ζωής των εργαζομένων.
Από σήμερα μπαίνουμε στη νέα φάση των διαπραγματεύσεων η οποία δεν πρέπει να θεωρηθεί ευκολότερη της προηγούμενης. Αμέσως μετά τις διακοπές του Πάσχα θα πραγματοποιηθούν Συνελεύσεις του Συλλόγου για να καθοριστούν στη λεπτομέρειά τους οι θέσεις με τις οποίες θα προσέλθουμε στον ΟΜΕΔ.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου θεωρεί ιδιαίτερα κρίσιμη τη διαπραγμάτευση για κάθε ένα από τα παραπάνω ζητήματα, γιατί από την κατάληξή της θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό το πόσο διαφορετικός θα είναι αυτός ο Οργανισμός στο άμεσο μέλλον. Καλεί δε τους εργαζόμενους να συμμετέχουν το ίδιο ή και περισσότερο ενεργά στις διαδικασίες του και σε αυτή τη φάση των διαπραγματεύσεων.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΣ, Αθήνα 18 Απριλίου 2019