Ο «ΔΙΑΠΛΟΥΣ» ΣΤΕΚΕΤΑΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΚΕΘΕΑ ΚΑΙ ΕΝΩΝΕΙ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ, ΤΟΥΣ ΘΕΡΑΠΕΥΟΜΕΝΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ, ΚΕΡΚΥΡΑ 4/10/2019

Ξαφνικά πληροφορηθήκαμε, ότι με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΦΕΚ 30/9/2019, αρ. φύλλου 145, άρθρο 8), κυριολεκτικά εν μία νυκτί, η κυβέρνηση καταργεί το αυτοδιοίκητο και την αυτοτέλεια του ΚΕΘΕΑ.

Θεωρούμε, ότι με αυτήν την απόφαση, βάλλεται άμεσα τόσο η δομή και η λειτουργία του ΚΕΘΕΑ, όσο και οι βασικές αρχές της φιλοσοφίας του και των κλινικών του μεθόδων και εφαρμογών. Γενικότερα, αυτή η απόφαση επηρεάζει την φιλοσοφία όλων των στεγνών θεραπευτικών προγραμμάτων, καθώς και την αντίληψη της εξάρτησης ως ένα πολυπαραγοντικό κοινωνικό φαινόμενο. Τα ναρκωτικά είναι ο κόσμος της σιωπής και της ανυπαρξίας. Η απεξάρτηση είναι ταυτόσημη με την ανάδειξη ενός δρώντος πολιτικού υποκειμένου που θα έχει ανεξάρτητη φωνή και άποψη. Το θεραπευτικό έργο είναι ανεξάρτητο από τις πολιτικές απόψεις των λειτουργών θεραπευτών και το θεραπευτικό πλαίσιο θα πρέπει να διασφαλίζει αυτήν την πραγματικότητα.

Αυτή η απόφαση, θα έχει άμεσες επιπτώσεις στους εξαρτημένους και τις οικογένειές τους. Μακροπρόθεσμα, θα επηρεάσει ουσιαστικά, την παροχή υπηρεσιών απεξάρτησης της χώρας.

Να υπενθυμίσουμε, ότι η χώρα μας έχει από τα χαμηλότερα ποσοστά εισόδου στην χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, μεταξύ των χωρών της Ε. Ενωσης. Οι λόγοι είναι πολλοί. Υπογραμμίζουμε ως σημαντικούς, το δίκτυο παροχής υπηρεσιών πρόληψης, θεραπείας κοινωνικής επανένταξης και το ευρύ αντιναρκωτικό κίνημα.

Το ΚΕΘΕΑ, διασφαλίζει για πάνω από 30 χρόνια, την λειτουργία αυτού του δικτύου. Θα περιμέναμε λοιπόν, την ενίσχυση των δομών πρόληψης, θεραπείας, κοινωνικής επανένταξης. Δυστυχώς διαπιστώνεται το αντίθετο.

Η κατάργηση της αυτοδιοίκησης και της αυτοτέλειας του ΚΕΘΕΑ, υπονομεύει τις προσπάθειες να πεισθούν όλο και περισσότεροι άνθρωποι, ότι τα ναρκωτικά δεν είναι μόνο υπόθεση των ειδικών, αλλά μας αφορούν όλους. Υπονομεύεται έτσι η αρχή της ισοτιμίας, του διαλόγου, της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης, της προσφοράς.

Δηλώνουμε την πλήρη στήριξή μας στους θεραπευόμενους, στους θεραπευτές, στους εθελοντές, στους γονείς, στους φίλους του ΚΕΘΕΑ και είμαστε παρόντες στην μάχη για κοινωνίες ελεύθερες από ναρκωτικά και όχι για κοινωνίες με ελεύθερα τα ναρκωτικά.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΤΟΥ Γ.Ν.ΚΕΡΚΥΡΑΣ «ΔΙΑΠΛΟΥΣ»

Ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ

ΗΛΙΑΣ ΜΙΧΑΛΑΡΕΑΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.