ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ Ή ΕΛΕΓΧΟΣ;

Άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Εποχή στις 29/12/2019

Η κυβέρνηση προχώρησε πρόσφατα στην αλλαγή του τρόπου διοίκησης του ΚΕΘΕΑ με πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Tο εκλεγμένο και άμισθο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού αντικαθίσταται με ένα διορισμένο και, ίσως, έμμισθο. Η αναμφίβολα αυταρχική παρέμβαση αιτιολογήθηκε με το επιχείρημα της λογοδοσίας. Ότι δηλαδή αυτός που δίνει τα χρήματα οφείλει να ελέγχει το πού και πώς χρησιμοποιούνται και αυτό δεν μπορεί να επιτυγχάνεται παρά μόνον μέσω του ελέγχου της διοίκησης των οργανισμών. Το ΚΕΘΕΑ ήταν, με αυτή την έννοια, μια ανωμαλία στην κανονικότητα του κυβερνητικού ελέγχου σε όλους τους υπόλοιπους οργανισμούς και με την κατάληψή του από την κυβέρνηση αποκαταστάθηκε η κανονικότητα.

Η κόκκινη κλωστή με την τοπική κοινωνία

Από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, για πάνω από τρεις δεκαετίες το ΚΕΘΕΑ αναπτύχθηκε σε σημείο να διαθέτει πάνω από 110 μονάδες σε 17 πόλεις, αναπτύσσοντας δράσεις πρόληψης, έγκαιρης παρέμβασης, θεραπείας, επανένταξης και οικογενειακής υποστήριξης για κάθε είδους εξάρτηση: ναρκωτικά, διαδίκτυο, τζόγο, αλκοόλ. Ταυτόχρονα, συνέβαλε τα μέγιστα στη διερεύνηση του φαινομένου των εξαρτήσεων στην Ελλάδα και στην εκπαίδευση των στελεχών του συνόλου των φορέων στο πεδίο.
Η λογική με την οποία πραγματοποιήθηκε η εγκατάσταση των μονάδων στην τοπική κοινωνία, η κόκκινη κλωστή που τις νοηματοδοτούσε και τις έκανε λειτουργικές, ήταν η συνεργασία με την ίδια την τοπική κοινωνία, η διερεύνηση των αναγκών της, η σύμπραξη με τους τοπικούς θεσμούς και κυρίως την αυτοδιοίκηση για τη λειτουργία, τη στελέχωση και τις υποδομές των μονάδων αυτών. Λειτουργώντας με αυτόν τον τρόπο, κατάφερε να καλύψει σε σημαντικό βαθμό το σύνολο της χώρας με εστιασμένες στην τοπική πραγματικότητα, διαφοροποιημένες δηλαδή ανάλογα με τις ανάγκες, υπηρεσίες αντιμετώπισης των εξαρτήσεων. Δεν είναι τυχαίο που η Ένωση Περιφερειών παρείχε μια ηχηρή υποστήριξη στην μέχρι τώρα λειτουργία του ΚΕΘΕΑ, παρότι η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της ανήκουν στην κυβερνητική παράταξη.
Αυτό βέβαια έχει ως προϋποθέσεις τη διοικητική αυτονομία και τη συμμετοχική διοίκηση στο εσωτερικό του Οργανισμού. Με όλα του τα προβλήματα, που οι εργαζόμενοι είχαμε πολλές φορές φορές αναδείξει και αγωνιζόμασταν να ξεπεράσουμε με περισσότερη συμμετοχή και δημοκρατία, ιδιαίτερα μετά τον μνημονιακό Αρμαγεδδώνα, το ΚΕΘΕΑ διατηρούσε στα παραπάνω στοιχεία μια συναίνεση που του επέτρεπε να έχει μια εντυπωσιακή ανάπτυξη σε εθνικό επίπεδο, όντας προσδεμένο στις τοπικές κοινωνίες.

Αποδυνάμωση

Η κυβερνητική παρέμβαση, αυταρχική με τον τρόπο που πραγματοποιήθηκε εν κενώ διαλόγου και προσπαθώντας να νομιμοποιηθεί εκ των υστέρων διαβάλλοντας τον Οργανισμό, θα αποδυναμώσει το ΚΕΘΕΑ ακριβώς εκεί: στη δυνατότητά του να συμβάλει στη δημόσια υγεία με τον τρόπο που το έκανε μέχρι τώρα, με τελικό χαμένο την ίδια την κοινωνία. Καταργώντας την αυτονομία του, του αφαιρεί τη δυνατότητα να αναπτύσσεται σε συνέργεια με την κοινωνία. Το καθιστά δέσμιο της πολιτικής σκοπιμότητας της εκάστοτε διακυβέρνησης σε αντίθεση με την αναγκαιότητα στο χώρο της δημόσιας υγείας για μακροχρόνιο σχεδιασμό δράσεων και υπηρεσιών που απαντούν σε πραγματικές ανάγκες.
Οι φόβοι που έχουν από παντού εκφραστεί για τη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ μετά την ΠΝΠ φαίνεται να ενισχύονται από τη συμπεριφορά της νέας διοίκησης. Μέχρι σήμερα, το νέο διοικητικό συμβούλιο διοικεί αποκομμένο και αδιαφανώς, μέσω των αυστηρά απολύτως απαραίτητων θεσμικών οργάνων. Δεν έχει επικοινωνήσει τίποτα για το σχεδιασμό του και δεν έχει πραγματοποιήσει καμία συνάντηση με τους εργαζόμενους παρότι έχει εγγράφως ζητηθεί. Δεν παραστάθηκε δε, ούτε καν ειδοποίησε ότι δεν θα παρασταθεί, στον ΟΜΕΔ, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της συλλογικής διαπραγμάτευσης για κανονισμό και συλλογική σύμβαση εργασίας!

Στους ώμους μας

Η αναστάτωση που έχει προκληθεί στους εργαζόμενους και τα μέλη του, το ρήγμα εμπιστοσύνης που έχει προκαλέσει η σπίλωση του Οργανισμού στην κοινωνία, η αβεβαιότητα για τις προθέσεις της νέας διοίκησης, προκαλούν έμφραγμα στο ΚΕΘΕΑ.
Οι εργαζόμενοι έχουμε αναλάβει να πάρουμε στους ώμους μας τη λειτουργία των μονάδων προς όφελος των εξυπηρετούμενων και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για έναν σύγχρονο και δημοκρατικό οργανισμό δημόσιας υγείας. Είχαμε προτείνει, κατά τη διάρκεια της κρίσης που προκάλεσε η κυβερνητική παρέμβαση στο ΚΕΘΕΑ, τη συγκρότηση της διοίκησης του Οργανισμού με σύγχρονο και συμμετοχικό τρόπο που θα βελτίωνε τη λειτουργία του και θα αναβάθμιζε τη διασύνδεσή του με την κοινωνία.
Προτείναμε και εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε, τη θεσμοθέτηση ενός διοικητικού συμβουλίου που θα περιλαμβάνει μέλη που θα ορίζονται από την πολιτεία, μέλη που θα εκλέγονται από την ευρεία γενική συνέλευση του ΚΕΘΕΑ, εκλεγμένους εκπροσώπους των εργαζόμενων, της κοινωνικής επανένταξης και των συλλόγων οικογένειας και φίλων και μέλη που θα εκπροσωπούν την επιστημονική κοινότητα και την αυτοδιοίκηση. Με άλλα λόγια, θέλουμε έναν οργανισμό δημόσιας υγείας ανοιχτό, δημοκρατικό, με ισχυρή εποπτεία από την πολιτεία, την κοινωνία και τους πολίτες στους οποίους απευθύνεται.
Αντί αυτού, δυστυχώς η κυβέρνηση επέλεξε τη λογική του ασφυκτικού κομματικού ελέγχου, επιβάλλοντας μια διοίκηση που δεν λογοδοτεί παρά μόνον στην ίδια, παραμερίζοντας τους εργαζόμενους, τους εξυπηρετούμενους τις τοπικές κοινωνίες και την επιστημονική κοινότητα. Ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες που μας αναλογούν.

Δημήτρης Κολοκάθης,
Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.