ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕ ΔΣ ΚΕΘΕΑ

Την Παρασκευή 24/1 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων με  το ΔΣ του Οργανισμού μετά από αίτημα που είχαμε αποστείλει στις 2/12/2019.  Ήταν μια συνάντηση δύσκολη, με εντάσεις σε κάποιες στιγμές και η συζήτηση κύλισε κάπως άναρχα, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο μετά από όλα όσα έχουν συμβεί από τις 30/9, με την έκδοση της ΠΝΠ.

Τέθηκε το θέμα της της συμμετοχής του Συλλόγου, ως παρατηρητής, στην Ομάδας Εργασίας για τον Οργανισμό του ΚΕΘΕΑ, η οποία θα εκπονήσει σχέδιο για με τον κανονισμό λειτουργίας και το οργανόγραμμα του ΚΕΘΕΑ. Μεταφέραμε τη θέση του Συλλόγου ότι θα πρέπει να γίνουν σεβαστό το κανονιστικό πλαίσιο του Κανονισμού Εργασίας, ο οποίος είναι προϊόν Συλλογικής Σύμβασης. Οποιαδήποτε αλλαγή στα όσα προβλέπονται σε αυτόν, δεν μπορεί παρά να είναι αποτέλεσμα συλλογικής διαπραγμάτευσης. Καμία μονομερής αλλαγή των όρων του Κανονισμού δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή από τους εργαζόμενους, καθώς θα έπληττε την ουσία των συλλογικών διαπραγματεύσεων, όχι μόνον στο ΚΕΘΕΑ, αλλά γενικότερα στη χώρα. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι εργαζόμενοι θα αναγκαστούν να υπερασπιστούν με όλα τα μέσα που διαθέτουν, νομικά και διεκδικητικά, τις Συλλογικές Συμβάσεις, γεγονός που θα φέρει πάλι το ΚΕΘΕΑ στο επίκεντρο της κοινωνικής και πολιτικής αντιπαράθεσης. Μετά από μια μακρά συζήτηση, η Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας, κ. Λεομπίλλα, δεσμεύτηκε ότι θα εισηγηθεί τη συμμετοχή του Συλλόγου στις εργασίες της Ομάδας ώστε να τοποθετηθούν και τα υπόλοιπα μέλη της και να αποφασιστεί ή όχι η συμμετοχή των εργαζομένων.

Ζητήθηκε να διασαφηνιστεί η θέση της Διοίκησης για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις που βρίσκονται στη φάση της Μεσολάβησης στον ΟΜΕΔ. Σημειωτέο ότι η Μεσολάβηση έχει ήδη κλείσει για τη Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, με διαπίστωση άρνησης συμμετοχής από την Διοίκηση του Οργανισμού ενώ η τελευταία συνάντηση για τον Κανονισμό Εργασίας είναι προγραμματισμένη για τις 29/1. Σε περίπτωση μη προσέλευσης της Διοίκησης, η Μεσολάβηση θα κλείσει με τον ίδιο τρόπο. Στη συνέχεια, με βάση τις αποφάσεις των συνελεύσεων, θα προσφύγουμε μονομερώς στη Διαιτησία, διαδικασία που θα καταλήξει σε απόφαση Συλλογικής Σύμβασης και Κανονισμού Εργασίας υποχρεωτικές για τα δύο μέρη. Από την πλευρά του ΔΣ του Οργανισμού μας ζητήθηκε να ξαναστείλουμε τις προτάσεις μας – πράγμα που ήδη κάναμε – και, αφού έγινε προσπάθεια να αμφισβητηθεί η δυνατότητα μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων, δηλώθηκε ότι θα εξετάσουν εκ νέου το θέμα, ενώ θα πρέπει να ενημερωθεί και η πολιτική ηγεσία. 

Σχετικά με τη συνεδρίαση του ΣΠΟΚ μέσω της διαδικασίας συλλογής υπογραφών, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό λειτουργίας του Οργάνου, ζητήσαμε την άμεση σύγκλησή του, καθώς τα θέματα πολιτικής που προκύπτουν από το κείμενο του Εθνικού Συντονιστή αλλά και η επίλυση των προβλημάτων που δημιουργούνται με την μη λειτουργία των  Επιτροπών Δεοντολογίας και Εξωϋπηρεσιακής Απασχόλησης επιβάλουν τη συνεδρίαση του Οργάνου. Η παρέμβαση του Συλλόγου φάνηκε, κατά τη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε, να έχει αποτέλεσμα και δημιουργήθηκε μια σύγκληση για τη συνεδρίαση του Οργάνου.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ δήλωσε ότι προτίθεται να στείλει επιστολή από το ΚΕΘΕΑ για του εργαζόμενους του ΟΑΕΔ με το πρόγραμμα των 5.500 στο Υπουργείο Εργασίας για να στηρίξει την ανανέωση των Συμβάσεων καθώς θα δημιουργηθούν δυσεπίλυτα κενά στον Οργανισμό. Υπήρξε μεγάλη συζήτηση και για τα δικαιώματα των εργαζόμενων του ΟΑΕΔ (άδειες, προϋπηρεσία) και των δύο προγραμμάτων και θα υπάρξει συγκεκριμένο υπόμνημα από το Σύλλογο σε μια προσπάθεια να επιλυθεί το θέμα.  Για τα μπλοκάκια και τα εργασιακά τους δικαιώματα, φάνηκε να γίνεται κατανοητό το πρόβλημα και θα επανέλθουμε για τη διευθέτησή του στη βάση των θέσεων του Συλλόγου για πλήρη εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης και του Κανονισμού Εργασίας.

Όσον αφορά στο δικαίωμα συμμετοχής των επιμορφωτών στις εσωτερικές προκηρύξεις θέσεων, για την οποία έχει ήδη ασκηθεί αγωγή από 42 συναδέλφους ενάντια στο ΚΕΘΕΑ, με την υποστήριξη του Συλλόγου Εργαζομένων και εκδικάζεται τον Φεβρουάριο, μας ζητήθηκε να κάνουμε μια προσπάθεια να επιλυθεί συναινετικά το θέμα με διαμεσολάβηση μέλους του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ πριν τη δίκη. Ο Σύλλογος Εργαζομένων θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα αυτό προκειμένου να λήξει – με τον ένα ή τον άλλο τρόπο – ένα ζήτημα απαράδεκτης διάκρισης που υφίσταται μια κατηγορία προσωπικού.

Η συνάντηση με το ΔΣ του ΚΕΘΕΑ ήταν ένα βήμα που έπρεπε να γίνει, στο πλαίσιο των αποφάσεων των συνελεύσεων για την προάσπιση της καλής λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ, διατηρώντας τις εκφρασμένες θέσεις του Συλλόγου για το πώς πρέπει να συγκροτείται η διοίκηση του Οργανισμού. Μας τονίστηκε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της συνάντησης πως η καλή λειτουργία του ΚΕΘΕΑ είναι και το μοναδικό μέλημα του νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Από την πλευρά μας θα τηρήσουμε αυτά για τα οποία δεσμευτήκαμε και ελπίζουμε σε μιαν αντίστοιχη στάση της Διοίκησης.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΣ, Αθήνα 29 Ιανουαρίου 2020

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.