ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ

Συνάδελφοι

Διανύουμε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για τα δικαιώματα των εργαζομένωνcropped-cropped-cropped-dscn169014.jpg.

Στα προηγούμενα χρόνια, πέρα από τις μειώσεις των μισθών, η κυβέρνηση υπό τις οδηγίες της τρόικας, ολοκλήρωσε μια σειρά θεσμικών, «διαρθρωτικών» αλλαγών με νόμους που πέρασε από την Βουλή, συχνά με αντιδημοκρατικές, αντισυνταγματικές και πραξικοπηματικές μεθόδους.

Οι νόμοι αυτοί έχουν δημιουργήσει την βάση πάνω στην οποία στηρίζονται και θα στηριχθούν απολύσεις, διαθεσιμότητες και η τρομοκράτηση των εργαζομένων.Οι ακροδεξιές αποκλίσεις της κυβέρνησης συμβάλλουν τα μάλα προς αυτήν την κατεύθυνση μέσω της χειραγώγησης και της απόλυτης καταστολής οποιασδήποτε αντίδρασης(βλ. Αντισυνδικαλισμό Χρυσής Αυγής στο Πέραμα).

Ήδη, από τις 22/3/2014 σχολικοί φύλακες, καθαρίστριες, εκπαιδευτικοί, δημοτικοί αστυνομικοί αντιμετωπίζουν ευθέως την απόλυση. Κανείς εργαζόμενος δεν μπορεί να θεωρεί αυτήν την εξέλιξη «εξορθολογισμό». Οι χρήσιμοι υπάλληλοι του σήμερα εύκολα μπορούν να γίνουν άχρηστοι αύριο. Το πλαίσιο έχει ήδη δημιουργηθεί και θα διευρύνεται όσο η κρίση βαθαίνει και το ξεπούλημα της χώρας, θα εξαθλιώνει τη ζωή μας και θα διαλύει τον κοινωνικό ιστό.

Στον χώρο της Υγείας, αντιμετωπίζουμε την απόλυτη παράνοια. Ο αρμόδιος υπουργός επιδεικνύει την παροιμιώδη του δυνατότητα να πείθει για οτιδήποτε – όπως έκανε για χρόνια στην τηλεόραση – βαφτίζοντας το ψάρι κρέας. Την ώρα που ο ΕΟΠΥΥ διαλύεται μας μιλάει για την αναγέννηση ενός δικαιότερου συστήματος περίθαλψης. Την ώρα που δεν καλύπτονται ούτε οι ασφαλισμένοι μας μιλάει για μεγαλεπήβολα σχέδια κάλυψης και των ανασφάλιστων. Την ώρα που τα φαρμακεία κλείνουν επ’ αόριστον επαίρεται για την πολιτική του στο φάρμακο. Την ίδια στιγμή η κατεύθυνση προς την ιδιωτικοποίηση είναι παραπάνω από εμφανής.

Στο άμεσο μέλλον έχουμε να αντιμετωπίσουμε την πιο σκληρή επίθεση σε δεδομένα και κεκτημένα χρόνων. Μετά τις συνεχόμενες περικοπές στον προϋπολογισμό και στις αποδοχές μας, μετά το πάγωμα ουσιαστικά των προσλήψεων και τις συνεχείς αποχωρήσεις, οι εναπομείναντες εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ αντιμετωπίζουν πολύ περισσότερο από πριν ως κίνδυνο την επαγγελματική εξουθένωση, την εργασιακή ανασφάλεια και την υποβάθμιση των δυνατοτήτων τους για επαγγελματική ανάπτυξη. Κατά καιρούς διάφορες απειλές, ως νέα δαμόκλεια σπάθη, πετούν πάνω απ’ τα κεφάλια μας: συγχώνευση, απολύσεις, «αξιολόγηση».

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, με όλο τον θόρυβο των καθεστωτικών ΜΜΕ για δήθεν έξοδο από την στενωπό του μνημονίου και των ζητωκραυγών για το πλεόνασμα (που κάθε μονάδα του «πληρώνεται» με τρεις μονάδες αύξησης της ύφεσης) και το successstory, οι εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ καλούνται να συνεχίσουν το έργο τους υπό αντίξοες συνθήκες και έντονη ανασφάλεια.

Ο πληθυσμός στον οποίο απευθυνόμαστε και για τον οποίο υπάρχουμε ως Οργανισμός αντιμετωπίζεται με πλήρη αδιαφορία: συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, αδιαφορία για τους άνεργους, τους μετανάστες, τους ανασφάλιστους, υποβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων στις φυλακές. Οι ουσίες που κυκλοφορούν στην πιάτσα γίνονται όλο και περισσότερο επικίνδυνες και άγνωστες. Το HIV/AIDS και οι μολυσματικές ασθένειες που σχετίζονται με την χρήση, παίρνουν διαστάσεις επιδημίας την ίδια στιγμή που η πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας έχει φραχτεί με συρματόπλεγμα.

Εμείς, οι εργαζόμενοι στο ΚΕΘΕΑ, στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους συναδέλφους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που διώκονται και εγκαταλείπονται στην μοίρα τους, τασσόμαστε στο πλευρό των ευάλωτων ομάδων και διεκδικούμε μαζί τους τα δικαιώματά τους, δηλώνουμε την εμμονή μας σε ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας για όλους, υπερασπιζόμαστε την ανεξαρτησία των επιστημονικών προτάσεων για την θεραπεία της εξάρτησης.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του ΚΕΘΕΑ σε Γενικές Συνελεύσεις για:

– να οργανώσουμε την συμμετοχή μας στην Γενική Απεργία της 9ης Απριλίου 2014 και

– να αποφασίσουμε το σχέδιο δράσης του Συλλόγου μας, βασισμένο στις παρακάτω θεματικές:

Α. Προστασία εργασιακών δικαιωμάτων και βελτίωση συνθηκών εργασίας και υπηρεσιών :

1. Υλοποίηση ΕΣΣΕ και εφαρμογή Κανονισμού Εργασίας στο σύνολο των εργαζομένων του Οργανισμού περιλαμβανομένων και των προσληφθέντων με ΕΣΠΑ και χορηγίες.

2. Ασφαλιστικό Συμβόλαιο Αγροτικής Ασφαλιστικής.                                           Η διαδικασία ορίζεται, αρχικά, στον έλεγχο του νομικού πλαισίου της πράξης μεταβολής, στην έγκρισηαπόφασης διεκδίκησης και στον καθορισμό του τρόπου δράσης.

3. Υποστελέχωση – Προσλήψεις προσωπικού.                                                   Βασική θέση αποτελεί η ανάδειξη του θέματος και η ενεργοποίηση μηχανισμών πίεσης και διεκδίκησης.

4. Ασφαλιστικό Συμβόλαιο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.  Συστηματοποίηση πρότασης και επιλογών προκειμένου να ενταχθούν στο συμβόλαιο και οι συνάδελφοι μερικής απασχόλησης αορίστου χρόνου και οι εργαζόμενοι στο ΣΧΗΜΑ & ΧΡΩΜΑ.

5. Λειτουργία Γνωμοδοτικής Επιτροπής Υπηρεσιακών Θεμάτων.   Αποτελεί θέση του ΔΣ του Συλλόγου, να τεθούν οι διαδικασίες και οι αποφάσεις, οι οποίες θα διευρύνουν τις δυνατότητες και την ισχύ της Επιτροπής, σχετικά με την ουσία των θεμάτων που εξετάζει.

6. Ομάδα εργασίας του ΚΕΘΕΑ, για το νέο σύστημα αξιολόγησης των εργαζομένων. Βάσει της ΕΣΣΕ, θα χρειαστεί να συμμετάσχει στην ομάδα, ένα μέλος του προσωπικού. Στην ΓΣ, θα χρειαστεί να τεθούν και να συμφωνηθούν βασικές αρχές και κατευθύνσεις που θεωρούμε ορθές και γόνιμες. Η επεξεργασία θα μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε από το ΔΣ, είτε από εκλεγμένη επιτροπή της ΓΣ.

 

7. Συμβολή του Συλλόγου Εργαζομένων για την διεύρυνση της συμμετοχής του προσωπικού στις αποφάσεις. Πίεση για καθιέρωση ουσιαστικήςΓενικής Συνέλευσης του Οργανισμού, κάθε έτος. Διεύρυνση συλλογικών διαδικασιών.

Β. Πλαίσιο πολιτικής και κοινωνικές συμμαχίες

1. Απεύθυνση του Σωματείου στις κοινωνικές ομάδες που αποτελούν το ΚΕΘΕΑ: Προγράμματα και Σύλλογοι Γονέων, μέλη της Επανένταξης και απόφοιτοι, ομάδες που στηρίζουν τον Οργανισμό, κ.α

2.Πρωτοβουλίες στο επίπεδο των όμορων Σωματείων της απεξάρτησης και Ψυχικής Υγείας.

3. Επαφές και επικοινωνία με Σωματεία εργαζομένων, στο ευρύτερο εργασιακό πεδίο.

Γ. Ανάπτυξη Σωματείου

1.Νέο μητρώο μελών Συλλόγου Εργαζομένων

2. Επικοινωνία. Ενίσχυση blog και μετατροπή της Ομάδας facebook του Συλλόγου σε σελίδα (page), με συμμετοχή μόνο των εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ και αντίστοιχων σελίδων Σωματείων ή Οργανισμών.

3. Διεύρυνση δράσεων του Σωματείου. Εκδηλώσεις, εκδόσεις, ημερίδες, κ.α

4. Καταστατικές αλλαγές. 

Γενικές Συνελεύσεις:

Παράρτημα Αθήνας

Σάββατο 5 Απριλίου

Κεντρικές Υπηρεσίες(Σορβόλου 24) στις 12:30 μ.μ

Παράρτημα Θεσσαλονίκης

Παρασκευή 4 Απριλίου

Ώρα:  6.30 μ.μ στο  κτήριο του ΚΕΘΕΑ στην οδό Ρεμπέλου.

Οι Γενικές Συνελεύσεις των παραρτημάτων Κρήτης και Θεσσαλίας, θα ανακοινωθούν στο άμεσα προσεχές διάστημα.

 

O Πρόεδρος                                   Ο Γραμματέας

Τάκης Χαλδαίος                          Δημήτρης Γιαννάτος

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.