Η σημασία της συμμετοχής του ΚΕΘΕΑ στην καμπάνια για το Κομπάνι – του Θανάση Τζιούμπα (Αντιπρόεδρου Συλλόγου Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ)

1. Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΜΠΑΝΙ

Η ενεργοποίηση των μελών του ΚΕΘΕΑ σε θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης είναι (ή μπορεί να αποτελέσει) ένα εργαλείο αλλαγής της ατομοκεντρικής και παθητικής στάσης ζωής που χαρακτηρίζειafisa-telikh11416418756 την κοινωνικότητα της χρήσης. Η εποχή μας με την κρίση, που είναι κρίση και της κοινωνικής συνοχής, αναπαράγει τις παθητικές στάσεις, κι αυτά τα μηνύματα αποδυναμώνουν τον πυρήνα της κοινωνικής πρότασης των Κοινοτήτων. Η συμμετοχή σε μια καμπάνια αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες του Κομπάνι μπορεί να λειτουργήσει ως διαδικασία υπέρβασης του ατομισμού και της παθητικότητας των «δελτίων των 8». Το ότι εστιάζεται σε μια πραγματικότητα που συντελείται «αλλού», ενώ γύρω μας υπάρχουν τόσα φαινόμενα ακραίας φτώχειας και ανάγκης, σε έναν βαθμό στερεί την αμεσότητα, αλλά από την άλλη το ότι το ΚΕΘΕΑ καλείται να μετέχει μιας πρωτοβουλίας που έχει ευρύτερο χαρακτήρα, προσφέρει την δυνατότητα η ίδια η διεργασία της καμπάνιας να αποτελέσει ένα πεδίο «κοινωνικοποίησης» έξω από τα στεγανά του Οργανισμού.

2. Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΥΣΙΑ

Ο τρόπος της κινητοποίησης με βάση τα παραπάνω είναι σημαντικός, καθώς από αυτόν θα προκύψουν οι «παράπλευρες ωφέλειες» για έναν οργανισμό που κάνει θεραπεία εξαρτημένων. Η συμμετοχή θα είναι αποτελεσματική αν δεν είναι απλά τυπική και διεκπεραιωτική. Υπάρχουν δύο στοιχεία που μπορεί να πολλαπλασιάσουν την θετική αλληλεπίδραση με την θεραπεία: α) να αποτελέσει ένα πεδίο επαφής όπου θεραπευόμενα μέλη, προσωπικό, οικογένειες και εθελοντές συναντιούνται σε ένα πρότζεκτ που δεν εστιάζεται στο «μέσα» και στο «εγώ» αλλά στο «έξω» και τον «άλλο». β) ένα κανάλι επαφής με τις τοπικές κοινωνίες, πολίτες, συλλογικότητες, επιχειρήσεις, με τις κοινότητες σε ρόλο κοινωνικά ευαίσθητων και δρώντων οργανισμών. Η πληροφόρηση και η αναζήτηση συγκέντρωση, διαχείριση και αποστολή της βοήθειας θα είναι πιο αποτελεσματική από κάθε άποψη αν γίνει πεδίο συμμετοχής και εθελοντικής προσφοράς από τα μέλη.

 3. ΤΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΟ ΚΕΘΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΑΥΤΗ;

Α) Οι χώροι των Προγραμμάτων όλου του δικτύου του ΚΕΘΕΑ πανελλαδικά να γίνουν σημεία συγκέντρωσης βοήθειας. Β) Να δημιουργηθούν τοπικές ομάδες, μικτές, με την συμμετοχή των μελών, που θα αναλάβουν τόσο την δημοσιοποίηση και ευαισθητοποίηση των πολιτών όσο και την στοχευμένη απεύθυνση σε επιχειρήσεις και παραγωγούς που θα μπορούσαν να εισφέρουν είδη που θα συμπληρώσουν την αποστολή. Τα δίκτυα του ΚΕΘΕΑ και οι σχετικές επαφές θα μπορούσαν να τεθούν στην διάθεση της πρωτοβουλίας. Γ) Να βοηθήσουν στην δύσκολη δουλειά της διαχείρισης, ελέγχου, διαλογής, συσκευασίας και φόρτωσης της βοήθειας

4) Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ «ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ» ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

Για να μπορέσουν να γίνουν πράξη όλα αυτά είναι αναγκαία μια διαδικασία ευαισθητοποίησης του ίδιου του ΚΕΘΕΑ. Μια οργάνωση καμπάνιας για την συγκέντρωση και αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας εξαρτά την αποτελεσματικότητα της και την σημασία της από τον τρόπο που τα πρόσωπα που καλούνται να συμμετέχουν αντιλαμβάνονται την ίδια την συμμετοχή τους. Άλλη είναι η αξία της αν θεωρηθεί «θεραπευτικό» ή «υπηρεσιακό» καθήκον προς «διεκπεραίωση» και άλλες θα είναι οι αλληλεπιδράσεις αν η συμμετοχή πάρει τα θετικά χαρακτηριστικά ενός πραγματικού εθελοντισμού. Τα μέσα για την εσωτερική ευαισθητοποίηση είναι τα υλικά της καμπάνιας αλλά και η συζήτηση μέσα στις θεραπευτικές δομές, ώστε να υπάρξει η νοηματοδότηση που χρειάζεται.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.