«Ξαφνικός θάνατος» για την ΕΓΣΣΕ, επίδομα γάμου και σειρά αδειών

sse-se-isxy_0
αναδημοσίευση από : http://ergasianet.gr/menu-epikairotita/menu-epik-erg-oikonomia/15944-meta130815-15944?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook

Με «ξαφνικό θάνατο» απειλείται η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και η υποχρέωση καταβολής του επιδόματος γάμου και της χορήγησης σειράς αδειών που προβλέπει η Σύμβαση για τους απασχολούμενους στις επιχειρήσεις – μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΣΕΤΕ.

Ο κίνδυνος είναι άμεσος καθώς στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που προωθείται για ψήφιση την Πέμπτη στη Βουλή, περιλαμβάνεται διάταξη η οποία καταργεί ολόκληρο το άρθρο 72 του Ν 4331/15 [ΥΠΟΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ Ε.2: ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ Ν.4334/2015 (Α΄80) – άρθρο 4], δηλαδή τόσο την 6μηνη μετενέργεια (που μονομερώς είχε νομοθετήσει, με πρωτοβουλία του Π Σκουρλέτη, η κυβέρνηση στις 2 Ιουλίου) όσο και την παράταση ισχύος της ΕΓΣΣΕ έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

«Αν δεν υπάρξει νομοτεχνική βελτίωση που θα διατηρεί σε ισχύ την παράταση της ΕΓΣΣΕ,  θα προκύψει άμεσα πρόβλημα το οποίο θα μπορούν να λύσουν, υπογράφοντας νέα Σύμβαση, μόνο η ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικές οργανώσεις» υπογραμμίζουν κύκλοι της αγοράς.

Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι, σε κάθε περίπτωση, θα δημιουργηθεί νομικό και ερμηνευτικό κενό με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη διατήρηση ή μη των θεσμικών όρων της ΕΓΣΣΕ. Από τη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα επανέρχεται, πάντως, η 3μηνη μετενέργεια ισχύος των κανονιστικών όρων συλλογικών συμβάσεων μετά τη λήξη ή την καταγγελία τους.

Με βάση την ισχύουσα από το 2012 νομοθεσία (ΠΥΣ 6/12) που διατηρείται, αν δεν συμφωνηθεί διαφορετικά -ακόμη και με ατομική σύμβαση εργασίας- μετενεργούν μόνο ο βασικός μισθός και 4 επιδόματα (ωρίμασης, τέκνων, σπουδών και επικίνδυνης εργασίας).

4434986188_b8b5e00a1e

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.